Vlagyimir Klicsko minden nagy övet meg akar szerezni

2006.04.25. 09:40
Vlagyimir Klicsko szombaton legyőzte az amerikai Chris Byrdöt és megszerezte a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) világbajnoki címét. A sikeren annyira felbátorodott az ukrán, hogy a közeljövőben a többi jelentős szervezet világbajnoki címét is szeretné megkaparintani. Testvére, a novemberben visszavonult Vitalij ugyanakkor csak egy meccsre térne vissza, mégpedig a szintén visszavonult brit Lennox Lewis ellen.

Vlagyimir Klicsko szombaton este Mannheinben, technikai K.O.-val győzött az amerikai Chris Byrd ellen, így megszerezte az IBF nehézsúlyú világbajnoki címét. A két ökölvívó nem először csapott össze, több mint öt évvel ezelőtti találkozójukon a Bokszvilágszervezet (WBO) öve volt a tét, melyet az ukrán egyhangú pontozással szerzett meg.

Vlagyimir minden címet akar

#alt#
Vlagyimir TKO-val küldte haza Chris Byrdöt (fotó: AFP)

Úgy tűnik, a mostani győzelem meghozta Klicsko "étvágyát". A találkozó utáni sajtótájékoztatón kijelentette, pályafutása legnagyobb napja volt a szombati, mivel remek teljesítménnyel szerezte meg a vb-címet. Hosszabb távú tervei között pedig nemcsak címének megvédése, de a többi szervezet világbajnoki övének elhódítása is szerepel.

Ezt erősítette meg menedzsere, Emanuel Steward is, aki úgy véli, a súlycsoportban jelenleg nincs senki, aki megverhetné Klicskót. A vesztes fél ugyanakkor csalódottságának adott hangot, bár a kettejük közötti 12,5 kilónyi súlykülönbség és a 15 centi magassági fölény tudatában sok jóra nem számíthatott.

Vitalijnak csak Lewis kell

A találkozó után a meccset a helyszínen megtekintő idősebb Klicsko, Vitalij is hallatott magáról. A boksz világától tavaly november visszavonult klasszis egy hónapja kettős politikai vereséget szenvedett, miután az ukrán sem sikerült bekerülnie és a kijevi polgármester-választást is elbukta, de a ringbe még mindig visszatérne. Igaz csak egy meccsre jönne vissza, mégpedig egy Lennox Lewis elleni visszavágó erejéig. Az angol legenda azonban már többször kijelentette, semmi pénzért nem tér vissza.