Petrányi: Nem félek Briggs pofonjától

2015.03.25. 18:30 Módosítva: 2015.04.30. 15:07
Petrányi Zoltán 48 éves, 36 éve bokszol, most jött össze élete meccse Panamában. Sok pénzt nem fog vele keresni, és örülhet, ha az első menetet túléli, de ingyen is kiutazott volna. Nem keresték meg, ő ugrott be a meccsbe ügyesen. Telefonon értük el a már a helyszínen lévő magyart.

A 48 éves Petrányi Zoltán pénteken Panamában áll ki az egykor Vitalij Klicskóval világbajnoki címért is bokszoló nehézsúlyú Shannon Briggsszel. A magyar bunyós elég esélytelennek néz ki, de ez egyáltalán nem zavarja, csak élvezi, hogy egyáltalán létrejött a meccs.

„Mindig is arról álmodtam, hogy valami nagyon nagy bokszolóval álljak ki, és most azt mondhatom, hogy 48 évesen megkaptam életem legnehezebb meccsét. Ő nekem nagyon kellett" - mondta az Indexnek a már Panamában lévő Petrányi.

A hazai bokszéletben promóterként is jól ismert Petrányi már a visszavonuláson gondolkodott, miután decemberben elveszítette magyar bajnoki címét Csala Zoltán ellen, de mégis beugrott Briggs ellen.

„Nagyon hirtelen jött az egész, öt napja kötöttünk szerződést. Éppen Tallinba mentem a bokszolóimmal, amikor megkerestek, hogy a panamai gálára állítják össze a párokat. Találtam egy lyukat, nem kiválasztottak Briggs ellen, hanem én nyomtam be azonnal magamat ellene. Mondtam, miért ne próbálnám meg.”

Petrányi nem tudott igazán készülni a tízmenetesre tervezett meccsre, bár edzegetett decemberi veresége óta is. „Az kétségtelen, hogy nem a legjobb szituációban érkeztem, a feleségem először el sem akart engedni. Izgalom van bennem, az nem mindegy, hogy ez mit fog kihozni belőlem. Erre a meccsre lelkileg lehet felkészülni, de nagyon jó érzéseim vannak, folyamatosan fel vagyok dobva. Halvány gondolatom sincs arról, hogy jaj, mi lesz a ringben. Egy a háromszázhatvanöthöz adják most a győzelmemet, de hát annak, hogy összejöjjön ez a meccs, még ennyi esélye sem volt. Mondhatom, a nehezén már túl is vagyok.”

Briggs eddig 65 meccséből 57-et megnyert, 50-et KO-val. Tavaly négyéves kihagyás után tért vissza, hat meccséből ötöt elsőmenetes KO-val nyert meg. Ebből kiindulva Petrányi sem nézhet hosszú meccs elé.

„Pontosan tudom az adatokat, de nem gondolkozom ezen. Annyira pozitív minden gondolatom, hogy most nem számít, mi lesz. Ketten megyünk be a ringbe, és nem tudjuk, mi fog történni bent. A pofontól nem félek. Nem akarok jósolni és ígérgetni sem, utána szívesebben beszélek, de most csak pozitív érzések vannak bennem. Sok szituációt lejátszok magamban, bennem van az a gondolat is, hogy győztesen jövök ki.”

Bármi is lesz az eredmény, Petrányi sok pénzt nem fog keresni a meccsel. „Nem alkudoztam, hihetetlenül kevés pénzt ajánlottak, promóterként bele sem mentem volna. Nem sok fog maradni, mire hazaérek, de akkor is kijöttem volna, ha egyáltalán nem fizetnek. Januárban volt 36 éve, hogy elkezdtem bokszolni. Sok kritikát kaptam, hogy szánalmas, amit csinálok. De egyáltalán nem az, nem azért bokszolok, mert rá vagyok szorulva. Szeretek bemenni a ringbe. Pénz miatt sosem fogok bokszolni, csak szeretetből. Beszélnek az egészségvédelemről, de akkor nem bokszolnék, ha ilyen problémáim lennének."

Kedden már volt egy sajtótájékoztató nagyon profi körülmények között, ám azon Briggs még nem vett részt. Azt tudjuk, hogy mekkora műsort ad Briggs, hogy lelkileg is ráhasson az ellenfélre. Kíváncsi vagyok, hogy vesz-e annyira komolyan, hogy megpróbáljon rám ijeszteni.”

Petrányiról tudni lehet még, hogy 2005-ben, Manchesterben is nagy lehetőséget kapott, annak a Danny Williamsnek lehetett a kihívója, aki egy évvel korábban a negyedik menetben kiütötte Mike Tysont, majd három hónap múlva Vitalij Klicskótól a nyolcadik menetben kapott ki Las Vegasban. Akkor a magyar a harmadik menetig bírta, addig ötször küldték padlóra. „Mozgásával ugyanakkor megnevettette a 15 ezres nézősereget" - írtuk két éve.