Szebelédi lehet a profi boksz új csillaga

2012.03.31. 15:31

Szebelédi Renáta április 14-én Olaszországban, az IBF (Nemzetközi Bokszföderáció) nagylégsúlyú világbajnoki övéért lép ringbe. A tavalyi eredményei alapján az év profi ökölvívónője címmel kitüntetett fiatal budapesti lány a címvédő olasz Simona Galassi (16 győzelem, 1 vereség, 1 döntetlen) ellen lép kötelek közé Vicenzában.

Szebelédi mestere, Feja Tibor elmondta, hogy legalább olyan optimistán várják az olaszországi mérkőzést, mint amikor tavaly Németországban szereztek WBF vb-övet egy kategóriával feljebb, harmatsúlyban (53,5 kg). Hozzátette, Szebelédi összesen hét hetet készülhet a mérkőzésre, mivel a felkérés több mint egy hónapja érkezett az olasz partnertől.

- Ez ugyan nem a mi kategóriánk, fogyasztani kellett, de Renáta már három hete bemért nagylégsúlyba, azóta tartja a súlyát. Egyre jobb formában van, az erőnléte kifogástalan, képes lesz végigbokszolni akár tíz menetet is, olyan iramban, amire az olasz lány biztosan nem lesz felkészülve - mondta az edző.

Mindketten fordított alapállásúak, de az erő, és a fiatalság Szebelédi mellett szól, hiszen Galassi (39) közel kétszer olyan idős, mint magyar kihívója.

A fent említett harmatsúlyú WBF világbajnoki öv egyébként még megvan Szebelédinek, május 12-én a Feja Promotion budapesti gáláján kockára is teszi azt - az olaszországi meccstől függetlenül.

Érdekesség, hogy az IBF szövetség az egyetlen nagy szervezet, ahol még nem szerzett magyar hivatásos ökölvívó világbajnoki címet. A WBO-nál, a WBC-nél és a WBA-nál volt, illetve utóbbi esetében jelenleg is van világbajnokunk, a nagyközépsúlyú Balzsay Károly személyében.