Aki eltörte Ali állkapcsát

2013.09.19. 13:20
Szívelégtelenség miatt hetvenéves korában elhunyt Ken Norton, korábbi nehézsúlyú bokszvilágbajnok. Alival háromszor is megütközött, később barátok lettek a legendával. Egyszer visszajött a halálból.

Norton a tengerészgyalogságnál tanult meg bokszolni, karrierjét 1967-ben kezdte a profik között. Első tizenhat meccsén senki nem tudta megverni, aztán 1970-ben José Luis Garcia kiütötte.

A legtöbben az Ali elleni legendás összecsapások miatt emlékeznek Nortonra, előtte szinte teljesen ismeretlen volt, néhány száz dollárt keresett meccseivel. Először 1973. március 31-én küzdöttek meg egymással. Norton a második menetben a sarokba szorította, és egy jobbegyenessel eltörte sztárellenfele állkapcsát. Ali edzője, Angelo Dundee miután a ringorvostól megtudta, milyen sérülése van Alinak, nem akarta, hogy bokszolója folytassa a meccset. A világbajnok ragaszkodott hozzá, hogy végigbokszolja a meccset, a végén azonban pontozással Norton győzött, Joe Frazier után ő volt a második, akinek sikerült megverni a Legnagyobbat.

Ali a meccs után ököllel verte öltözője szekrényét, és egy újságírót sem akart látni, aztán a kórházban megműtötték, helyre tették az állkapcsát. Norton néhány órával később meglátogatta, már bajnokként, a legenda szerint Muhammad azt mondta neki: „Nagy bokszoló vagy, és soha többé nem akarok ellened harcolni."

Muhammad Ali vs Ken Norton I - March 31, 1973 - Entire fight - Rounds 1 - 12 & Interviews

A szokatlan stílusban küzdő Norton győzelme óriási, szinte sokkoló meglepetés volt, hét az egyhez adták a győzelmét.

Ő azt mondta, tudta, hogy nyerni fog, mert Ali mentálisan nem tudja majd felőrölni őt, ahogy tette azt több ellenfelével. „Fraziert annyira feldühítette, hogy minden egyes ütésével meg akarta ölni. Foreman pedig minden egyes ütésével meg akarta gyilkolni. Engem nem tudott megtörni mentálisan, az erőnlétem pedig volt olyan jó, mint az övé. Nem tudott feldühíteni, és ott volt nekem az edzőm, Eddie Futch, aki tudta, hogyan kell harcolni Ali ellen. Előbb a testét kell megdolgozni, aztán lejjebb ereszti a kezeit és a fejét. A felkészülés során végig úgy éreztem, hogy meg fogom verni, akár Godzillát is legyőztem volna akkoriban" – mesélt később a nagy meccsről.

Az összecsapás előtt edzője javaslatára hipnózissal is készült, hogy ki tudja zárni Ali dumáját, felkészülésként pedig egyszer Joe Frazierrel is kesztyűzött.

Kettejük győzelme fél évvel később folytatódott, ott már Ali pontozással nyert az utolsó menetben mutatott teljesítményével, Norton szerint ezen az összecsapásukon harcolt a legjobban riválisa. Norton a következő meccsét Frazier ellen bukta el, közben színészi pályára lépett, a Drum és a Mandingo című filmekben is szerepet kapott, 2008-ig összesen húsz filmben tűnt fel.

Alival harmadjára is megmérkőzött 1976-ban, a Yankee Stadiumban rendezett meccset egyhangú pontozással Alinak adták, sokan máig az egyik legvitatottabb bokszmeccsként emlékeznek harmadik küzdelmükre.

„Abban az időben az egész világnak és nekem is Ali jelentette a bokszot. Ha megverem, mindent elrontottam volna. Ma már semmilyen hatása nincs az életemre, hogy egyszer legyőztem, néha viszontlátom a tévében, de semmi több" – nyilatkozta egyszer.

Egy év múlva a WBC világbajnoka lett, miután az Alit megverő Leon Spirks nem akart kiállni ellene, címét azonban hamar elvesztette. Egy brutális, tizenöt menetes meccsen kapott ki Larry Holmestól szoros pontozásban, a meccs hetedik menetét minden idők egyik legizgalmasabb meneteként tartják számon.

Karrierjét 42 győzelemmel, 7 vereséggel és egy döntetlennel zárta, harmincháromszor ütötte ki ellenfeleit, később beválasztották a bokszolók hírességének csarnokába. 1981-es visszavonulása után folytatta színészi karrierjét, 1986-ban egy szörnyű autóbalesetet élt túl.

Sérült a koponyája, eltört az állkapcsa és a lábai is, orvosai az első diagnózisok alapján azt jósolták, nem fog többé teljes életet élni. „Az orvosaim közölték velem, nem tudok többé járni és beszélni sem. Most már járok és beszélek, sőt még rágózni is tudok közben" – mondta később a balesetéről.

A balesete után Ali az elsők között látogatta meg a kórházban, barátok maradtak. Az utóbbi évek gyógykezelései alatt Mike Tyson is többször benézett hozzá. „Ken Norton nagyon jó volt velem már akkor is, amikor még ismeretlen amatőr voltam. Mindig úgy kezelt, mintha lennék valaki. Figyelemre méltó ember volt" – emlékezett rá Tyson.

Nortonnak öt gyereke van, Ken Norton Jr. amerikaifutballistaként futott be, volt az NFL-es Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers védője, most a Seattle Seahawksnál edző. Fia azt mondta, apjának köszönheti a karrierjét, aki megmutatta, milyen keményen és kitartóan kell küzdeni az eredményekért.

A bokszlegendának az elmúlt években több szívrohama is volt, azóta kórházi ápolásra szorult. Csütörtök hajnalban egy Las Vegas-i kórházban szívelégtelenség miatt hunyt el.