Hetedszer védte meg világbajnoki övét Erdei

2007.01.27. 23:55
A nyolcadik menetben leléptették ellenfelét, így Erdei Zsolt hetedszer védte meg félnehézsúlyú világbajnoki címét a Bokszvilágszervezetnél (WBO). A Bronxi bombázó, Danny Santiago lelkes volt, sokat ütött, keveset talált, de gyorsan elfáradt.

Imponáló ökölvívással és technikai K.O.-val védte meg hetedszer a WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét Erdei Zsolt, az Universum Box Promotion versenyzője az amerikai Danny Santiago ellen.

Kokó: Nem kérdéses

"Az előzetes esélyek azt mutatják, hogy Zsolt le tudja győzni Santiagót, mert jobb és felkészültebb nála. Ha mindketten a legjobb formájukat hozzák, nem lehet kérdéses, hogy Zsolt nyer. Nem lesz azonban könnyű a siker, mert riválisa erejét megsokszorozza, hogy nincs veszítenivalója, és hogy először bokszol vb-címmeccsen."

Visszafogott bombázó

Így vezette fel Erdei Zsolt szombat esti, düsseldorfi címvédő meccsét egykori csapattársa, a korábban szintén profi világbajnok Kovács Kokó István.


Erdei Zsolt és Danny Santiago

A félnehézsúlyú világbajnok hetedszer védhette meg a WBO övét és ezúttal, az előzetes latolgatások és az eredmények alapján egyértelmű esélyes volt Santiago ellen. A 34 éves Bronxi Bombázó eddigi 29 profi meccsén két vereséget szenvedett, de egyik legyőzője sem volt igazán magasan jegyzett. Santiago a WBO ranglistáján a tizennegyedik volt a találkozó előtt, a különböző szervezetek rangsorait egyesítő Boxrecnél viszont nem jegyzik, vagyis nincs a legjobb huszonöt között. Itt Erdei a nyolcadik a félnehézsúlyúak között.

Erdei Zsolt először lépett a szorítóba azóta, hogy tavaly októberben megszületett kisfia, Viktor. Előtte júliusban bokszolt utoljára, universumos csapattársát, Thomas Ulrichot győzte le tizenkét menetes meccsen.

Kedélyes kiütés

Úgy kezdődött a találkozó, ahogyan várták: Santiago élete meccsét vívta és lelkesen, szorgalmasan ment előre. Ütött a bronxi, kezdeményezett, de alig találta el a világbajnokot. Erdei természetesen nem vette fel ellenfele stílusát, nagyon higgadtan saját tempójában vitte be a találatokat.

A második menetben viszont rohamot indított az universumos öklöző és fél perc elteltével egy balhoroggal a földre vitte Santiagót. Az amerikai felállt, de innentől kezdve egyre visszafogottabbá vált. A következő harmadik percben azonban Erdei kapott egy bordaütést - ezt Madár árulta el a meccs utáni nyilatkozatában -, ami viszont őt fogta meg. A felállás azonban nem változott, Santiago lelkes volt, és pontatlan, Erdei megfontolt és hatékony.

A mérkőzés ezzel a kettősséggel telt és a hetedik menetre egyértelművé vált, hogy a sokszor kapaszkodó bronxi elfáradt. Erdei a következő három percben döntött úgy, kihasználja ezt és padlóra küldte ellenfelét. Santiago ekkor még felállt, de néhány másodperc múlva a bíró leléptette.

A címmecs egyébként végig kedélyes hangulatban telt el, ha lehet ilyet mondani bokszmeccsről: mindketten rendre elnézést kértek, ha szabálytalanságot vétettek. A leléptetés után pedig mosolyogva beszélgettek, sőt barátkoztak egymással az ellenfelek.

Most már tényleg jöhet Roy Jones


"Legközelebb szeretnék egy nagy névvel bokszolni az Egyesült Államokban vagy egy címegyesítő találkozót vívni. Bár azzal is elégedett lennék, ha még két-három évig meg tudnám őrizni az övemet" - mondta a meccset követően a magyar öklöző. Sokak szerint az amerikai szupersztár, a súlycsoport korábbi királya, a WBO-nál ranglistavezető Roy Jones Jr. lehet a magyar nyolcadik kihívója. "Miattam akár Roy Jones is jöhet. Zsolt a világ legjobb félnehézsúlyú bokszolója" - reagált erre Fritz Sdunek, Erdei edzője.

Magyar győzelmek

A düsseldorfi gála programjában szerepeltek más magyar érdekeltségű meccsek is. A hetedik párban szorítóba lépő nagyközépsúlyú Balzsay Károly gyorsan eldöntötte a tízmenetesre kiírt mérkőzést, miután már a második három percben kiütötte riválisát, a dél-afrikai Soon Botest. Balzsay ezzel tizenötödik profi mérkőzését is megnyerte, míg riválisa 37. meccsén 11. vereségét könyvelhette el. Balzsay után Bedák Zsolt is győztesen hagyta el a ringet. A hivatásosok táborához tavaly csatlakozott kispehelysúlyú bokszoló az észt Sergey Tasimovot verte hat menet után pontozással. Bedák ezzel harmadik profi mérkőzésén is sikeresen van túl.

Menetről menetre

Első menet: Bátran kezdett az amerikai, ment előre, ütött, de nem sokat talált. Erdei visszafogott volt, fokozatosan vette át a menet végére az irányítást rákényszerítve tempóját Santiagóra.

Második menet: Határozott sorozattal kezdte a menetet Madár, majd fél perc sem kellett hozzá, egy balhoroggal földre küldte ellenfelét. A bronxi felállt, Erdei nem folytatta ugyanilyen vehemenciával a rohamot, de ellenfele egyre visszafogottabbá vált.

Harmadik menet: A harmadik három percre teljesen alábbhagyott az amerikai lendülete. Erdei határozottan, de nem vehemensen ment előre, ütései rendre eltalálták Santiagót.

Negyedik menet: Azért nem adta fel a küzdelmet Santiago, ütött, ütött, keveset talált. Erdei a higgadtságával operált, majd a menet közepén újabb rohamot indított és az utolsó percben is a kötelekhez szorította ellenfelét.

Ötödik menet: Csendesre sikerült az ötödik három perc. A leglátványosabb jelenet Erdei megbotlása volt, amúgy a szokásos felállás érvényesült: Erdei megfontolt volt, Santiago kis hatékonysággal ütögetett.

Hatodik menet: Nem kockázatott továbbra sem a magyar világbajnok, és egyre többször tűntek fel balegyenesei. Egyértelműen Erdeié a meccs.

Hetedik menet: Santiago egyre jobban fáradt és ezért egyre többször kapaszkodtak egymásba a felek. Az utolsó fél percre megunta ezt a magyar és ellépette ellenfelétől, majd kissé megszórta őt.

Nyolcadik menet: Erdei technikai kiütéssel nyert. Ahogy fáradt Danny Santiago, úgy váltak egyre súlyosabbá Erdei Zsolt ütései. A menet felénél döntésre akarta vinni a dolgot a magyar. A bronxi padlóra került, felállt, de a bíró már nem igazán akarta továbbengedni a mérkőzést. Mégis folytatódott, de alig néhány másodperc múlva, Erdei következő ütése után egyértelmű volt, Santiago nem folytathatja.