Klicsko mocskos bunyója is jöhet neki

2014.04.26. 15:42

Vlagyimir Klicsko szombat este újra ringbe száll, hogy megvédjen három világbajnoki címet. Az ellenfél az ausztrál Alex Leapai lesz, aki nagy ütőerején és harcos mentalitásán kívül másban nem igen bízhat.

Sokan már baromi unalmasnak tartják, ha nehézsúlyban rendeznek vb-címmeccset, a nem igazán látványosan, inkább taktikusan bokszoló Klicsko testvérek valamelyike nyeri már vagy tíz éve. Ebben valószínűleg szombat este, a németországi Oberhausenben sem lesz változás, még ha a WBO kötelező kihívója, Leapai kellően nagy önbizalommal is érkezik a meccsre.

A rendkívül tömör ausztrál nem számít klasszisnak a súlycsoportban, de Gyenisz Bojcov novemberi legyőzésével azért már jelezte, hogy hiába 35 éves, még lehet felszálló ágban a karrierje. Túl sok komoly meccset eddig nem vívott, bár szépen mutat, hogy 30 győzelméből 24-et KO-val szerzett, ha nem tudja lerombolni már a meccs elején Klicskót nagy ütéseivel, nem sok esélye van. Főleg, hogy 15 centivel kisebb a címvédőnél, és karfesztávja is 17 centivel rövidebb. Így az ukrán most is bízhat feltartó balosaiban.

A börtönt is megjárt, korábban alkohol és drogproblémákkal is küzdő Leapai persze optimistán megy a ringbe, harcias stílusával meg akarja törni a nehézsúly unalmát, és biztos abban, Klicsko is megfogható. Persze azért oda is szólt az ukránnak, aki szerinte, ha bajban van, mindig lefogja ellenfeleit, de ha Klicsko beveti a mocskos kis trükkjeit, akkor ő is hasonló taktikát választ.

Erre nem biztos, hogy sok esélye van, igazán csak gyors lerohanásban és pontosan elhelyezett bombákban bízhat. „Az emberek, arról beszélnek, milyen nagyszerű Vlagyimir, már 61 győzelme volt pályafutása során, de másrészt meg azt gondolom, hogy már legalább háromszor ki kellett volna ütni, nálam gyengébb ütőerejű bokszolóknak is. Meg fogom törni Vlagyimirt úgy, hogy nem is ez lesz a legkeményebb harcom. Már tíz éve bajnok, elkényelmesedett, de most olyan valakivel kell megküzdenie, aki nagyon éhes, és arra hivatott, hogy történelmet írjon" – mondta Leapai, aki az első ausztrál lehet, aki nehézsúlyú világbajnoki övet szerez.

Klicskóék nem aggódnak nagyon, Jonathan Banks edző szerint Leapainak még ötlete sincs, hogyan bokszoljon az ukrán címvédő ellen. „Olyan, mintha azt mondaná. Itt vagyok a kaszinóban, de nincs pénzem, nézzük, mire mehetek így."