Ökölvívás: tizedszer magyar bajnok Káté Gyula

2011.12.10. 20:43

Nagyobb meglepetések nélkül értek véget a Szombathelyen rendezett, 88. amatőr férfi ökölvívó országos bajnokság szombati döntői. A londoni olimpiai kvótás Káté Gyula tizedik bajnoki címét szerezte meg.

A Haladás Munkacsarnokában előbb Ungvári István (49 kg) szerezte meg karrierje második bajnoki címét, majd Dobrádi Zsolt győzött az 52 kilósok között, ezután a szolnoki Nagy Krisztián védte meg 56 kg-os címét.

A bajnokokat taps köszöntötte, ugyanakkor egészen a negyedik meccsig kellett várni arra, hogy a nézők óriási hangzavart keltsenek, ekkor érkezett meg ugyanis a 60 kg-osok fináléra a piros sarokba a hazai Rácz Sándor. A tavaly ezüstérmes bokszolónak a Vasas idei ifjúsági magyar bajnokát, a18 éves Fodor Milánt kellett legyőznie az aranyéremhez.  Fodor kiválóan és nagyon bátran bokszolt, végig hergelni próbálta esélyesebb riválisát, aki nem vesztette el a fejét. A harmadik menetben egészen látványos, kiváló meccset bokszoltak a felek. A csatát végül négy ponttal nyerte meg a szombathelyiek sportolója, aki kihasználta, hogy az idei világbajnokságon negyeddöntős, így szintén biztos londoni induló Varga Miklós nem indult a versenyen.

Rögtön ezután következett a magyar válogatott csapatkapitánya, Káté, aki azzal a Görbics Gáborral csapott össze a 64 kilós döntőben, akit a tavaly döntő fölénnyel győzött le. Ezúttal Szántó Imre tanítványa nem rontott neki riválisának, végig nagyon nyugodtan bokszolt, menetről menetre növelte előnyét, végül magabiztos, hétpontos előnnyel verte riválisát.

"Nagyon élveztem a bunyót, végig az történt a ringben, amit én akartam, úgyhogy elégedett vagyok. Az első tíz már megvan" - mondta meccse után viccelődve a kétszeres világbajnoki bronz- és kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes klasszisbokszoló.

Később a tavalyi Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg) következett, aki már a pénteki elődöntője után elmondta, hogy kezd kilábalni a gödörből, amit az idei világbajnoki szereplése, az olimpiai kvalifikáció megszerzésének elmulasztása okozott. Danyi Richárd elleni döntője még az első menet végét sem érte meg, egy balfelütés után kiszámolták a tápiómentei öklözőt.

Az ob talán legjobb bokszát szombatig Szántó Imre másik tanítványa, Harcsa Zoltán mutatta be, aki a döntőben is remekelt: az ugyancsak olimpiai kvótás 75 kilós kispesti bunyós gyönyörű boksszal, módszeresen verte meg Döbrösi Ádámot, akinek az orra a második menettől vérzett, többször úgy tűnt, alig áll a lábán, így az is csodának nevezhető, hogy kihúzta a kilenc percet.

"Talán előbb befejezhettem volna, de a második menet végén a nagyobb tempótól egy picit elfáradtam. Nagyon jól ment a bunyó, minden rendben, készülök az olimpiára" - nyilatkozta az ifjúsági olimpiai bronzérmes Harcsa.

A három felső súlycsoport közül a sérült, Eb-harmadik Szellő Imre távollétében 81 kg-ban a debreceni Nagy Péter nyert. Nehézsúlyban (91 kg) az esélyeknek megfelelően a válogatott Darmos József győzött. Szupernehézsúlyban (+91 kg) a három év kihagyás után most visszatért, korábban évekig stabil válogatott Kurtucz Csaba nyert a félprofi WSB-sorozatban is szerepelt Bernáth István ellen.

Eredmények:

49 kg:
1. Ungvári István (Hajdúsámson)
2. Sárga Attila (Sárospatak)
3. Farkas István (Halasi BC) és
Nádori Tibor (Kanizsa BK)

a döntőben:
Ungvári-Sárga 12-9

52 kg:
1. Dobrádi Zsolt (KSI)
2. Berna Dávid (Vasas)
3. Szabó Béla (Haladás) és
Tudós Gábor (KO Sport Veszprém)

a döntőben:
Dobrádi-Berna 21-15

56 kg:
1. Nagy Krisztián (Szolnok)
2. Könnyű Róbert (Egri SI)
3. Kalucza Norbert (Debreceni VSC) és
Lakatos Krisztián (PVSK)

a döntőben:
Nagy-Könnyű 17-10

60 kg:
1. Rácz Sándor (Haladás)
2. Fodor Milán (Vasas)
3. Szirtes Zoltán (KSI)
Márton Balázs (Varkocs György BC)

a döntőben:
Rácz-Fodor 12-8

64 kg:
1. Káté Gyula (Unio Kispest)
2. Görbics Gábor (Hranek BC)
3. Varjú György (Kecskemét) és
Herczeg József (Kecskemét)

a döntőben:
Káté-Görbics 16-9

69 kg:
1. Bacskai Balázs (Vasas-Süllős)
2. Danyi Richárd (Tápiómente)
3. Nemes Erik (Skorpió BC) és
Hegyi Barnabás (Győri Gladiátor)

a döntőben:
Bacskai-Danyi kiütéssel 1. menetben

75 kg:
1. Harcsa Zoltán (Unio Kispest)
2. Döbrösi Ádám (Fitt-Box)
3. Orbán Ferenc (Kaposvár) és
Tóth László (Egri SI)

a döntőben:
Harcsa-Döbrösi 17-5

81 kg:
1. Nagy Péter (DVSC)
2. Baranyi Richárd (Kecskemét)
3. Hosszú Ferenc (NYVSC) és
Szabó László (Győri Gladiátor)

a döntőben:
Nagy-Baranyi 17-15

91 kg:
1. Darmos József (Vasas-Süllős)
2. Kulácsik Mirkó (MTK)
3. Deél Szabolcs (DVSC) és
Kálmán Attila (Szolnoki MÁV)

a döntőben:
Darmos-Kulácsik 16-10

+91 kg:
1. Kutrucz Csaba (Vasas)
2. Bernáth István (DVSC)
3. Hrabovszki Zoltán (Haladás) és
Urbán Ferenc (KSI)

a döntőben:
Kutrucz-Bernáth 10-7