30 kilót fogytam, világbajnok akarok lenni

2009.08.06. 14:13 Módosítva: 2009.08.06. 14:15
Kótai Mihály két szervezet világbajnoka volt, de három éve felhagyott az ökölvívással. Most 30 kilóval könnyebben visszatért, és jövőre már ismét vb-övért szeretne bokszolni.

„Jól esett a mozgás, jó volt a hangulat és az utolsó menetben már a boksz is jól ment” – értékelte visszatérő meccsét Kótai Mihály, a WBF és az IBO korábbi nagyváltósúlyú világbajnoka, aki háromévnyi pihenés után tért vissza, legutóbb 2006 márciusában lépett ringbe.

Kótai a várpalotai gálán Szabó Tituszt verte, ami nem meglepetés, lévén Szabó eddigi mérlege 3 győzelem mellett 36 vereség. Kótai négy menet meggyőző fölénye után az ötödikben fáradtsága miatt rápihent az utolsóra, melyben már csak az volt a kérdés, Szabó megússza-e kiütés nélkül a meccset.

„Belecsöppentem egy gálába, melynek a hangulata még nekem is új volt. Hat menetet bokszoltam, simán hoztam az összeset, de tudom jól, sok minden kell még, hogy olyan legyek, mint régen. Az augusztus 19-i, debreceni gálán Mihai Macovei ellen már ennél is jobb leszek”.

D  FO20040908007

Az egykori világbajnok elmondta, 36 profiként megvívott meccs után (33 győzelem, 3 vereség) úgy érezte, elfáradt, gerincproblémái miatt azt tanácsolták neki, hagyjon fel az élsporttal. Hiába járt orvostól orvosig, végül egy vidéki csontkovács tudta csak rendbe tenni. „Fél évig jártam hozzá és azóta is, ha bármi fáj, hozzá megyek”.

„Sok gondom volt, mentálisan és fizikálisan sem bírtam a terhelést, sokszor fájt a térdem és a bokám, így amikor leálltam, semmit nem mozogtam és 103 kiló is voltam” – mondta a gálára 74.60-nal mérlegelő bokszoló. Hét hete edz intenzíven, súlya jelenleg 78 kiló körül mozog, de úgy érzi, év végére általánosítani tudja a 76-77 kilós versenysúlyt is.

„Azért kezdtem 33 évesen újra bokszolni, mert ismét világbajnok akarok lenni. Az eltökéltség és az akarat megvan bennem, és edzőm, Veres László szerint is reális esélyem van rá”. Kótai egy percig sem gondolta, hogy más edzővel próbálkozzon, Veresnek nagy tudása van, sok mindenen mentek keresztül együtt, jól ismerik egymást. „Nagyon szeretem őt emberileg. Sok edzővel dolgoztam már, de emberként csak ő ismert meg”.

Családja nem örült visszatérésének, de megértették döntését. Jelenleg nincsen csapata és promótere, idei meccseit Veres szervezte. A tervek szerint idén 2-3 összecsapás vár rá, és ha ezeket sikerrel veszi, jobb helyzetből tud tárgyalni egy csapattal, ehhez azonban szerinte a mostaninál sokkal jobb állapotba kell kerülnie.

Visszatérése egyelőre neki kerül pénzbe, hiába profi, jelenleg a bokszból még nem tudna megélni. „Azért kezdtem el bokszolni, hogy mentálisan rendbe jöjjek. Szükségem van a bokszra, hogy teljes életet tudjak élni, mert úgy hagytam abba, hogy sok maradt bennem. Egyelőre nem tervezek túl hosszú távra, de jövőre szeretnék már valamelyik szervezetnél címmeccsen bokszolni”.

Megbíztam benne, lenullázódtam

Kótai az ellene folyó eljárással nem akart foglalkozni, úgy véli, majd a rendőrség eldönti, mi az igazság. „Kihúztam valakit a csávából, kölcsönadtam neki, majd amikor visszakértem, elment a rendőrségre feljelenteni. Az eset miatt alaposan lenullázódtam, de megbíztam benne, hiszen korábban közös cégünk is volt. Később aztán rájöttem, az embert a legkönnyebben a barátja tudja becsapni, mert ahhoz csak pofa kell”.