Sokat kapott fejre, ez gyilkosság volt így

2011.12.09. 15:07
Az orosz Roman Szimakov csütörtökön belehalt a hétfői mérkőzésen szerzett sérülésébe. A meccsen nem kapott különösen nagy ütést, a földre is egy legyintéstől került, korábban beszedett pofonok mégis végzetesek lettek. A sportorvos szerint nem az ütés erején múlik, hogy bekövetkezik-e a halálos agyi katasztrófa.

"Agyi sérülést legtöbbször egyszerű fizikai jelenség okoz. Az ütés következtében a koponya nagy sebességgel fordul el, a belül lévő agyhártya azonban nem mindig képes ezt a sebességet követni, ilyenkor szakadhatnak el az erek, és lép fel vérzés, akár az agyburokban is" - mondta Jákó Péter, a magyar ökölvívó-válogatott keretorvosa.

A sérülés nincs mindig arányban az ütés erejével, fontos tényező a beérkezési szög, és az, hogy milyen állapotban voltak eredetileg az erek. "Egy agyi sérülés olyan, mintha egy számítógépre ráhúznánk egy kalapáccsal és összezúznánk a csipeket. Az agyi központokban is elektronikai zavar keletkezik".

A mérkőzésen végig Szimakov ellenfele, Szergej Kovaljov volt fölényben. Szinte minden menetben megsorozta Szimakovot, több ütést mért fejre is, de egyik sem volt megrendítő. Szimakov is végig tudatánál volt, koordinálta a mozgását, és válaszolni is tudott. A végül a hetedik menetben kiütött (a videón a 28. percnél) bokszolót kórházba vitték, de hiába műtötték meg, három nappal később elhunyt.

Jákó megnézte a mérkőzést, szerinte meg kellett volna állítani a meccset: "Ez felesleges gyilkosság volt így. Szimakov végig alárendelt szerepben volt, legalább harminc ütést kapott fejre, még ha nem is látványosakat, de elég keményeket. Az agy van annyira érzékeny, hogy ezt megérezze."

Jákó elmondta, a sérülést az úgynevezett második ütés szindróma is okozhatta. Elképzelhető, hogy Szimakov akár napokkal korábban sparringozás közben vagy egy korábbi menetben szerzett fejsérülést, és a meccsen egy újabb ütés indította el a halálos folyamatokat.

Az ütéstől agyzúzódása is lehetett a bokszolónak, ekkor az agyállományban sérülhettek életfontosságú részek. Ha gyors az orvosi segítség, még menthető a sportoló, a koponya megnyitásával megelőzhető az agyi ödéma kialakulása, és a vérzés elállításával is elkerülhető az életveszély.

Jákó nem tud olyan hazai meccsről, ahol maradandó agyi károsodással járó sérülést okoztak volna. Az ökölvívómérkőzéseken egyébként előírás, hogy sürgösségi mentő álljon rendelkezésre, hogy minél hamarabb meg lehessen kezdeni az életmentő beavatkozást.

Az amatőröknél jóval kisebb a sérülésveszély, a fejvédő az ütések erejének 60-70 százalékát elnyeli.