Balzsay Károly szerint nem lesz gondja Erdeinek

2009.10.15. 12:13 Módosítva: 2009.10.15. 12:14

Balzsay Károly, a magyar amatőr válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint Erdei Zsoltnak arra kell leginkább figyelnie, hogy jól ossza be erejét Giacobbe Fragomeni, a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú világbajnoka ellen a november 21-én, Kielben sorra kerülő címmeccsen. „Biztos vagyok benne, hogy Zsolt szokás szerint nagyon gyors lesz, a kategóriaváltás miatt persze mindenképpen komoly súlyhátránnyal kell számolnia, de optimális súlyán, 83 kiló körül meg fogja tudni oldani a meccset” – nyilatkozta az MTI-nek Erdei hamburgi klubtársának, ifj. Balzsay Károlynak az édesapja.

A szakember elmondta, hogy a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú övét több mint öt és fél éven keresztül birtokló, a profik között veretlen magyar öklöző akkor követne el hibát, ha az ideális fölé szeretne hízni annak érdekében, hogy csökkentse a különbséget itáliai riválisával szemben, mert akkor gyorsaságából veszítene. Balzsay hozzátette, hogy a felkészülést ugyanúgy csinálhatja majd végig Erdei, ahogy korábban szokta, csak most nem kell az utolsó időszakban fogynia, ami még kamatozhat is.

„A súlybeli hátrány miatt különösen figyelnie kell az erőbeosztásra, a kondíciójával ugyanakkor nincsen gond, mert Zsolt itthon is nagyon lelkiismeretesen készült” – hangsúlyozta a jelenleg a KSI-ben dolgozó edző.

Az amatőrként világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok olasz általában 89 kg körül mérlegel, Erdei pedig félnehézsúlyban ennél éppen 10 kilóval könnyebben szokott a mázsára állni, most ennél várhatóan néhány kilóval nehezebb lesz majd.

„Fragomeni egy jó bokszoló, ismerjük az amatőr múltját. Az olasz iskolát képviseli, de Zsolt képzettebb öklöző nála, ezért szerintem jó esélye van az öv elhódítására” – mondta Balzsay. A 40 éves címvédő tavaly októberben szerezte meg a WBC övét a cseh Rudolf Kraj kiütésével, míg eddigi egyetlen idei mérkőzésén döntetlenre végzett a lengyel Krzysztof Wlodarczykkal. Fragomeni egyetlen vereségét 2006-ban szenvedte el a brit David Haye-től. (MTI)