Nyikolaj Valujev erősebb, mint valaha

2008.12.20. 08:50
Egy héttel az ukrán Vladimir Klicsko tripla címvédése után újabb nehézsúlyú vb-meccset rendeznek. A 46 éves Evander Holyfield kihívta minden idők legmagasabb bajnokát. Az orosz Nyikolaj Valujev diszkoszvető volt, bokszoló lett, és edzője ígéri, most tényleg megmutatja, milyen szépen tud ütni.

Minden idők legidősebb profi nehézsúlyú világbajnoka lehet Evander Holyfield, ha szombaton legyőzi a Boksz Világszövetség (WBA) trónját birtokló orosz Nyikolaj Valujevet.

Az 1990-es években többek között Riddick Bowe-val és Lennox Lewisszal is óriási csatákat vívó, többszörös világbajnok amerikai (42 győzelem, 9 vereség, 2 döntetlen) októberben múlt 46, és bár a szakértők szerint már rég nem kellene bokszolnia, Zürichben be akarja bizonyítani, hogy a kor nem a legfontosabb tényező a profi bokszban.

"Nem igazán foglalkozom ezzel. Amikor a koromat firtatják, büszke vagyok, hogy 46 évesen itt vagyok. Azt akarom, hogy mindenki lássa, ennyi idősen is lehet valaki kitűnő formában" - nyilatkozta Holyfield.

Az 1984-es olimpia bajnoka legutóbb 2000-ben nyert világbajnoki címmérkőzést, azóta több kínos vereséget is szenvedett. 2004-ben, sorozatban harmadik elveszített meccse után visszavonult. Két évvel később azzal az elhatározással tért vissza, hogy világbajnokként hagyja abba, de négy szép győzelem után októberben kikapott a Boksz Világszervezet (WBO) királyától, Szultan Ibragimovtól.

Akkori kudarca óta Holyfield nem bokszolt, most pedig - legalábbis a méreteit tekintve - minden idők legnagyobb világbajnoka ellen kell helytállnia. Az orosz Valujev (49 győzelem, 1 vereség) 24 centivel magasabb (223 centi) és közel 50 kilóval nehezebb nála, de az amerikait riválisa elrettentő adottságai sem zavarják.

"Valujev álla pont ott van, ahol a legjobban elérhetem - viccelődött Holyfield, aki 53 meccsből álló profi pályafutása alatt másodszor bokszol az Egyesült Államokon kívül - Nem hiszem, hogy a méret a lényeg, egyértelműen az egyéni teljesítményt dönt."

Az orosz óriás augusztusban, John Ruiz elleni győzelmével szerezte vissza a WBA koronáját, ám akkori teljesítménye korántsem volt meggyőző: Edzője most helyette is nagyon fogadkozik.

"Nyikolaj gyorsabb és erősebb, mint valaha, ráadásul a technikája is sokat javult. Tudom, hogy Holyfield abban bízik, kihasználhatja a hibáit, de biztos lehet benne, hogy tanítványom nem fog hibázni" - mondta Alekszandr Zimin.

„Nem szabad az erősségeimmel vagy a gyengéimmel foglalkoznom a ringben, ezzel hibát követnék el. Meg fogom mutatni szombat este, ami bennem van, és kész” – állította Valujev, akit a svájci Blick letesztelt egy roppant egyszerű kérdéssel. Ismeri-e az ország bálványát, Roger Federer teniszezőt.

A kolosszus annyit felelt, még soha nem hallott róla, és nem is szégyenkezett emiatt. Holyfield mosolygott, de neki sem jutott eszébe más svájci sportoló, pedig látványosan és nagyon törte az agyát.