Balzsayt kihagyják a bajnokok tornájáról

2009.07.06. 10:57
Az egyik német klub terve szerint két év alatt kiderülhet, ki a legjobb nagyközépsúlyú bokszoló. A januárban világbajnokká előrelépett Balzsay Károly neve fel sem merült.

Mivel kiegyensúlyozottá vált a nagyközépsúly jelenlegi mezőnye, a német Sauerland klubnak érdekes ötlete támadt, hogyan lehetne eldönteni, melyikük a legjobb.

„Amikor Kalle fiam ezzel a projekttel elém lépett, azonnal megtetszett. Részletesen kiszámolt mindent, az adatokkal eddig valamennyi partnerünket meggyőzte” – mondta a Bildnek a 69 éves Wilfried Sauerland az ötlet születéséről.

Hat bokszolóval számolnának, három európai és három amerikai kapna meghívást, pontosan úgy, ahogy a golfozók a Ryder Kupára.

A hat öklözőből három kör után négy maradna, elődöntőjük után jöhetne 2011 májusában vagy júniusában az utolsó meccs, két szervezet, a WBA valamint a WBC övéért. Az előmeccseken egy kiütéses győzelem három pontot érne, a pontozásosért kettő járna, aki veszít, annak eggyel kell megelégednie, így alakulhatna ki a sorrend.

Még nem tisztázott, pontosan milyen szereposztásban és milyen időpontokban lesznek a meccsek, de nyilvánvaló, hogy egy európainak két amerikaival kell megmérkőznie.

Összesen ötvenmillió dollárt osztanának szét a résztvevők közt, még az utolsó is jól járna. A finanszírozást tévécsatornák vállalnák, és akár már októberben kezdődhetne a szupersorozat.

A terv három európai bokszolója: a dán Mikkel Kessler, a WBA bajnoka, őt tartja a súlycsoport legjobbjának a Fightnews; az angol Carl Froch a WBC legjobbja; a harmadik a német–örmény, harminc győztes meccsen túllévő Artur Abraham, aki egy súlycsoporttal feljebb lépne. Ő jelenleg az ötletgazda Sauerland alkalmazásában áll, Németországban népszerű.

„Nekem ez egy óriási lehetőség, hogy a nagyközépsúlyban megméressem magam. Az álom végén pedig, amikor felébredek, két övet szeretnék magam mellett látni” – értékelt Abraham.

Amerikai részről André Dirrell, a WBO-bajnok Balzsay Károly kötelező kihívója jön szóba elsőként, az olimpiai bajnok André Ward pedig másodikként, ő néhány hete azt mondta, szívesen összecsapna a magyarral. Jermain Taylorral lenne teljes az csapat, neki pillanatnyilag nincs vb-címe, de korábban négyszer védte meg.

A román–kanadai Lucien Bute a tervezet láttán felháborodott, szerinte méltatlanul és érthetetlenül hagyták ki. Az augusztusi budapesti címvédésére készülő Balzsay eddig nem nyilatkozott.