Erdei Zsolt nyerte az universumos belharcot

2006.07.29. 23:50
Imponáló ökölvívással védte meg hatodszor is a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét Erdei Zsolt saját klubtársa, Thomas Ulrich ellen. "Madár" taktikusan, magabiztosan, elfáradás nélkül lett az Universum Box-Promotion első számú versenyzője súlycsoportjában.

Sorsdöntő meccshez ért profi ökölvívó karrierjében Erdei Zsolt szombaton: klubja, az Universum el akarta dönteni, melyik félnehézsúlyú versenyzője a jobb. A veretlen és a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki övét birtokló Erdei, vagy a német Thomas Ulrich, aki két vereséget is beszedett már, viszont voltak nagy skalpjai is. Voltak olyan vélemények, hogy a tévéközvetítési jogokat birtokló ZDF-nek jobban tetszene, ha a német nyerné a találkozót.

Kezdettől fogva fölényben

A 32 éves Ulrich egyébként furcsa figura, korábban kikapott a Roy Jones Jr.-t és Antonio Tarvert is legyőző Glencoffe Johnsontól, ő fejezte be a legenda Graciano Rocchigiani karrierjét és előfordult, hogy nyula betegsége miatt mondott le meccset. A legutóbbi vereségét tavaly, élete eddigi egyetlen világbajnoki címmérkőzésén szenvedte el. Akkor a lengyel Tomasz Adamek ütötte ki a Boksz Világtanács (WBC) koronájáért rendezett összecsapáson.


Magabiztosan kezdte az oberhauseni meccset első menetét Erdei Zsolt. "Madár" több pontos ütést vitt be a lassan mozgó Ulrich ellen. A német nagyon statikusan bokszolt, Erdei viszont kezdeményezett, ment előre.

Volt kiegyenlített menet is

A másodikban továbbra is jöttek a balegyenesek, Ulrich viszont bátrabb lett, de komoly veszélyt nem jelentett. Igaz, a németről tudni lehet, hogy képes "végigálldogálni" egy meccset, majd a végén egy ütéssel befejezni.

A harmadik végére átvette az irányítást a német, de nem igazán talált be sokszor és pontosan, így mondhatni, meddő volt a fölénye. Ez volt a legkiegyenlítettebb három perc addig.

Hullámzás nélkül

A negyedikben érződött már "Madáron" egy kicsit a fáradtság, ami korai, de vele fordult már elő ilyen, ezúttal viszont viszont tényleg csak átmeneti megingás volt. A látszat ellenére az egyik legjobb ütését ekkor vitte be a németre. Az ötödik kiegyenlített menet volt, de a végén Ulrich ütött egy valóban erőset. A hatodikban az látszott, hogy a német öklöző kedvet kapott, de Erdei jó ütemű balegyenesei rendre megakasztották az ellenfelet.

A végig taktikusan, nagyon fegyelmezetten bokszoló "Madár" a hetedikben meggyőzően növelte tovább előnyét. A nyolcadik menetben darált tovább a berlini, volt egy adok-kapok, de a meccs képe nem változott ettől. Erdei egyértelműen jobb volt. A kilencedik sem hozott fordulatot, a vesztét egyre inkább érző Ulrich nem igazán tudott változtatni, a magyarnak meg nem volt miért, folytatta tetszetős bunyóját.

Egészen egyértelmű volt

A tizedik lehet, hogy az ekkorra már monoklis Ulriché volt, de Erdei pozíciói ettől még ugyanolyan jók voltak, mint addig. Az utolsó előtti három percre sem esett szét a magyar öklöző mozgása, ugyanolyan összeszedett volt, mint végig, a csapattárs csépelt volna, de Erdei nem volt ebben partner.

Az utolsó menetre egyértelmű volt a feladat: észnél maradni, és ha kihúzza Madár, akkor hatodszorra is megvédte címét. Ez sikerült és eredményhirdetés nélkül is egyértelmű volt, Erdei Zsolt továbbra is a WBO félnehézsúlyú világbajnoka. Egyhangú pontozással maradt a trónon a legsikeresebb magyar profi ökölvívó.

A családra koncentrál


"A meccs közben időt hagytam magamnak, levédtem az ütéseit, és balegyeneseimmel megelőztem őt. Azt hiszem, ez volt a mérkőzés kulcsa. A végén aztán még a jobbegyeneseim is bejöttek" - nyilatkozta a 32 éves klasszis a profibox.hu tudósítása szerint. "Nem akartam előre elkiabálni, de a felkészülésem pompásan sikerült. Olyan jó erőben éreztem magam, mint a Gonzalez elleni találkozón. Sőt, kicsit még jobban is. Úgy véltem a mérkőzés előtt, Ulrich nehezebb ellenfél lesz, mint Gonzalez, ám végül a nem igazolta a várakozásomat. Ulrich más taktikával talán eredményesebb lehetett volna ellenem, de hiába vártam, nem igazán jött nekem. Igaz, minden bizonnyal ő sem akart kinyílni, mert tudta, ha többet támadna, egy jobbegyenessel eldöntöttem volna a találkozót, de persze addig én is kaptam volna több pofont."

Erdei számára most a család kerül előtérbe, felesége Arabella novemberre várja első gyermeküket. Így az év végéig biztosan nem lép szorítóba "Madár", de az is lehet, hogy csak jövőre láthatjuk újra bokszolni.

Tiozzót szánják neki

A jövője persze az Universm döntésén is múlik. A klubnál most már egyértelműen ő az első számú félnehézsúlyú bokszoló, így nagy lehetőségeket teremtenek majd neki. "Azért eresztettem össze két versenyzőmet, hogy megtudjam, melyikük lesz a klubom félnehézsúlyú képviselője. Zsolt még sosem küzdött ilyen nagyszerűen, és mivel német ellenfelet győzött le, annyit nőtt a népszerűsége, mintha még ötször megvédte volna az övét. Ő fog bosszút állni a Tigrisért!" - jelentette ki a Klaus-Peter Kohl, a hamburgiak első embere.

Az istállófőnök következő célja a címegyesítő meccs összehozása lesz Fabrice Tiozzo ellen. A Bokszvilágszövetség (WBA) francia bajnoka tavaly februárban kiütötte a Tigris becenévre hallgató - és a csata után visszavonult - Dariusz Michalczewskit, aki 1994-től 2003-ig birtokolta a WBO-övet.