Erdei Zsolt nem vonul vissza

2011.12.05. 11:22

Szó sincs visszavonulásról, továbbra is világbajnok akar lenni Erdei Zsolt - derült ki néhány nappal azután, hogy a magyar ökölvívó kézsérülése miatt kénytelen volt lemondani az amerikai Tavoris Cloud elleni félnehézsúlyú világbajnoki címmérkőzést.

A 37 éves Erdei obb kezének középső ujja Németországban, egy edzés után gyulladt be, ezzel már a tavaly novemberi, Samson Onyango elleni meccse óta voltak problémái. Mint elmondta, az akkori meccs után feldagadt a keze, még hónapokkal később is fájt, de pihentetés után gond nélkül fel tudott készülni a júniusi, Byron Mitchell elleni meccsére. Azon aztán ismét nyilalló fájdalmat érzett egy ütés után már a második menetben, a végére még a korábbinál is csúnyább állapotba került a keze, kortizon-injekciókkal gyógyították.

Fotó: Földi Imre

A mostani felkészülés egészen a másfél hete történt sparringolásig tökéletesen haladt, ám akkor ellenfele könyökét találta el egy jobb felütés közben, ami végzetesnek bizonyult.

"Már akkor, a ringben éreztem, hogy nagy baj van, féltem, hogy ez a december 31-i meccsembe kerül - mondta Erdei, hozzátéve, hogy letargikus állapotban volt a fejlemények miatt. - Vártunk, pihentettük, de nem javult. Ezek után döntenem kellett, hogy vállalom a harcot és hősi halált halok, vagy az észérveknek engedek, és nem kockáztatok. Azt hiszem, minden épeszű ember megértheti, miért kértük a meccs halasztását. Nem lett volna értelme 50 százalékosan, jobb kéz nélkül beállni Cloud ellen. Ez volt az okos döntés."

Az orvosok most úgy gondolják, hogy a probléma foggyulladással hozható összefüggésbe, ezért a Erdei jobb felső ötös fogát már Németországban kihúzták, de csak 6-8 hét múlva derül ki, hogy valóban az okozta-e a gondokat.

Erdei, akinek már a Magyarországról Kölnbe vezető úton fájt a foga, nagyon bízik benne, hogy az orvosoknak igazuk lesz, és a jelek valóban erre mutatnak, mivel a fogával is tavaly november óta voltak gondok.

Legkorábban március végére, áprilisra lesz újra harcra kész, és nagyon bízik benne, hogy az eredetileg december 31-re, Anaheimbe tervezett Cloud elleni meccs nem marad el végleg, csak elhalasztják.

"Azért is fáj ez most, mert kirobbanó erőben érzem magam még mindig, ugyanakkor az a rengeteg munka nem fog elveszni, szinten tartom magam. Ha kezem rendbe jön, és a kondim ilyen marad, akkor már hat hét közvetlen felkészülés elég lenne a következő meccsre" - mondta az amatőrök között is világbajnok Erdei. "Állok elébe, bármikor kiállok Cloud ellen, nem vagyok egy félős típus, és soha nem ilyedtem meg az árnyékomtól. Cloud erős srác, de én erősebb vagyok.”

A mind a 33 profi meccsét megnyerő, korábban a Boksz Világszervezet (WBO) félnehéz- és a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú vb-övét is birtokló magyar bokszoló számára nem tudni, mit hoz a jövő. A Cloud elleni meccs sorsa az anaheimi gálát közvetítő Showtime csatorna kezében van, ha ragaszkodnak a Cloud-Erdei meccshez, akkor az lehet a következő, ellenkező esetben Cloud mással fog bokszolni, és Erdeiéknek másik lehetőség után kell nézniük.

A találkozó nem csak profi pályafutása talán eddigi legnagyobb meccse lett volna Erdeinek, de karrierje szempontjából is fontos állomás, jelezte, hogy a Cloud elleni meccs után dönt majd arról is, folytatja-e a bokszot. Ez a kérdés azonban eldőlt, most nem fejezi be pályafutását.