Befejezte a leggazdagabb bokszolóklasszis

2009.04.16. 13:55 Módosítva: 2009.04.16. 14:01
Oscar De La Hoya amatőrként olimpiai bajnok, majd profiként hat különböző súlycsoport világbajnoka volt. 36 évesen, nem először, de immár valószínűleg végleg, a visszavonulás mellett döntött. 45 profi meccséből 39-et megnyert, 160 millió dollárt kasszírozott.

Kedden bejelentette visszavonulását Oscar De La Hoya, az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb profi ökölvívó. A mexikói származású amerikai pályafutása alatt hat különböző súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett.

A 36 éves, "Golden Boy" (Aranyifjú) profiként 45 mérkőzéséből 39-et nyert meg - 30-at kiütéssel - és mindössze hatszor kapott ki.

De la Hoya családjában szinte valamennyi férfi bokszolt, így apja és nagyapja is profi bunyós volt. Őt eleinte nem érdekelte a boksz – inkább a baseball – de apai utasításra mégis lement az edzőterembe, hogy legalább meg tudja védeni magát.

Amatőrként 228-szor lépett a ringbe, és mindössze ötször kapott ki, ellenben 163 alkalommal nyert kiütéssel. Az 1992-es olimpián könnyűsúlyúként egyedüli amerikai ökölvívóként szerzett aranyérmet. (A döntőben a német Marco Rudolphot verte kiütéssel.)

Barcelonai elsőségét rákban elhunyt édesanyjának ajánlotta, akinek még halála előtt megígérte, olimpiai bajnok lesz. Olimpiai győzelme után kapta becenevét is.

Soha nem nézett ellenfele szemébe

De la Hoya a meccsein a bemutatásnál soha nem nézett ellenfele szemébe, tekintetét felfelé fordította. Amikor később kérdezték furcsa szokásáról bevallotta, ilyenkor halott édesanyjáért imádkozott.

Profi pályafutása a barcelonai játékok után kezdődött, első ellenfele Lamar Wiliams még egy menetet sem bírt ki a ringben. Első huszonkét meccséből mindössze kettő ment végig. (Ötödik ellenfele Jeff Mayweather volt, aki legutolsó edzőjének, Floyd Mayweathernek a testvére.)

Tizenkettedik meccsén, 1994 márciusában megnyerte első világbajnoki címét, miután a tízedik menetben kiütötte Jimmy Bredhalt. Még ugyanebben az évben egy súlycsoportot feljebb lépve Jorge Paez kiütésével a szervezet könnyűsúlyú vb-elsőségét is megszerezte.

1995 májusában már az IBF könnyűsúlyú címe is az övé lett, miután a második menetben kiütötte az addig mindössze egyetlen vereséget szenvedő Rafael Ruleast. 1995 egyébként is pályája csúcsa, hiszen egy éven belül négy világbajnokot is legyőzött – hármat kiütéssel – így nem véletlenül választották meg az Év bokszolójának.

A következő júniusban az addig 96 győzelem mellett 1-1 döntetlent és vereséget számláló mexikói Julio Cesar Chavezzel találkozott, és négy menetet adott neki. Ennyi idő alatt eltörte az orrát, a szeme alatt felrepesztette a bőrt és megszerezte a WBC kisváltósúlyú világbajnoki címét is.

Összesen 17 világbajnokot győzött le, először 32. meccsén kapott ki 1999 szeptemberében. Ekkor a Puerto Ricoi Felix Trinidad pontozással győzte le az IBF és a WBC kisváltósúlyú címmeccsén.

A vereséget gyorsan feledtette egy kiütéses győzelemmel, de a következő év júniusában Shane Mosley ellen ismét pontozásos vereséget szenvedett.

De la Hoya a kudarc után edzőt cserélt, legyőzte többek között Arturo Gattit és Fernando Vargast, de 2003 szeptemberében - három szervezet világbajnoki övéért rendezett meccsen – szoros pontozással, de ismét kikapott Mosleytól.

Utána keddi bejelentéséig már csak hatszor lépett ringbe – többször is bejelentette visszavonulását, majd visszatérését – és ezeken a meccseken ötvenszázalékos teljesítményt nyújtott. Legyőzte Sturmot, Mayorgát és Forbest, viszont kikapott Hopkinstól, Mayweathertől és Pacquiatól.

De La Hoya december 6-án vívta utolsó mérkőzését, akkor súlyos, leléptetéses vereséget szenvedett a váltósúlyú - nem vb-címért kiírt - meccsen a fülöp-szigeteki klasszis, Manny Pacquiaótól.

Ezzel kissé lerombolta korábbi nimbuszát, de valószínűleg vigasztalja a tény, hogy az ökölvívással több pénzt keresett, mint eddig bárki a történelemben.

Csak a pénzdíjakból 160 millió dollárt - 35,5 milliárd forintot - szedett össze, 2007-es, Floyd Mayweather Jr. elleni meccséből 43 millió dollárt kasszírozott, ami világcsúcs.

"Sok vívódás előzte meg ezt az elhatározást, nem tudtam eldönteni, vajon képes vagyok-e még egyszer a csúcsra érni. Nehéz eljutni odáig, hogy elfogadd, soha többé nem fogsz versenyezni, de mostantól már csak nézőként követem az ökölvívást" - mondta Los Angeles-i sajtótájékoztatóján az exbokszoló.