Haye helytállt, de Klicsko ellen kevés volt

2011.07.03. 01:20 Módosítva: 2011.07.03. 10:47
Egyhangú pontozással – 117:109, 118:108, 116:110 arányban – nyerte Vlagyimir Klicsko a David Haye elleni várva-várt címegyesítést. Nem volt látványos a meccs, talán jobb bírót is érdemelt volna, a végig irányító ukrán jobban akarta a győzelmet.

Vlagyimir Klicsko megszerezte a család hiányzó világbajnoki címét, elvette David Haye-től a WBA címét, így mind a négy nagy szervezet (IBF, WBC, WBO, IBO) öve a családban van. Ez a legfontosabb hozadéka a hamburgi meccsnek, amelyről Haye rejtélyes ok miatt jó tíz percet késett.

Klicskót nem hozta ki a várakozás nyugalmi állapotából, rezzenéstelenül, de láthatóan feszült arccal várt.

Az első menetben úgy tűnt, mintha az ukrán nekiugrana ellenfelének, de ez csak a látszat volt. A meccs nagyon egysíkú lett, Klicsko uralta a ring közepét, balegyeneseit rendre megütötte, de ezek messze nem voltak olyan hatásosak, pontosak, mint bármelyik korábbi ellenfelénél. Haye jól hajolgatott, tökéletesen védekezett.

Amikor megindult, beugrott az ukrán hóna alá, Klicsko lenyomta a fejét, ezért a bíró meg is intette az ukránt a hetedik menetben. Steward edző hevesen gesztikulálva szidta Rodriguezt, ami hatásos lett, mert Klicskót innen kezdve túlságosan tisztelte, a tizenegyedik menetben például akkor is rászámolt Haye-re, amikor nem ütéstől, sokkal inkább lökéstől került padlóra.

Az utolsó menetben Haye érezte, több kell tőle, nekiment ellenfelének, de későn tette. Klicsko akkor is fogott, nehogy veszélybe kerüljön győzelme. Mindaddig tisztábban talált, igaz, kevésszer, egy menetet simán el lehetett vinni egy tiszta jobbegyenessel.

A 35 éves Klicsko úgy érte el ötvenedik győzelmét, hogy ütéskombinációt jó, ha két menetben ütött. Sótlan volt, amit mutatott, de racionális, aminek az egyhangú pontozásos győzelmet köszönhette.

A verbálisan erős Haye megpróbált valamit kihozni a meccsből, de nem állt le verekedni Klicskóval, igaz, nem is tudott volna, mert rögtön lefogta riválisa. Az orosz Valujev elleni, korábban jól bevált taktikát alkalmazta, nem rohanta le nagyobb ellenfelét, védekezésből próbált kontrázni, ezúttal azonban hiába. Mindeközben fél tucatszor földre került, igaz, egyszer sem ütéstől.

Az ígért kiütésre esélye sem volt, hiszen egy ütéssel lehetetlen elintézni Klicskót, kombinációval pedig nem tudott találni, nem tudott hozzá közel férkőzni.

„Megölted a bokszot” – mondta Haye Klicskónak a meccs előtt. Mintha erre a meccsre gondolt volna, mert bár feszültséggel teli volt a tizenkét menet, a látványos bunyó elmaradt.

Kovács István helyszíni beszámolója szerint Haye csapata a ringben rátámadt a határozatlan mérkőzésvezetőre, mert nem volt kellően erélyes Klicskóval szemben.

Felháborodásra ugyanakkor nincs okuk, hiszen Klicsko 509, Haye pedig mindössze 290 ütést indított a tizenkét menet alatt, és előbbi sokkal többször is talált.

Vlagyimir Klicsko ezzel az egyáltalán nem látványos győzelemmel is maradt az első számú nehézsúlyú a profi boksz világában, nem lesz könnyű értelmes ellenfelet találni neki. Kérdés, Haye hogyan folytatja. Annak ellenére, hogy sokkal inkább helytállt, mint a Klicskók ellenfelei általában, nemigen kapja meg az esélyt, hogy Vlagyimir bátyja, Vitalij ellen bokszoljon.

Haye-nek egyébként pályafutása során ez volt a második veresége, nehézsúlyban ugyanakkor először kapott ki.