Nem véletlenül nem járunk mi Amerikába, ott ütnek

2006.05.22. 14:05
A korábbi ökölvívó-szövetségikapitány, Szántó Imre szerint Nagy Csonttörő Jánosnak és edzőjének, Klein Csabának kell kielemeznie, miért érte ennyire váratlanul a címvédő Barrios ütése a vb-címért zajló meccsen. Szántó inkább letagadta volna, hogy zaklatták a meccsre készülő magyart, és ezt a gyengeség jelének tartja, ugyanakkor nem kell tragédiaként értékelni egy vereséget, mert ez benne van a sportágban.

A nagypehelysúlyú ökölvívót, Nagy "Csonttörő" Jánost alighanem az élete végéig kísérteni fogja a magyar idő szerint vasárnap hajnalban Los Angelesben elveszített WBO világbajnoki döntője, hiszen mindössze negyvenkilenc másodpercet töltött a ringben az argentin címvédő, Jorge Rodrigo Barrios ellen.

Egy váratlan ütés döntött

Nagy a májára kapott egy ütést, amiről úgy nyilatkozott: "Soha nem találtak el így ezelőtt. Egyszerűen kiütötte belőlem a levegőt. Folytatni akartam a küzdelmet, de nem tudtam."

A megdöbbentő vereségről Nagy egykori edzője, korábbi szövetségi kapitány, Szántó Imre nyilatkozott az Indexnek: "Előfordulhat ilyen. Nem tudhatjuk, mekkora erővel találta el Janit az argentin, de nagyon kellemetlen tud lenni egy ilyen ütés. A kisebb súlycsoportokban nem gyakori a gyors KO, de mint láthattuk, sajnos ez benne van a bokszban, mert egy váratlan ütést dönt. Ezt hiába mondogattuk, többen csak legyintenek, mégis nagy igazsága van."

Nem óvodásról van szó

Szántó nem hiszi, hogy lelki okai lettek volna a vereségnek, és biztos benne, hogy tudatosan ütötte beugrásból a Hiéna a bal horgot, akit igazi bajnoknak tart. Úgy érzi, hogy az edzőnek és a tanítványnak kell majd boncolgatnia, miért találta el ennyire tisztán az ütés, és miért érte ennyire váratlan a találat.

A szakember szerint jelentős teher volt Nagyon, de a környezet, a tízezer néző nem hathatott rá nyomasztóan, mert "nem óvodásról van szó".

Elismerték a gyengeségüket

"Inkább letagadtam volna azt, amivel védekeztek, hogy a bandázst többször kifogásolták az ellenőrök, meg hogy zavarták a tévések Janit, és ki- meg bejárkáltak az öltözőbe. Ezzel elismerték a gyengeségüket azok, akik körülötte voltak" - állította.

Szántó Csonttörőt a gyors vereség ellenére igazi harcosnak tartja, és nagyon becsületes, tisztességes sportolónak, aki mindig elvégezte, amit előírtak neki. A '96-os atlantai olimpián ő volt ott a ringsarokban, amikor Nagy két győzelmet aratott, és akkor is, amikor az argentin Julio Pablo Chacón ellen kevésnek bizonyult a tudása. (Chacónnak azóta kétszer is visszavágott Nagy, mindkétszer hazai pályán.)

Hibás eltemetni bárkit is egy vereség után

Úgy véli, hogy Nagy profiként kihozta magából a maximumot, és képességei határán teljesített eddig is, de kívánja neki, hogy legyen még tíz győztes meccse, és akkor ez a kudarc senkiben sem él majd élénken.

"Hibásnak tartom a hazai szemléletet, hogy egy vereség után azonnal eltemetnek bárkit, jóllehet a bokszban mindig benne van a kiütés. Szinte valamennyi nagy öklözőnek volt veresége, ez a sportág velejárója, nem szabad tragédiaként felfogni" - magyarázta.

Nem jött be a hazardírozás

Kitért arra is, hogy Amerikában sok kellemetlen meglepetés érheti a hazai bokszolókat, mert ott sok jó öklöző van, nagy a merítési lehetőség. "Nem véletlen, hogy a magyarok nem járnak át Amerikába, mert ott igazi harcosokkal találkozhatnak, ott állon meg gyomorba vághatják keményen őket. Michalczewski sem próbálta ki magát egyszer sem, pedig ő nagy verekedő és képzett bunyós volt" - jelentette ki, elismerve, ilyen típusú versenyzővel még sohasem bokszolt Csonttörő. Úgy gondolja - a kötelező címvédés mellett -, Rácz hazardírozott, és nem jött be a számítása.

Szántó szerint nagyon sok csúsztatás van a hazai profi bokszot körülvevő közegben, és úgy tartja, a magyarok közül a profik között azok képesek igazán érvényesülni, akik az amatőrök között is kitűntek. "Lecseng majd a hullám, tisztul a kép hamarosan" - összegzett.