Pacquaio kikapott, de bunda volt?

2012.06.10. 09:32
Timothy Bradley megosztott pontozással elvette Manny Pacquiaótól a WBO váltósúlyú világbajnoki övét. A vesztes Fülöp-szigeteki hét év után kapott ki. Novemberben, visszavágón szerezheti vissza a címet. A szakírók háborognak, korrupcióról beszélnek.

Pacquiao novemberben bokszolt utoljára, akkor Marquez izzasztotta meg kiváló lábmunkájával, de végül sikerült legyőznie. Azóta a Pac-Man életmódot váltott, a Bibliát olvasgatja, lemondott a nőzésről és kakasviadalok látogatásáról is.

A mérkőzésre Bradley veretlenül érkezett, 28 győzelméből 12-szer KO-zott, biztos volt győzelmében, ő is sok elmozgást és kiütést is ígért, mert úgy érezte, ha végigmegy a meccs, nem nyerhet pontozással. Tévedett. Bár a meccs nem volt egyértelműen az övé. Szinte végig Pacquao dominált, balosaival rendre betalált. A második felében is fölényben volt, de kezdett fáradni, így a végére már nem volt már meg a látványos különbség a két bokszoló között.

Az eredményhirdetéskor meglepetésére megosztott pontozással, 115-113, 115-113, 113-115-tel Bradleynek adták a mérkőzést.

„Ez vagy korrupció vagy inkompetencia. Meg kell ismételni a mérkőzést" - nyilatkozta Teddy Atlas az ESPN-től. Az HBO szakkommentátora csak annyit mondott, ez a legrosszabb pontozás, amit valaha látott. Az Erdei Zsoltot Amerikában képviselő Lou DiBella így kommentált: „Emberek, egy nagyszerű sportot most légzőkészülékre kapcsoltak. A bokszot minden szempontból beszennyezték."

Az egyetértés teljes körú volt, még Bradley menedzsere, Cameron Dunkin is úgy látta, a 12 menetből nyolcat megnyert a filippínó.

A statisztika Pacquiao mellett szól: 253-at ütött, míg Bradley csak 159-et, a tiszta találataival is vezet, 190 ellenében Bradley csak 108-at mutatott.

„Három pontozó ült ott, és így pontoztak. Mit akarnak tőlem, tegyek ez ellen valamit? Tudják, mit gondolok? Jól pontoztak. A mi sarkunk is úgy érezte, megnyertem. Végig én irányítottam. Most is csak annyit mondhatok, három pontozó volt, ebből kettő úgy érezte, én nyertem, ennyi az egész" - mondta Bradley.

Pacquiaónak azért az örömre is van oka, 26 millió dollárt kapott, Bradley is élete legnagyobb meccspénzét, ötmilliót tehetett el. „A legjobbat nyújtottam, de ez sem volt elég ma este. Elfogadom a döntést, de száz százalék, hogy én nyertem a meccset. A szurkolók a szívük mélyén tudják, hogy ki győzött. Néhányszor eltalálált, de egyetlen olyanra sem emlékszem, amikor tisztán fejre vitt be ütést" - kommentált Pacquiao, aki természetesen belemegy abba, hogy vissszavágót rendezzenek közöttük.

Pacquiao utoljára 2005-ben szenvedett vereséget, azóta 15 mérkőzést nyert meg. A 28 éves Bradley ezzel megtartotta hibátlan mérlegét.