Balzsay Károly kiütéssel védte meg világbajnoki címét

2009.04.25. 19:20 Módosítva: 2009.04.25. 22:09
A WBO nagyközépsúlyú világbajnok magyar bokszolója a 42 éves új-zélandi Masolino Masoe ellen a 11. menetben egy balegyenes-jobbhorog kombinációval vetett véget első címvédő meccsének.

Balzsay Károly remek boksszal, a 11. menetben kiütéssel megvédte a Boksz Világszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnoki címét.

A magyar sportoló januárban pontozásos győzelemmel szerezte meg a világbajnoki övet, akkor az orosz Gyenyisz Inkint verte. Az eddigi 20 profi mérkőzésén győztes magyar öklöző első címvédésén az új-zélandi Masolino Masoe ellen lépett ringbe, őt is legyőzte.

A címvédő meccset Krefeldben rendezték és a szakértők szerint Balzsay egyértelmű esélyese volt a 42 éves kihívó elleni találkozónak. Az eddig két vb-címmeccsen ringbe lépő Masoe 34 profi meccsén 29-szer nyert - 27-szer kiütéssel -, és mindössze ötször kapott ki szombatig. Eddigi öt vereségéből hármat az elmúlt három évben szedett össze.

Hiába bokszolt a magyar világbajnok minden menetben fölényben, ellenfele hihetetlenül jól bírta az ütéseket. A második menetben ugyan egy összefejelésnél felrepedt a világbajnok szeme, de ez sem zavarta meg különösebben.

A hatodik menetben Masoe ugyan megpróbálkozott egy ellenrohammal, de Balzsay könnyedén kivédekezte. A hajrára ugyan egyre jobban fáradt az új-zélandi, de továbbra is állta a pofonokat.

A 11. menetben aztán Balzsay egy remek balegyenes-jobbhorog kombinációval padlóra küldte kihívóját, akire a mérkőzésvezető rászámolt, de ő már az elején jelezte, elege van, nem tudja folytatni az egyoldalú küzdelmet.

Balzsay így első alkalommal kiütéssel védte meg világbajnoki címét.

Első menet: Igazi ismerkedő három perc volt, komoly ütést egyik fél sem tudott bevinni, többnyire a kesztyűket ütötték.

Második menet: A menet elején véletlenül összefejelt a két bokszoló, Balzsaynak felrepedt a homloka, az onnan lecsorgó vér alaposan zavarhatta őt, ennek ellenére aktívabb volt minr ellenfele. Az utolsó percben kétszer is jobb-bal kombinációval hozta zavarba Masoét. Simán övé volt a menet.

Harmadik menet: Balzsay rendületlenül ment előre, ellenfele értékelhető, komoly ütést nem tudott bevinni. ez a menet is egyértelműen a magyar világbajnoké volt.

Negyedik menet: A nenet elején Balzsay két balegyenese is célba talált. Végig irányított, de nagy mozgás nem volt a ringben Masoe nem tudott mit kezdeni a jóval mozgékonyabb és aktívabb ellenfelével. Az utolsó percben hatalmas sorozást kapott az új-zélandi, de talpon tudott maradni.

Ötödik menet: A menet első fele az első három perchez hasonló langyos bokszot hozott, a felénél Masoe a sarokba szorult, de kitudott jönni onnan. Fél percel a vége előtt Balzsay balegyenese ismét simán ült, de Masoe bírta.

Hatodik menet: Masoe hatalmas lendülettel jött ki a menetre, több tiszta ütése is volt, de Balzsay bírta a gyűrődést. a menet vége azonban ismét a magyaré volt, nagy pofonok csattantak az új-zélandin, de bírta és a menet végén mindketten mosolyogva mentek a sarokba.

Hetedik menet: Ezúttal Balzsay kezdett vehemensebben, a menet során több tiszta ütése is ült, a menet végén az est eddigi legnagyobb pofonját is bevitte, de a homloka újabb helyen felrepedt, egy újabb vétlen fejelés után.

Nyolcadik menet: Ez a három perc is sokáig egyértelműen a magyar világbajnok fölényét hozta, de az utolsó perc elején Masoe is feléledt, nem sok sikerrel.

Kilencedik menet: Masoe szokásos vehemenciájával jött ki a menetre, de a magyar balegyenesei sikeresen távol tartották. ellenfele ugyanakkor nem akart elfáradni, próbálkozott, de nem sok sikerrel.

Tizedik menet: Az első perc végén Balzsay sorozatban nagy pofonokat vitt be, de Masoe továbbra is jól bírta. A három perc végén nagy verekedésbe kezdtek, de senkinek nem sikerült bevinnie a meccs végét jelentő ütést.

Tizenegyedik menet: az utolsó előtti menet első percében Balzsay olyan balegyenest vitt be, melytől sokan kifeküdtek volna, de a 42 éves ellenfele továbbra is elismerésre méltóan bírta a pofonokat. Egészen az utolsó másodpercekig, amikor a magyar egy bal-jobb kombinációval a padlóra küldte őt! A mérkőzésvezető rászámolt, de Masoe jelezte elég volt, nem folytatja a küzdelmet!

Balzsay: Nem voltam pontos

„Nagy ütéseket vittem be, de nem voltak pontosak, mert Masoe behúzta az állát, jól szűkített” – értékelte saját teljesítményét az RTL Klubnak a magyar világbajnok. Sérüléséről elmondta: otthagyta, bedobta a fejét, és mint az ilyen esetekben legtöbbször, ezúttal is neki repedt fel a bőre. A vérzés azonban nem zavarta a bunyóban.