Megölték Ali és Tyson egykori ellenfelét

2006.10.30. 13:51
Megölték Muhammad Ali egykori legyőzőjét Trevor Berbicket.A WBC 51 évesen elhunyt egykori világbajnokát 1986-ban az akkor 20 esztendős Mike Tyson fosztotta meg címétől.

Gyilkosság áldozata lett Trevor Berbick, egykori profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok. A feltételezett tettest már őrizetbe vette a jamaicai rendőrség.

Elfogták az elkövetőt

Az 51 éves Berbickre, aki az ország első ökölvívó-világbajnoka volt, szombaton bukkantak rá portlandi háza közelében egy templomudvarban, ahol holtan feküdt, feltehetően machete okozta sérülésekkel a fején.

A 20 éves gyanúsítottat nem sokkal a gyilkosságot követően kapták el a rendőrök, de támadása lehetséges okairól nem adtak tájékoztatást, csupán annyit közöltek, hogy további őrizetbe vételt is terveznek.

Alit verte, Tysontól kikapott

Berbick amatőr bokszolóként képviselte Jamaicát az 1976-os, montreali olimpián, ahonnan azonban nem tért vissza hazájába, hanem Kanadába tette át ringszerepléseinek színterét. A profik között 1981-ben aratta élete egyik legnagyobb visszhangot kiváltó sikerét, amikor az élő legendát, a fénykorán már igencsak túljutott Muhammad Alit egyhangú pontozással győzte le.

1986 márciusában feljutott a királykategória csúcsára, midőn 12 menetben nyert az egyesült államokbeli Pinklon Thomas ellen, megszerezve ez által a Boksz Világtanács (WBC) vb-övét, amelyet aztán nyolc hónappal később - egy második menetben elszenvedett kiütéssel - elveszített Mike Tysonnal szemben (az akkor 20 éves amerikai öklöző e sikerével lett minden idők legfiatalabb profi nehézsúlyú világbajnoka).

Nemi erőszak miatt ült is

A jamaicai ökölvívó mérlege a hivatásosok között így festett: 62 mérkőzésből 50 győzelem (33 KO), 11 vereség és 1 döntetlen.

Berbick később a ring helyett már inkább bírósági ügyei kapcsán került a nemzetközi sajtó érdeklődésének előterébe, például 1992-ben, amikor egy bébiszitter elleni nemi erőszak miatt bebörtönözték, majd 15 hónap után kiutasították Amerikából. Az utóbbi időben odahaza fiatalokat oktatott a boksz tudományára.