Világszenzáció: a táncoló ringbohóc megverte Klicskót

2015.11.29. 00:26 Módosítva: 2015.11.29. 00:32
Hatalmas meglepetés nehézsúlyban: Tyson Fury egyértelműen megverte Vlagyimir Klicskót, és egyhangú pontozással elvette az ukrán világbajnoki öveit.

Vlagyimir (Volodimir) Klicsko Düsseldorfban vívta újabb címmeccsét, négy szervezet (WBO, WBA, IBF, IBO) nehézsúlyú bajnoka Tyson Fury ellen tette kockára világbajnoki öveit.

A 39 éves címvédő (64–3–0, 53 K. O. – T. K. O.) 111,5, 12 évvel fiatalabb brit kihívója (24–0–0, 18) 112 kilóval mérlegelt. A 198 centis Klicskónak szokatlan lehetett, hogy mostani ellenfele 8 centivel magasabb nála, és elég nagyszájú, gyors kiütést ígért az ukránnak.

A meccs előtt Rod Stewart adott minikoncertet a ringben, a dal feléig csak tátogott, mert nem működött a mikrofonja.

Elsőnek Fury vonult be, magabiztosan, önbizalomtól duzzadóan, mosolyogva. A düsseldorfi stadion 54 ezer fős közönsége nem szerette, inkább füttyöt kapott, mint tapsot. Klicsko rezzenéstelen arccal érkezett a ringbe, a bátyja, Kijev újraválasztott polgármestere, Vitalij kísérte.

1. menet: Fury jó lábmunkával váltogatta az alapállását, szuggerálta, idegesítette Klicskót, néha hátratette a kezét, beszélt, bohóckodott a ringben. Jól semlegesítette az ukrán legfontosabb fegyverét, a balegyenesét, a szünetet jelző gongnál utánament Klicskónak, még akkor is beszólt valamit. Szoros menet volt.

2. menet: Fury betalált egy jobbhoroggal, Klicsko még nem rázódott bele a meccsbe. A vívó stílusú britnek volt még egy tiszta ütése, másodszándékból támadta a címvédőt, ez a menet inkább az övé volt.

3. menet: a láthatóan önimádó Fury folytatta a táncikálást, provokálást, mókázást. Klicsko ment utána, de nem tudta igazán megütni, nem találta az ütőtávot. Furyt kétszer is figyelmeztették, mert tarkóra ütött.

4. menet: Klicsko nem tudott mit kezdeni a sokat mozgó Furyval, a balegyenesét nem tudta bevetni, tompának, görcsösnek tűnt, a brit bírta a saját tempóját.

5.menet: Klicsko nem tudott újítani sematikus bokszán, ráadásul egy összefejeléstől vérezni kezdett az arca bal oldala. Újabb döntetlen közeli menet, de inkább Furyé volt, aki kétszer betalált. Meglepő volt látni, hogy Klicsko nem uralta a ringet, ahogy szokta.

6. menet: Fury talált be először, aztán másodszor is, és nem hagyta abba a dumálást sem. Klicskónak komoly nehézségei voltak, nem tudott mit kezdeni a szemtelen írrel, aki minden menet végén pofátlanul belebámult az arcába.

Klitschko vs Tyson Fury - Last Round

7. menet: Fury két kombinációt ütött, Klicsko csak darált, eredménytelenül. Fáradtak, egyre több volt az összekapaszkodás, a szabálytalanság, és Klicsko egyre jobban vérzett a bal szeme alatt. Az ír kicsit sem tisztelte a címvédőt, ripacskodott, leengedte a kezét, dumált, és az eddigiek alapján több menettel vezetett.

8. menet: Klicsko kétszer betalált balegyenessel, de egyre kevesebbet bokszoltak, inkább dulakodtak, összekapaszkodtak. Fury bátran letámadott, általában eredményesen, és teljesen semlegesíteni tudta az ukrán balegyenesét.

9. menet: Fury mozgékonyabban és ötletesen bokszolt ebben a menetben is, mint az indiszponált Klicsko, aki viszont bevitt egy erős jobbegyenest, de egy percre rá az ír ballal ezt a menetet is megmentette.

10. menet: Fury alábbadott a bohóckodásból, fogyott az ereje, de körbetáncolta az ukránt, aki nem tudott vele mit kezdeni.

11. menet: az egyre jobban vérző Klicsko már csak a kiütésben bízhatott, de nem hogy KO-zni, de megütni sem tudta Furyt, mert nem érte utol, és erőnléti problémái is voltak. Ha igen, akkor jött a dulakodás, elcsúnyult a meccs. Furyt megintették, ezzel valószínűleg Klicsko vitte ezt a menetet.

12. menet: a közönség tombolt, érezték, hogy talán történelmi perceket élnek át. Klicsko háromszor tisztán eltalálta az írt, ez a menet is az övé volt, így kellett volna végig bokszolnia.

Két perc múlva egyhangú pontozással (115-112, 115-112, 116-111) megtörtént az utóbbi évek legnagyobb bokszmeglepetése: Klicsko kikapott.

Joggal.

Úgy tűnt, nem dolgozták ki a taktikát, nem volt ötlete, mit kell egy magasabb, ilyen hosszú kezű ellenféllel csinálni. Most visszaütött, hogy Klicsko egyoldalú bokszoló, nem volt elég aktív, csak ment Fury után.

A kiszámíthatatlan, alapállását váltogató, képzetlennek tűnő Fury végigvitte jó taktikáját, kibillentette a ritmusából Klicskót, aki végig bajban volt, mert az volt a ringben, amit az ír akart.

Fury Jézusnak köszönte elsőként a győzelmet, és alig akarta elhinni, hogy sikerült. Megköszönte mindenkinek, és nem felejtett el elnézést kérni a ringben ott álló Lennox Lewistól, akit egy nyilatkozatával megbántott. Aztán énekelt a feleségének, és kiderült, hogy egész jó hangja van.

Klicsko elismerte, hogy Fury volt a jobb, gyorsabb, és hiába volt jó a felkészülése, nem állt össze a meccs. Nem tudta elérni, utolérni Furyt, kiütésre törekedett, de nem sikerült. "Már az első menetben éreztem, hogy ki kell ütnöm, mert különben baj lesz."