Mayweather kilencmilliárdért bokszol

2013.09.14. 13:39
A szombati esti, Las Vegas-i bokszgála főmeccsén két veretlen, Floyd Mayweather és Saul „Canelo” Alvarez találkozik. Az öt súlycsoportban is világbajnok amerikai újabb övekre pályázik a mexikói ellen, a nagyváltósúly azonban nem az ő igazi terepe.

„Lehet, hogy 42-0 a mérlege, de ha 42 Floyd Mayweatherrel küzdött volna, most 0-42-vel állna” - vélekedett lazán a „Money” (pénz) becenévre hallgató amerikai, aki szerint a mexikói is csak egy ellenfél lesz a sok közül. Neki csak egy újabb lépés, míg Alvareznek hatalmas lehetőség a találkozó, hiszen maga a nagy Mayweather ellen szállhat ringbe.

A 44 győzelmet begyűjtő Mayweather azonban hiába a mai boksz egyik legnagyobb alakja, ezúttal ő a kihívó. Ennek ellenére a mexikóira tekint mindenki így. Az amerikai a WBA (Bokszvilágszövetség) és a WBC (Bokszvilágtanács) öveit próbálja majd megszerezni nagyváltósúlyban, más néven kisközépsúlyban. Az alacsonyabb súlycsoportokban öt világbajnoki övet begyűjtő Mayweather 150 font súlyhatárban egyezett volna meg, Alvarez azonban nem akart annyit leadni, így végül 152-ben egyeztek ki (durván 69 kiló, ezt a súlyt a pénteki mérlegelésen mindketten hozták).

A 23 éves Alvarez 43 eddigi meccséből 42-t megnyert, ebből 30-at kiütéssel, és van egy döntetlenje is.

De mitől lesz a szombati mérkőzés különlegesebb, mint mondjuk egy Muhammad Ali-George Foreman, Sugar Ray Leonard-Tommy Hearns vagy Mike Tyson és Evander Holyfield párharca?

Igazából csak a marketing miatt. Mayweather a világ legjobban kereső sportolója, tavaly csak a bokszmeccsei után 85 millió dollárt tett zsebre, a szombati találkozóért pedig garantáltan 41,5 milliót kap, de ez a bevételek arányában nőhet is.

Ellenfele fixen 5 milliót kap, de a szervezők szerint ez akár 12 millióra is nőhet. Alvarez azonban inkább feltörekvő csillag, mint klasszikus sztár. A mexikói 15 évesen lett profi, de 18 éves koráig csak hazájában bokszolt, és 21 győzelem után ment át Amerikába. A korai ellenfelei miatt sokan kételkedtek benne, ám azóta két korábbi világbajnokot, Carlos Baldomirt és Kermit Cintront, illetve Shane Mosleyt és Austin Troutot is legyőzte.

Legnagyobb előnye mindenképpen a súlycsoport lehet. Alvarez a nagyváltósúlyhoz szokott, míg Mayweather inkább kisebb súlycsoportokban szokott bokszolni. Viszont a két legutóbbi meccsén, amikor nagyváltósúlyban lépett pályára, legyőzte Oscar De La Hoyát (megosztott pontozással), és Miguel Cottót (meglehetősen simán).

Szombatra azonban Alvarez tömege akár 160 font (72,5 kg) fölé is mehet, míg Mayweather pár fontot leadva 150 alá (67 kg) mehet, ezért is tanácsolta a mexikóinak Mike Tyson, hogy folyamatosan támadja Mayweathert, és próbálja kihasználni a súlyelőnyét.

Kihívója, az öt súlycsoportban világbajnok Mayweather az elmúlt hat mérkőzését simán, vagy egyhangú pontozással, vagy kiütéssel nyerte, utoljára De La Hoya tudta megszorítani 2007-ben.

Nem csak a bokszolók, hanem a szervezők is nagyot kaszálhatnak,  a mérkőzés akár a 2007-es De La Hoya-Mayweather 132 milliós összbevételi rekordját is megdöntheti. Az biztos, hogy a jegybevétellel már rekordot döntöttek Nevadában: alig egy nap alatt elfogyott minden belépő, több, mint 20 millió dollárért, 1,6 millióval megdöntve a korábbi rekordot – a 16 800 jegyet 350 és 2000 dollár között lehetett megkapni, de ezek az árak a mérkőzés előtt a feketepiacon felmentek 1500-9500 dollár közé.

A fényűzés a világbajnoki övet sem kerülte el. A Ferrari bőrből készült övre 24 karátos tömör aranyból készül a világbajnoki plakett, de az övre a két bunyós arcképe és a két ország zászlaja is felkerül, szintén aranyból.

„Én Cottóval és Hattonnal bunyóztam, nem a testvéreikkel” - üzent Mayweather riválisának, hiszen az amerikai Miguel Cotto és Ricky Hatton ellen nyert, míg Alvarez Jose Cottót és Matthew Hattont győzte le korábban. Van azonban közelebbi kapcsolódási pont kettejük között. 2007-ben Mayweather azt az Oscar De La Hoyát győzte le, igaz, csak megosztott pontozással, aki a mexikói menedzsere. Sokat tudott tehát neki segíteni a felkészülésben, a mérkőzésen azonban nem lesz ott, a héten ugyanis elvonóra vonult.

Az is jól mutatja, hogy Mayweather hogyan vélekedik ellenfeléről, hogy majdnem többet foglalkozott a két menedzserrel, mint magával Alvarezzel.

Nem övé a jövő, bár nagy sztár lesz azután is, hogy kikap tőlem szombaton. Nem szoktam veszteni az ilyen meccseken. Elismerésem neki, hogy kiáll ellenem, de ennyi. Viszont Richard Shaefer és Leonard Ellerbe nagyon keményen dolgoznak. Ez nem csak egy meccs, hanem egy igazi esemény lesz, kulcsfontosságúak ezek az emberek a sikeremben.

Mayweather az egyik legjobban védekező bokszoló, így ha 12 menetig jutnak, ő az abszolút esélyes, míg Alvarez az erejében és egy korai nagy ütésben bízhat leginkább.

Alvarez utoljára április 20-án, Mayweather pedig május 4-én bokszolt. A mérkőzést magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezik.