'Nálunk a Lekvár Bélákat elsöprik'

2006.05.02. 18:14
A Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Csötönyi Sándor büszkén újságolta a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői előtt, hogy a húszfős válogatott keretből tizennégyen a felsőoktatásban tanulnak. Elismerte, továbbra is jelentős elszívó ereje van a profi karriernek, de az olimpia előtt mindenki marad az amatőr szakágban, különben vissza kell fizetniük a korábbi támogatást.
Csötönyi Sándor szinte egyszemélyben konzultált a Magyar Olimpiai Bizottság tisztviselőivel: sportágában gyakorlatilag nincs olyan téma, amelyben az ökölvívók elnöke ne mozogna teljesen otthon.

Visszafizetés van, ha valaki lelép

Az olimpiai keretekkel kapcsolatban jelezte, jelenleg húsz olyan versenyző van, akiből bármikor lehet érmes, igaz rendkívüli feladat, hogy a fiatalokat megtartsák az amatőr boksznak. A tehetségekkel mindezt aláírt szerződés garantálja, aki ugyanis az olimpia előtt "lelép", annak vissza kell fizetnie azt a pénzt, amit a szövetség ráköltött az addigi ciklusban A vb-ezüstérmes Bedák Pált nemrégiben ez tántorította vissza a váltástól.

A kihívás nem csekély: 19-20 éves fiatalokat meccsenkénti 3-400 ezer forintos gázsikkal csábítják, ami ebben a sportágban igen nagy pénz. Ráadásul nagy veszély a jövőre nézve, mert hiába kötik a papírral egy-egy súlycsoport legjobbját az amatőrvilághoz, ha az edzőpartnerek profinak állnak.

Megdöbbentően jó szereplés

Csötönyi Sándor közölte, válogatottjaink eddig "megdöbbentően jól szerepeltek" a külföldi és hazai versenyeken, ami persze annak is köszönhető, hogy míg tavaly minden második viadalt le kellett mondaniuk forráshiány miatt, addig az idén az összes alkalommal el tudtak utazni. (Persze, attól még mindig messze van a sportág, hogy a kubaiakhoz, vagy a mongolokhoz hasonlóan húszfős csapattal öt héten át pofozkodjanak Európában). A plovdivi Európa-bajnokságra teljes csapattal utaznak, egyedül a szupernehézsúly számít gyenge pontnak.

Az olimpiai kvalifikációval kapcsolatban még nincs végleges döntés, valószínű, hogy a 2007-es novemberi világbajnokság első nyolc helyezettje automatikusan pekingi résztvevővé válik - a legutóbbi vb-n négy magyar jutott a nyolcba -, a többieknek maradnak a kvalifikációs tornák.

Már messze nem olyan veszélyes az ökölvívás, mint 20 éve volt

Egészségügyi vonalon minden rendben, mint a bokszvilágban köztiszteletben álló dr. Jákó Péter elmondta, nem gond, ha a fiatalok már tizenévesen több mérkőzést vívnak, "veszélyeztetettség szempontjából ez a sportág már messze nem ugyanaz, mint ami volt huszonöt-harminc évvel ezelőtt."

Doppingproblémák sincsenek, az amatőröknél nem divat a "pirulafalás", legfeljebb attól kell félni, hogy valamit véletlenül szednek be a versenyzők. Csötönyi példakánt említette azt az afrikai versenyzőt, aki azért bukott le Athénben, mert evett valami nyers levelet.

Tiszteletkörök

Az elnök érzékeltetve, mennyire komolyan veszik a lejelentési kötelezettséget, és hogy melyik versenyző a felkészülés alatt, hol tartózkodik, így fogalmazta meg: "Azt is beírjuk, merre nézünk."

Nem kis meglepetést váltott ki ugyanakkor azzal, hogy a szövetség anyagi helyzetére vonatkozó kérdéskörnél az ostorozás helyett tiszteletköröket rótt le mind az állami sportvezetők, mind a MOB-vezetők előtt.

Tizennégyen az egyetemeken, főiskolákon

"Bár a pénzből sosem elég, ez az első év, amikor nincs okunk panaszra. Külön kiemelném, hogy az utánpótlás támogatása megoldott, a Csillag-program bevezetése óriási lökést adott a sportágnak, mert épp annak a korosztálynak a gondjait oldotta meg, amelyikkel a legnagyobb problémák voltak. Eddig a legtöbben tizennyolc éves koruk után morzsolódtak le, ám most, hogy van keret a versenyeztetésükre, edzőtáboroztatásukra, érzik, hogy érdemes tovább csinálni" - magyarázta.

Az elnök emellett jelezte, talán az az adat is módosít a sportágról kialakított képen, hogy a válogatott keret tagjai közül tizennégyen tanulnak valamilyen felsőoktatási intézményben.

Más kell a pontozóknak, mint korábban

Végül Csötönyi Sándor arról is beszélt, igyekeznek az edzőket az amatőrboksz új trendjei szerint továbbképezni: "Elmúlt az az idő, amikor ellépésből finoman kontrázgattak a fiúk, az úgynevezett Adler-stílusban, a gépi pontozás világában más kell. Ha itt valaki Lekvár Béla, azt elsöprik, hiába ügyes: a pontozás inkább a statikus, nagyokat ütő versenyzőket díjazza, ha valaki elkezd kapálózni, hiába maszatol be egy meccsen harmincat, a felét sem nyomják be neki."