Bunda volt a Haye-Harrison vb-címmeccs

2010.11.16. 16:31
Túl könnyen védte meg világbajnoki címét David Haye, az angolt fogadási csalással vádolják, állítólag sok pénzt tett arra, hogy a 3. menetben győz. Audley Harrison a passzív bokszolásért megfizethet, el akarják tőle venni a címmeccsért kapott egymillió fontot.

Szombat este Manchesterben Audley Harrisont nyolc perc alatt technikai K.O.-val leléptették, megütni sem tudta, nem is nagyon akarta Haye-t a WBA nehézsúlyú világbajnoki döntőjében. A The Sun úgy tudja, előre megbeszélt eredmény született: Haye közvetlenül a kiütés előtt megállt, fejével intett, mondott valamit, megint támadott. Harrison földre került, ki is számolták. Az újság jeltolmácsot kérdezett meg, a szakértő szerint Haye azt mondta, "Now", azaz "Most".

Harrison a gyors befejezés miatt először a mérkőzésvezetőt okolta, korán avatkozott közbe, még engedhette volna a meccset. A passzivitásra is magyarázatot adott, a taktika része volt, hogy magára engedte Haye-t.

A 2000-ben olimpiai bajnok Harrisonnak utolsó lehetősége volt a Haye elleni meccs, hogy újra a nagy bokszolók közt jegyezhessék. A mérkőzés előtt még azt ígérte, a balkezes ütéseivel állítja meg Haye-t, de nemhogy sorozatot, egy ütést is alig tudott bevinni.

A nézők kifütyülték és szardarabnak nevezték a semmit sem mutató Harrisont. Gyalázására már facebook-csoport is alakult, visszavonulását követelik. Harrison lehiggadva később maga is belátta, nincs más lehetősége, mint abbahagyni a profi bokszot.

A meccset a British Boxing Board of Control (BBBC) is vizsgálja. Fontolgatják, hogy visszaveszik Harrison egymillió fontos meccspénzét, vagy annak legalább egy részét. A bokszszervezet szerint Harrisonnak bűnhődnie kell azért, hogy a helyszínen lévő 22 ezer nézőt és a tv-nézőket átverte. A passzív bokszolással Haye imázsát is túlzóan javította, sokaknak úgy tűnhet, hogy Haye kirobbanó formában van, és valóban Klicskó testvérek szintjén álló bokszoló.

A gyors K.O. miatt Haye-t fogadási csalással hétfőn is megvádolták, már a meccs előtt ígérte, a harmadik menetben kiüti Harrisont. A K.O. után Haye dicsekedett is, hogy ő, családja, barátai is nagy pénzeket nyertek. Ez BBBC szabályai szerint tilos, Haye magyarázkodni kényszerült: "Nem mentem el egy fogadóirodába sem, hogy itt van ennyi pénz. Csupán kijelentettem, hogy kifogom ütni Audley-t a harmadik menetben, és ezt a jóslatomat sok embernek elmondtam".