Balzsay hordágyon végezte vb-címmeccsét

2009.08.23. 00:16
Balzsay Károly elveszítette veretlenségét: a WBO nagyközépsúlyú övéért vívott meccsen a 11. menetben technikai K.O.-val kapott ki a német Robert Stieglitztől. A meccs végén Balzsay ereje annyira elfogyott, hogy edzője nem engedte bokszolni. A kimerült Balzsayt hordágyon vitték ki a ringből. Még éjszaka megröntgenezték, de nem találtak rajta komolyabb sérülést, vasárnap hazamehet.

A 30 éves Balzsay nagyszerűen kezdte második címvédő meccsét, az első menet tapogatózása után irányított. Több és pontosabb ütéseket vitt be, de látszott az is, hogy ellenfele, Robert Stieglitz is remekült felkészült.

A 12 menetre tervezett meccs feléig egyértelműen – még ha csak apróbb fölénnyel is – Balzsay volt a jobb. Hiába vitt be viszont pontos és erős ütéseket, Stieglitzen mindez nem hagyott nyomokat. A nyolcadik menettől ment előre az orosz születésű német, a kilencedik menettől teljesen megváltozott a meccs, már ő volt sokkal jobb.

Ha nem is szépen és nem is túl pontosan, de Stieglitz megszórta Balzsayt, akinek a szemhéja is felrepedt. Néhány másodpercig ápolták a magyar világbajnokot, de ellenfele ezután is ott folytatta, ahol abbahagyta. Egy újabb sorozatot átvészelt a magyar, csak azért került padlóra, mert elbotlott, amikor hátrafelé lépdelt.

Ekkor még hamar felállt, de érezhető volt, hogy nincs teljesen rendben, egyre többet engedte le a kezét, egyre több ütést szedett be, görnyedt volt, fejét alig tudta tartani. A 10. menetben már szinte biztos volt, hogy Balzsay nem fogja tudni befejezni a meccset, így is lett: a 11. elején a magyar bokszoló már alig tudott felállni a sarokból, Fritz Sdunek edző nem is engedte bokszolni. Stieglitz technikai KO-val nyert.

Balzsayt hordágyon vitték el a ringből, az első orvosi vizsgálatok alapján kimerültség volt az egyetlen baja, igaz, egyből nyakmerevítőt tettek rá. "Károly valószínűleg jól van, nincs komoly baja, csak teljesen kimerült, de elővigyázatosságból kórházba viszik, megvizsgálják" - nyilatkozta az RTL Klubnak a ringorvos. A vizsgálatok szerint nem szenvedett súlyosabb sérülést.

Vasárnap délelőtt hagyta el a kórházat, elmondta: éjszakára megfigyelésre benntartották, de most már hazamehet. Hozzátette: fizikailag jól érzi magát.

A kiválóan felkészített Robert Stieglitz harmadik nekifutásra nyerte meg karrierje első címmeccsét, amivel övé lett a WBO nagyközépsúlyú öve.

Balzsaynak ez lett volna a második címvédése. A magyar bokszoló idén januárban vette el a világbajnoki övet Inkintől, amit áprilisban védett meg egy 42 éves új-zélandival szemben. Abban bízott a mostani meccs előtt, hogy a győzelemmel lehetőséget kap a nagyobb pénzzel és elismertséggel járó amerikai bemutatkozásra. A korábban 21 győztes meccset vívő Balzsay a budapesti fellépése előtt azt nyilatkozta, sosem volt ilyen erős, Sdunek a szokásosnál is keményebben meghajtotta minden tréningen. Élete formájában érezte magát.

A klubtárs Erdei Zsolt szerint "Nem történt vele semmi komoly, egyszerűen kifulladt, előfordul az ilyen".

Egyelőre nem tudni, hogy Balzsay kap-e esélyt a visszavágóra a 10 éve Németországban élő Stieglitzcel szemben, vagy az Universum magához csalogatja az új világbajnokot. Balzsay esélyeit nem erősíti, hogy a szerződése jövőre lejár az Universumnál.

A szombati bokszgála eredményei

Légsúly: Bedák Pál (magyar)–Ravil Muhamadzsarov (orosz), Bedák T..K.O.-val a 4. menetben.

Nagyközépsúly: Dimitri Sartison (német)–Michal Balak (cseh), Sartison T.K.O.-val a 3. menetben.

Váltósúly: Phil Lo Greco (kanadai)–Sebastien Spengler (francia), Greco T.K.O.-val a 2. menetben.

Nagyközépsúly, WBO, Interkontinentális címéért: Eduartd Gutknecht (német)–Josival Lima Teixeira (brazil), Gutknecht pontozással.

Félnehézsúly, WBO interim világbajnoki címéért: Aleksy Kuziemski (lengyel)–Jürgen Brähmer (német), Brähmer T.K.O.-val a 11. menetben

Kispehelysúly, WBO Európa-bajnok címéért: Bedák Zsolt (magyar)–Jerszin Dzsajlanov (kazah), Bedák T.K.O.-val a 2. menetben

Nagyközépsúly, a WBO világbajnoki címéért: Balzsay Károly (magyar)–Robert Stieglitz (német), Stieglitz T.K.O-val 11. menetben