Mi lesz Erdeivel Fragomeni után?

2009.11.21. 17:22 Módosítva: 2009.11.21. 17:21
A félnehézsúlyú magyar bokszolónak győzelemmel sincs biztos jövője klubjánál. Ha nyer, újabb cirkákósúlyú meccsek várhatnak rá, ha veszít, végleg elfelejthetik.

Erdei Zsolt szombat este (23.15 Kiel, Sparkassen Arena) az olasz Giacobbe Fragomenivel mérkőzik a WBC cirkálósúlyú világbajnoki övéért. A félnehézsúlyú magyart német klubja, az Universum hozta lehetetlen helyzetbe, egy súlycsoporttal feljebb, kilókkal nehezebb ellenféllel kell bokszolnia.

Kérdés, mi lesz Erdeivel a meccs után, aki saját súlycsoportjában, félnehézben akar maradni, a cirkálósúlyt csak kirándulásnak tekinti.

"Ez egy kísérlet - jellemezte az általa nem bokszolónak, hanem verekedőnek nevezett Fragomeni-meccset Fritz Sdunek, a magyar öklöző universumos edzője. - Alkata alapján Zsolt nem cirkálósúlyú."

Ha legyőzi az olaszt, köteles lesz kiállni a szintén cirkálósúlyú Krzystof Wlodarczykkal. A lengyel és Fragomeni májusi címmeccse döntetlen volt, de a vitatható pontozás miatt a WBC hozzájárult, hogy Wlodarczyk ismét bokszoljon a vb-címért.

Bárki nyer szombaton, a lengyellel kell mérkőznie (ha őt is legyőzi Erdei, úgy a hivatalos kihívó Herbie Hide lehet a következő, aki a magyar eddigi legnevesebb ellenfele lenne). Ha a magyar világbajnok mégsem állna ki Wlodarczykkal, akkor elveszíti a WBC címét. Bizarr, de ebben az esetben egy éven belül úgy veszítene el két vb-címet, hogy senki nem verte meg.

Ha Erdei nem győzi le az eddigi 28 meccséből 27-et nyerő Fragomenit, és vereséggel tér vissza a félnehézsúlyba, onnantól az Universum diktál, hiszen a WBO világbajnoki címét már elvették tőle – meccs nélkül a német Brähmeré lett  -, kérdés, mit akarnak egy 35 éves bokszolóval. "Ha visszatérek a félnehézsúlyba, egy másik szervezetnél kell majd próbálkoznom" - idézte pénteken a dpa német hírügynökség Erdeit.

Erdei mind a 30 profimeccsét megnyerte, 11-szer védte meg a WBO félnehézsúlyú övét, nyilatkozataiban jóideje hangoztatja, tudja, mikor hagyja abba a bokszot. Mostani összecsapása előtt is úgy nyilatkozott, bármi is lesz az erdmény, nem ez lesz az utolsó meccse.

Erdei 7,7 kilóval könnyebb

A pénteki mérlegelésen Erdei 81,1, Giacobbe Fragomeni 88,8 kilót nyomott a mérlegen. "Életem nagy lehetősége előtt állok, magyar profi két súlycsoportban még sohasem volt világbajnok, meg akarom ragadni ezt az esélyt - mondta az eseményen Erdei, aki legutóbb 2004 januárjában lépett kihívóként a ringbe. - Talán még sohasem voltam ilyen jó formában."

"Rendkívüli módon tisztelem Erdeit, hatalmas bokszolónak tartom, folyamatos rohamozással akarom felőrölni az erejét" - nyilatkozta a milánói cirkálósúlyú.