Padlón a magyar boksz

D MTI20150626044
2015.10.06. 00:36 Módosítva: 2015.10.06. 07:48
Kedden kezdődik az ökölvívó-világbajnokság, a magyar csapat pusztán két főből áll, az elnök sem utazik. Ennyire gyámoltalan sportágunk nem nagyon volt az utóbbi években, pedig állami százmilliókkal számolhatnak, de ha így folytatódik, akár visszatérhet a nélkülözés.

73 ország 260 versenyzője lép ringbe Dohában, ahol kedden megkezdődik a világbajnokság. Erre a tornára már nem lehetett csak úgy benevezni, mint régebben, hanem selejtező volt előtte, és ezeken csak két magyar vívta ki a részvételt: a 75 kilós, olimpiai ötödik Harcsa Zoltán valamint az 52 kilós Csóka Norbert. Előbbi 22, utóbbi 19 éves.

Olimpiai kvóta

A világbajnokságról a döntősök és néhány súlycsoportban a bronzérmesek is kijutnak közvetlenül a jövő évi riói olimpiára. 

A hazai szakvezetés utolsó reménye Harcsa Zoltán, akiben ott van a győzelem, amire szükség is van, mert 2009 óta nem volt a sportágnak felnőtt vb-érme. Harcsa egyértelmű zászlóshajója a magyar boksznak, ő ma a legjobban képzett ökölvívónk. A világranglistán jelenleg a harmadik, és az ő súlycsoportjában (75 kg) a bronzos is kvótát szerez, azonban a rangsort nem lehet átfordítani a végeredményre, hiszen elég szoros az élmezőny, ráadásul az első ellenfele az indiai Vikas lesz, aki a világranglista-negyedik.

Pénz az van 

Az ökölvívást 2013-ban a kiemelt sportágak közé sorolták, erre az évre például 640 milliós állami támogatást kapott. Legalább félmilliárdot rendre kaptak az elmúlt két évben. 

Egy érem és az azzal járó olimpiai kvóta nagyon sokat segítene a hazai bokszszcénán, amely története legsikertelenebb időszakát éli. A hangulat katasztrofális, amit jól ad vissza Harcsa testvérének, Norbertnek a minapi kiborulása Facebookon.

Harcsa Norbert otthagyta a válogatottat, és inkább profinak állt, és ahogy leírta a váltás körülményeit az felért egy jobbhoroggal. „Amikor a váltás mellett döntöttem, megfogadtam, nem fogok a szövetségre köpködni, mert szarul néz ki. Elindult viszont a vb-re két bokszoló, köztük a testvérem. A fiúk nélkül a szövetség nem létezik! Ha nincs bokszoló, nem kell edző, nem kell irodista, nem kell főtitkár, nem kell elnök, nem kell senki! Miattuk kap bármiféle támogatást kap a szövetség az államtól, bárhonnan! Erre a világbajnokságra két embernek sikerült kijutnia a 10 súlycsoportból!

Két gyerek viszi a vállán jelenleg a magyar ökölvívást. A két fiú annyit nem érdemelt, hogy a reptérre elkísérjék őket, hogy sok sikert kívánjanak nekik. Az elnök úr ki sem utazik egy világbajnokságra? Hooogy???

Mondom, ezek miatt a fiúk miatt lehetnek állami edzők havi 4-5 kilócskákért… Köpnék egyet és aláállnék a helyetekben! Na, és akkor most ezt lehet jelenteni” - zárta mondandóját.

Úgy tudjuk a szövetségtől, Csötönyi Sándor elnök betegség miatt nem megy a katari fővárosba.

Harcsa a Felix Promotion színeiben október közepén már be is mutatkozik a Millenáris Parkban. A menedzser Rácz Félixet megkerestük, aki így kommentálta a váltást. „Az utóbbi időben azt hallottam, hogy én lennék a magyar amatőr ökölvívás ellensége. Aki ezt állítja, sajnos egyáltalán nincs tisztában a valósággal. Vegyük példának Harcsa Norbit, a magyar válogatott félnehézsúlyú alapemberét, aki augusztusban még részt vett a bulgáriai Eb-n. A súlycsoport alapemberére valamiért annyi pénz sem jutott, hogy az albérletét fedezze! Akkor mitől is lenne vonzó számára egy olimpia? Leültünk, beszélgettünk. Segítek neki, magamon és a sportágon, hogy itt maradhasson, ne veszítsünk el egy értékes sportolót, miután gyerekkora óta ezzel foglalkozik és több mint tíz évet fektetett a sportágba. Különben most főállású vízvezeték-szerelő lenne. Szakmájában így is, amatőrként is dolgoznia kellett a létfenntartásához két világverseny és egy edzőtábor között” - mondta Rácz.

Nem ő az egyetlen, aki nem elégedett a jelenlegi viszonyokkal. Harcsa posztját elsőként Kovács Kokó István kommentálta, aki gúnyosan beszélt a szövetségben dolgozók felkészültségéről.

De az aktív sportolók között is vannak olyanok, akik Harcsához hasonlóan válogatottak, és profinak mennének inkább.

A 2010-ben Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kiló) említhető, aki inkább a fuvarozócégében dolgozik, mint az edzőtermekben, bár még nem mondott le teljesen az olimpiáról.

Így lehet még eljutni Rióba

 Isztambulban és Bakuban lesz még lehetőség a kvóták gyarapítására. Előbbi helyszínen csak az európaiak indulnak, általában 2-3 hely van. Bakuban földrésztől függetlenül mehet mindenki, akinek még nincs meg a részvétel joga. A riói lesz az első olyan olimpia, amelyikre félprofi státuszú ökölvívók is ott lehetnek. A hagyományos amatőr bunyóban három menet van, a félprofiban öt. Az olimpián ugyanakkor három menet van arra, hogy eldöntsék, ki a jobb. A félprofik két ranglistáról (APB és WSB) jönnek össze, nekik is lesz egy külön olimpiai kvalifikációs tornájuk Szófiában. A félprofiknál nincs olyan magyar, aki az élmezőnyben lenne, nem valószínű, hogy arról az ágról kapna segítséget a hazai ökölvívás. A nőknél három súlycsoport van, és abban a szakágban is kevés esély van arra, hogy valaki eljut Rióig. 

„Akiknek megélhetési gondjaik vannak, nem haboznak, továbbállnak. Ilyen az élet. Nem titok, profiként itthon meccsenként pár százezer forintot kapnak. Ezt mégis biztosabbnak ítélik, mint az amatőr létet. Az a kérdés, miért fordulhat elő az, hogy a nem kevés állami támogatás ellenére a magyar élversenyzők, akik évek óta stabil válogatottaknak számítanak, miért dobják el maguktól az olimpia lehetőségét? Ha minden rózsaszínű, akkor hogy van ez? Ezen szerintem páran elgondolkodhatnának.”

A szakma romokban

A menedzser úgy gondolja, szörnyű állapotban van a magyar szakma, olyanok edzősködnek, akik szerinte csak valamelyik kereskedelmi vagy tematikus csatornán ismerkedtek meg és láttak először bokszot, és gyorstalpalón szerezték az ökölvívással kapcsolatos ismereteiket.

„Elhiszem, hogy fontos a bázis szélesítése, de ha a gyerekek rossz alapokat kapnak, azzal nem jutunk előrébb. Úgy látom, hogy az amatőr ökölvívás nagy bajban van már évek óta, valamiért mégsem történik semmi.” 

A szakma állapotáról Szántó Imre mesteredzőnek is megvan a véleménye:

A klubokban működő edzők – tisztelet a kevés kivételnek – felkészültsége ugyanis gyengécske. Számosan érettségi nélkül, megvásárolható OKJ-s papírokkal a zsebükben oktatnak és ez semmire sem elég.

Szántó volt az olimpiai bajnok Kovács István felkészítője, és ő edzette a világbajnok Erdei Zsoltot is. Kifakadására a szövetségnél annyit mondtak, hogy tisztázandó, mire gondol a kitűnő szakember. 

A helyzet azonban nem ennyire vicces, hiszen úgy tudjuk, ultimátumot kapott a szövetség a Magyar Olimpiai Bizottságtól, ha nincsenek sikerek, a boksz kikerül a kiemelt sportágak közül. A MÖSZ ezt tagadta.

Szabó Bence MOB-főtitkár ugyanakkor attól tart, hogy egyetlen öklöző sem jut ki Rióba, pedig tradicionális, korábban igen sikeres sportágról van szó.

„Az ultimátum szó már csak azért sem fedi a valóságot, mert a MOB szakemberei előtt is jól ismert, hogy az ökölvívásban is majd csak jövőre alakul ki a végleges létszám, hiszen akkor fejeződnek be a kvalifikációs versenyek. A dohai vb pedig még csak el sem kezdődött, de onnan egyébként is csak 23-an jutnak el az olimpiára, a többség majd jövőre szerzi meg a kvalifikációt, hiszen összesen 260 hely van” - reagált a szövetség.

Hogy mit gondol a szövetség a gyenge teljesítményről a bőséges állami támogatás ellenére?

„Mit értünk gyenge eredmények alatt? Csóka Európa-bajnoki érmét? Harcsa a bakui Európa Játékokon nyert bronzérmét? Az idei utánpótlás versenyeken szerzett érmeket ifi és junior szinten, fiúknál és lányoknál egyaránt? Az összefüggés ilyen formában történő felállítása nem ténykövető, mivel a nevezett összeg döntően a sportágfejlesztés és az utánpótlás-nevelés céljait szolgálja, mely munkának a megalapított akadémiák tevékenységén keresztül 2020-ra kell beérnie" - hangzott a MÖSZ állásfoglalása.

Rácz szerint azonban 2000-ben volt utoljára olimpiai érme a sportágnak, azóta még csak komoly éremesélyesünk sincs.

"Maximum a szerencsének köszönhetően be-becsúszik egy-egy jó helyezés, de ez nem tudatos és sajnos már az Európa- és világbajnokságokon elért közepes eredményeket is a szerencsének köszönhetjük. Vannak öklözők, akik közel kerültek egy negyeddöntőhöz, de azt különböző okok miatt elbukták. Megszámolni sem tudom, hányszor hallottuk a már jól ismert magyarázkodást, hogy a bírók ellenünk vannak. De miért mindig ellenünk? Miért nem keresünk akkor rá megoldást? Mindig hallunk hangzatos bizottságokról, ahol a szövetségünk elnöke is feladatot kap. Ezek szerint az ehhez szükséges vagy megfelelő diplomácia felépítéséhez, nem volt elég több mint egy évtized? Akkor lehet, hogy egy oroszlán a vezetőnk, de sajnos fogatlan” - magyarázta Rácz.