Úrigyerek a bokszban még nem vitte ilyen sokra

2006.05.02. 10:00
A cirkálósúlyú Hidvégi György tizenkettedik meccsén szerezte meg a Bokszvilágalapítvány (WBF) világbajnoki övét, és jelenleg is fanatikusan készül arra, hogy a címét megvédje, és még az idén előrébb lépjen. Edzője, Szikora István arról is beszélt, hogy tanítványa mindent elérhet. A Polish Boxpromotion alkalmazásában álló Hidvégi egyedülálló a sportágban, aki egy jómódú családból ért a csúcsra.

A magyar cirkálósúlyú Hidvégi György március közepén Tony Moran ellen a hetedik menetbeli kiütéssel szerezte meg a nem különösebben jegyzett szervezet, a WBF övét, és a szakemberek szerint a huszonhét éves versenyző előtt szép jövő előtt áll, ő is komoly meglepetéseket okozhat.

"Bármire viheti, mindent elérhet" - jelentette ki edzője, Szikora István, aki az amatőrök között megmérkőzött Mike Tysonnal és Lennox Lewisszal is, valamint szerepelt az 1988-as szöuli olimpián. "Valamennyi ütésfajtát tudja, ehhez kifejezetten gyors is, az ütőerején még kell javítani, de neki még a cirkálósúlyba is erősödnie kell, a nehézsúlyról pedig egyelőre felelőtlenség álmodozni."

Nagyobb verés az edzésen, mint a meccsen

#alt#
Hídvégi György (fotó: Index.hu)

Szikora nem titkolta, Hidvégi eddig sem volt könnyű helyzetben, mert Magyarországon mindössze egyszer bokszolhatott, és rendszerint az angol második vonallal, idegen környezetben kell felvennie a harcot. "Nem szívesen jár oda senki sem, mert kellemetlen bunyósokkal kell találkozni, magyar szurkoló, aki lendületet adhatna, nincs, illetve a bírók is néha furcsán pontoznak" - ismerte el a Bunyós Pityu művésznévre elkeresztelt edző.

Emellett az ellenfélválasztás sem volt mindig szerencsés, egyetlen vesztes meccse is egy némileg elhamarkodott döntés után született. Hidvégi mérlegét egy döntetlen és tíz győzelem teszi teljessé.

Szikora tanítványát fanatikusnak nevezte, aki bátran bevállalja hetente többször, hogy az edzéseken nagyobb verést kap, mint a meccseken.

A többségnek mindenért meg kellett küzdenie

"Az ő karrierje nem megszokott, mert egy jómódú családból származik, kicsit kényeztették is, nem ismerek más ilyet, aki a bunyót választotta volna. Úrigyerek a bokszban még nem vitte ilyen sokra. Ennek a sportágnak ismertetőjegye, hogy a nagy többségnek mindenért meg kell küzdenie gyerekkorában - csibészséggel, dörzsöltséggel -, és a ringbe is hozzák ezt a mentalitást. Ezt a legnehezebb megtanulni, ám úgy tűnik, Gyurinak ez is sikerült."

A következő ellenfélről, egyszersmind a címvédésről még nem lehet konkrétumokat tudni, de bíznak benne, hogy a tizenhármas nem lesz szerencsétlen szám. Hidvégi amatőrkarrierje épp amiatt nem lett teljes, amiatt nem lett érmes világversenyen, mert rendszerint balszerencsés volt. A vb-n elcsalták a meccsét, a bírókat eltiltották, de a tényen már nem változtatott, nem került a legjobb négy közé.