Erdeinek el kell döntenie, mit akar

2009.09.10. 10:40 Módosítva: 2009.09.10. 10:41
Az amerikai piacon érdektelen harminc győztes meccse és hibátlan mérlege ellenére is a félnehézsúlyú világbajnok, Erdei Zsolt. A németek inkább németben látják a pénzt, a közvetítő csatorna is Jürgen Brähmerre szavaz. Van-e kiút ebből a helyzetből, vagy így kényszerítik visszavonulásra a WBO szuperbajnokát? Kovács István elemez.

Ha nagyon szigorú lenne, és következetesen betartaná szabályait a WBO (Boksz Világszervezet) akár el is vehetné a félnehézsúlyú Erdei Zsolt övét, mert az előírt hat hónap alatt nem védte azt meg, és pillanatnyilag esély sincs arra, hogy decembernél előbb meccset kapjon. Az érintett augusztus végén azt mondta, ha idén nem bokszol, akkor soha. Nagyon sok kivétel van azonban, az egyik épp Erdeié.

Az öklöző klubja, az őt egyre inkább mellőző Universum azonban kifejezetten barátságos viszonyt ápol a szervezettel. Illetve nem jelent meg a színen olyan bokszoló, vagy menedzsment, amelyik követelné, hogy Erdei most már tegyen valamit.

Mivel nem kényszeríti senki bele a cselekvésbe, könnyen előfordulhat, idén meccs nélkül marad, ami egyúttal azt jelentené: kissé megalázóan évente egyszer lépett ringbe 2007 vége óta. A Barasjan elleni január eleji meccs annak ellenére címvédésnek számít, hogy riválisa átesett a súlyhatáron a mérlegelésnél.

„Nézve a WBO ranglistáját, nehéz megmondani, ki hívhatná ki a magyart, de abban állapodtunk meg a legutóbbi kongresszuson, kegyeleti okokból a listán maradhat Roy Jones és Bernard Hopkins is. Ők nyilván nem fogják kihívni Zsoltot, mert nekik nem fontos, hogy övük legyen, ők a nagy pénzre hajtanak, de kihívóként csak 35 százalék lehetne az övék, míg Zsoltot 65 százalék illetné meg. Erdei ugyanakkor ismeretlen Amerikában. Ez tény, ezen csodálkozni nem kell, engem sem ismertek, Klicskóékat sem, ők is kisebb rendezvényeken léptek fel először. Hasonlóan fontos, hanem fontosabb: sokkal nagyobb a kockázat az átlagosnál egy esetleges kihívásban, mert Erdei rendkívül gyors, és mindenkire veszélyes” - magyarázta Kovács István, a WBO alelnöke.

erdei450

Kifejtette, gyakorlati jelentőséggel nem bír, hogy a német Jürgen Brähmer interim bajnoki címet szerzett Budapesten, a lépés semmiképp sem Erdei ellen irányult. „Csak akkor lenne fontos, ha Erdei lemondana a sajátjáról, mert akkor Brähmer azonnal, meccs nélkül világbajnok lehetne” – rögzítette Kokó.

A német ugyanakkor nem erre pályázik, hanem a WBA címére, és az argentin Campillóval bokszolna. Campillo tavasszal hatalmas meglepetésre Hugo Hernan Garayt verte. A meccsét közvetítő ZDF erre áldozna is, Erdei áhított címegyesítése viszont így nem jöhetne létre. (Az Universumnak ugyanakkor két bajnoka lehetne.)

„Nem kell azon megsértődni, hogy a német közszolgálati televízió egy németet választott, inkább örüljünk annak, hogy egyáltalán eddig Erdeire áldozott pénzt. Gondoljunk csak bele, mekkora felháborodás lett volna itthon, ha a magyar tévé egy bosnyákot vagy szerbet menedzselne, nem pedig egy magyart. Mert ugyan Erdei tehetségesebb és jobb a németnél, de Németországban sokkal inkább érdeklődnek egy német sikerei iránt, egyszerűen nagyobb nézettséget hoz.”

A német Bild úgy tudja, Erdei tavaly áprilisban, Andrey Abron ellen 400 ezer eurót, vagy 100 millió forintot kapott, az ukrán Barasjan elleni meccs ennél is jobban jövedelmezett neki, félmillió euró volt a bevétele. Az Universum ellenben ennek a harmadát akarta csak adni neki a következő fellépésére, erre mondott nemet Erdei. Később már a megemelt összegért is hajlandó lett volna öklözni, de mindig különböző okok miatt halasztani kellett az időpontot.

„Azt hiszem, Zsoltnak hamarosan el kell döntenie, mit akar. Időszerű ezt a kérdést végleg tisztázni. Tanácsolni nem szeretnék neki semmit, talán furcsa is lenne. Azt látom, hogy csak rohannak a hetek és a hónapok, ő pedig folyamatosan őrlődik. A türelemjáték nem tesz jót karrierjének. Pénzügyi megítélése nem fog javulni Németországban, inkább csak romlik. Az aranyidőszak lejárt a bokszban, a válság hatására a közvetítő tévétársaságok behúzták a féket, még az HBO is meglehetősen körültekintően jár el a meccsválasztásnál, a Setanta pedig kivonult. Káprázatos bunyósok, szerte a világban korábbi pénzük töredékéért bokszolnak csak. Nem lett népszerűtlenebb a sportág, de akinek pénze múlik rajta, nagyon odafigyel, mire költi, kinek adja. Ha viszont jogi lépéseket kíván tenni, erről is hallottam, hamarosan meg kell tennie. A harmadik út a visszavonulás lehet” – mondta Kovács.

Eközben Erdei céltáblával vált, sokan szidták, és nagyon durva jelzőket is kapott.

Erdei többször utalt arra, klubja megszegte szerződését, mert nem biztosította az évi két címmeccset szuperbajnokának. Azt is hozzátette ugyanakkor, ő nem szeretne perig eljutni, nem az ő stílusa lenne, de lehet, rákényszerül erre, mert eddig látványosan figyelmen kívül hagyják érdekeit. Klicskóék már nyertek pert nemrégiben a német klub ellen.

Brähmerre amúgy csütörtökön bírósági tárgyalás vár, ismét súlyos testi sértéssel vádolják, ha visszaesőként megbüntetik, lehetséges, hogy egy ideig semmilyen meccsen nem bokszolhat.