A lelassult Klicsko is kivégezte ellenfelét

2010.05.30. 00:13
Megerőltetés nélkül védte meg világbajnoki címét a nehézsúlyú Vitalij Klicsko, lengyel ellenfele, Albert Sosnowski mindössze egyszer találta el. Klicsko megelőző ütései még ha pontatlanok is voltak, rendre feltartották riválisát, aki a 9. menet végén bekapott egy nagy ütést, a következő menetben pedig kikészült.

A WBC 38 éves nehézsúlyú világbajnoka, Vitalij Klicsko először bokszolt a Schalke stadionjában, de testvéréhez, Vlagyimirhez hasonlóan ő is becsábított negyvenezer nézőt. Üzletileg is most vannak a topon – három nagy szervezet vb-öve van náluk -, hiszen a meccs előtt öt mérkőzésre 15 millió eurós tévés szerződést kötöttek.

Az idősebbik Klicsko a lengyel Albert Sosnowskival mérte össze erejét szombat este, és egyértelmű favorit volt, hiszen nemcsak 13 centivel magasabb, tíz kilóval nehezebb, mint riválisa, boksztudása is lényegesen magasabb szintű.

A két ukrán klasszis meccsei mostanában unalmas koreográfia szerint zajlanak, megütni sem könnyű őket, feltartóztató, balkezes ütéseik többnyire pontosak, a jobb kezüket ritkán engedik el, de nincs is szükség rá.

A lengyel Sosnowski sem hozott változást, elsősorban a védekezésre figyelt, elvétve próbált támadni, akkor is sikertelenül.

Klicsko sem nyújtott semmi váratlant, uralta a ring közepét, megelőző ütéseiből kényelmesen megélt. Az első kombinációjára az ötödik menetig kellett várni, a közönség is ekkor hördült fel először. A hatodik menetben mintha kapott volna egy nagyot a lengyel, erre lehetett következtetni a tekintetéből.

A hetedik menetben váratlanul megtámadta Klicskót, nem sok sikerrel, mert pontos ütést nem tudott bevinni, három perc múlva viszont igen. (Talán ez volt az egyetlen bekapott ütése.) Az ukránnak persze meg sem kottyant, kibillenthetetlenül ütötte továbbra is balegyeneseket, amelyek jó néhányszor pontatlanra sikerültek.

Az előkészítő ütésekről szólt a kilencedik menet is, bár egyre többször használta a jobb kezét az ukrán, és az utolsó pillanatban egy kemény jobbegyenest is ütött. A lengyel hirtelen nem is tudta, milyen gyorsan siessen a sarokba, már ekkor nyilvánvaló volt, felőrölte őt a lelassult Klicsko.

A tizedik menet végére teljesen elkészült az erejével Sosnowski, az elmozgásra már nem maradt ereje, és fél perccel a menet vége előtt teljesen védtelen maradt a feje, már nem tudta felemelni a kezeit, Klicsko pedig előbb egy bal majd egy jobbkezes ütéssel befejezte a kilátástalan meccset.

Az ukrán lassúnak látszott, a szokottnál pontatlanabbnak, de ennyi is elég volt tőle. Csak rajta múlt, mikor fejezi be a küzdelmet. Negyvenedik győzelmét aratta, két veresége van mindössze.

Még a ringben megemlítette, hogy az angol David Haye vagy az orosz óriás, Nyikolaj Valujev lehet a következő ellenfele.

Sosnowski 49. meccsén harmadik vereségét szenvedte el, egy döntetlenje van.