Egy korábbi ellenfele belehalt a KO-jába, majd 3 évig ingyen bokszolt Hopkins legyőzője

2014.11.10. 17:36
Kovaljov csak 19. meccse után keresett pénzt, akkor is ötezer dollárt. Mostani győzelmével nagyjából egymillió dollárt kaszált.

Nem éppen a pénzével úton-útfélen kivagyiskodó Floyd Mayweather a Bernard Hopkinst vasárnap hajnalban elverő Szergej Kovaljov, a 31 éves orosz bokszoló ugyanis úgy nyerte meg a félnehézsúlyú címegyesítő meccset a nála 18 évvel idősebb Bernard Hopkins ellen, hogy éveken át nem keresett pénzt profiként. 

A Hopkins ellen pontozással megnyert címmeccs után Kovaljov azt mondta, mindkét keze bedagadt, elismerte ellenfelét, hogy talpon tudott maradni, míg az amerikai a 31 éves bokszoló taktikáját dicsérte, amiért türelmes maradt. Hát türelemre pályafutása első éveiben nagy szüksége is volt. 

A mostani győzelemmel legalább egymillió dollárt zsebel majd be, ami egész jó ahhoz képest, hogy két éve például még csak ötezer dollárt kapott egy címmeccsért. Az a párezres összeg (1 millió forint) egy Darnell Boone elleni visszavágóért járt Kovaljovnak.

A Hopkins elleni meccs előtt néhány nappal elismerte, a 2012-es mérkőzés előtt egyszer sem kapott pénzt bokszolóként, az volt a tizenkilencedik összecsapása profiként.

„Három éven át ingyen dolgoztam, hiába kerestem promótert, egyszerűen senki nem akart leszerződni velem, aztán 2012-ben, a Boone elleni meccsem után megkerestem a Main Eventset vezető Kathy Duvát, ő segített abban, hogy elinduljon a karrierem. Sokáig vártam arra, hogy a tévében bokszolhassak, hogy végre megmutassam magam, és történelmet írjak magamért és a családomért" - mondta az orosz.

Kovaljov a Hopkins elleni meccsen
Kovaljov a Hopkins elleni meccsen

Önerőből azért nem jutott volna eddig sem, úgyhogy menedzsere, Egis Klimas igyekezett fedezni a bokszoló ellátását, fizette a szállodáját, az utazását, az albérleteit, de még az étrendjét is. Mivel tévés meccsei nem nagyon voltak Kovaljovnak, ezért Klimas fizetni se tudott neki, csak a 2012-es Boone elleni meccs után jött be annyi pénz, hogy ötezer dollárt oda tudjon neki adni. 

Még ezelőtt, 2011-ben viszont bekerült a hírekbe, de nem úgy, ahogy szeretett volna. Kovaljov egy félnehézsúlyú címmérkőzésen végig fölényben volt a szintén orosz Roman Szimakov ellen, több nagy ütést is mért ellenfelére, végül a hetedik menetben kiütötte. A bokszoló kómába esett, néhány nappal később pedig meghalt. Kovaljov bocsánatot kért Szimakov szüleitől és menyasszonyától is a tragédia után, menedzserével közösen fizették szüleinek a repülőjegyet, hogy ott tudjanak lenni a fiúk temetésén.