Megnyílt a Madárfészek ökölvívó akadémia

2014.01.21. 13:13

Erdei Zsolt szakmai vezetésével kedden megnyílt a Madárfészek ökölvívó akadémia, egyikeként annak a négy nagy központnak, mely a kiemelt sportágfejlesztési támogatás részeként jön létre a sportágban.

Az újpesti Halassy Olivér Sportcsarnokban rendezett ünnepi megnyitón Simicskó István sportért felelős államtitkár fontos és örömteli eseménynek nevezte az akadémia létrejöttét. Jelezte, hogy a szövetség korábbi, átlagban évi 70 millió forintos költségvetésével szemben a kiemelt támogatás révén csak az idei első fél évben 524 millió forinthoz jut a magyar boksz, a 2020-ig terjedő időszakban pedig összességében 5,7 milliárd forintot kap, írta az MTI.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke arról beszélt, hogy a sportág nagy esélyt kapott az államtól, és ezzel élni is kíván. Mint mondta, a támogatás lehetőséget ad többek között a tömegbázis növelésére, s a cél és az elvárás természetesen az, hogy az eredményekben is megmutatkozzon a körülmények javulása.

Az amatőrök és a profik között is világbajnoki címig jutott Erdei Zsolt akadémiáján 19 fiatal kezdte meg a munkát. Ők mostantól a Madárfészekben edzenek, s Budapesten tanulnak, ám a versenyeken eredeti klubjaiknak szerzik majd a pontokat, helyezéseket. A 14-20 éves versenyzők között magyar bajnokok és érmesek, sőt, világversenyen dobogós bokszolók is vannak. A 19-ből 16-an a mogyoródi úti kollégiumban laknak, és többségük az újpesti Bródy Imre Gimnáziumban tanul. A fiatalok számára külön motivációt jelenthet, hogy Erdei nem csupán felügyeli a szakmai munkát, de együtt is edzhetnek vele, illetve Bedák Zsolttal. A két profi öklöző ugyanis a Halassy sportcsarnokban készül a március 8-i, kecskeméti gálára, melyen Erdei a Boksz Világszervezet Európa-bajnoki övéért lép majd ringbe.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a Madárfészek megalakulásával kapcsolatban kiemelte, hogy miután Erdei Zsolt megkereste őt, néhány mondat után megállapodtak abban, hogy Újpest adjon otthont az akadémiának, mert a kerület számára fontos a sport, rengeteget áldozott rá az elmúlt években, s ez így lesz a jövőben is. A csarnokot ingyen biztosították az akadémia számára, és már dolgoznak rajta, hogy azon sportágak számára, amelyek képviselői eddig ebben a létesítményben készültek, egy másik csarnokot biztosítsanak.