Vitalij Klicsko puhára verte Gomezt

2009.03.22. 08:26 Módosítva: 2009.03.22. 08:26
Kilencedik menetes technikai K. O.-val győzte le a WBC profi nehézsúlyú világbajnoki övéért kiírt mérkőzésen Vitalij Klicsko a kubai Juan Carlos Gomezt. Az ukrán bokszoló testvérpárnak minden jel szerint továbbra sincs ellenfele a kategóriában.

Szétverem Vitalij Klicsko fejét, fogadkozott a címmeccs előtt a kihívó, de a legkevésbé sem sikerült megvalósítania terveit. Az ukrán óriásnak ez volt a második mérkőzése tavaly októberi visszatérése óta. Akkor az aktuális WBC-világbajnokot verte könnyedén, meggyőző teljesítménnyel. Klicskónak nem sok kedve volt a Gomez elleni csatához, a kubai kötelező kihívónak számított, csak ezért kellett kiállnia vele.

Juan Carlos Gomez immár tizennégy éve profi, legnagyobb sikereit azonban nem nehéz-, hanem cirkálósúlyban aratta, féltucatnyi mérkőzéssel ezelőtt hízott fel a legmagasabb kategóriába. A Vitalij Klicsko elleni összecsapást élete mérkőzésének mondta, az is lehetett volna, ha sikerre vergődik. Más kérdés, aligha fogadtak sokan a diadalára, könnyen lehet, hogy ő maga sem hitt benne.

Nyilván minden ökölvívó annyit hoz ki magából, amennyit ellenfele enged neki. Gomeznek nem nagyon volt mozgástere szombat este Stuttgartban. A kubai az első menetben még nekiugrott az ukránnak, de ezzel szinte véget is ért számára a küzdelem. Az egyébként az elejétől rendkívül darabosan, sután és fáradtan mozgó Klicsko a második három perctől azt csinált ellenfelével, amit akart. Kezdetben feltartó baljaival fárasztotta, aztán már be-betalált jobbal is.

A kubai erőtlen volt, az ukrán pontatlan, emiatt meglehetősen színvonaltalan mérkőzést láthatott a közönség. Gomezben alapjában véve messze nem volt annyi, hogy kihúzza a kilencedik menetig, hogy ilyen sokáig talpon maradt, azt csakis a felkészületlen ukránnak köszönhette. Klicsko maga sem nagyon kapott levegőt nagyjából a negyedik menettől, a pusztító ütéseket persze ettől függetlenül ő vitte be, válasz közben alig jött.

A hetedik menetben Gomez végre bekapott egy jobbost, számolni kellett rá, de Klicsko utána megint annyira pontatlan volt, hogy nem bírta befejezni a meccset a hátralévő több mint egy percben. Elmaradt a K. O. a nyolcadik felvonásban is. A kilencedikben az ukránt megintették fejelés miatt, ezen annyira feldühödött, hogy vad mészárlásba kezdett. Hol talált, hol nem, de ahhoz éppen elégszer, hogy előbb ismét számoltasson a kihívóra, majd elérje, hogy a vezetőbíró berekessze a kilátástalan aprítást.

Gomez profi pályafutása második vereségét szenvedte el, és 36 éves lévén aligha jut még egyszer vb-címmeccs közelébe a nehézsúlyban. Klicsko ezzel szemben újabb lépést tett az öccsével rögzített közös cél felé: a testvérek azt szeretnék, ha valamennyi fontos szervezet vb-címe a birtokukban lenne.

A WBO-é, az IBO-é és az IBF-é most Vladimir Klicskónál van, a WBC-é Vitalijnál maradt. Egyhez nincs közük: a WBA-nál ez idő szerint két bajnok is van, Nyikolaj Valujev és az üzbég Ruszlan Csagajev. Utóbbi egyszer már elkapta előbbit, de elvben szerveződik a visszavágó. Ha összejöm valószínű, hogy a győztesnek ki kell majd állnia Vitalijjal.

Addig Vladimirnek is lesz még dolga: a kisebbik Klicskót a brit David Haye hívta ki. Gomezhez hasonlóan Haye is a cirkálósúlyból jött, és sokan azt remélik, dinamikus és változatos bokszával színt vihet az ellaposodott nehézsúlyba. Mások szerint ellenben biztosan ugyanaz vár rá, mint szinte mindenki mással, akiket sorsuk a Klicskók elé sodort.

Egy biztos: Vitalij Klicsko nem vette elég komolyan a Gomez elleni mérkőzést. Ez most nem bosszulta meg magát, de még egyszer aligha mehet neki így egy fajsúlyosabb címmeccsnek. Ahogy a Profiboksz.hu szakértő kommentezői írják: ilyen boksszal nemhogy Csagajevtől vagy Haye-től hanem még Valujevtől is ki lehet kapni.