A gladiátor Klicsko elé akarják vetni az amatőröket?

GettyImages-499082652
2016.05.31. 19:47
Óriási nézettséget hozna az olimpia bokszversenyeinek, ha például Manny Pacquaio vagy Vlagyimir Klicsko verekedne az aranyért. Az olimpiákon eddig csak amatőr bokszolók vehettek részt, ami öngól a sportágnak, mert a boksz csak profi világbajnokokkal eladható. Mégis vannak ellenzői, akik az amatőrök testi épségét féltik, erről döntenek szerdán.

„Amikor átvettem 2006-ban az elnökséget elég világossá tettem, hogy az amatőr kifejezés nem igazán érvényes, ha szétnézel az olimpiai sportágak között, ki az aki valójában amatőr? Azt hiszem, a folyamat elég nyilvánvaló, és a tervünk szerint komolyan kezeljük” – mondta Vu Csing-kuo (Wu Ching-kuo), a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség elnöke, akit a tavalyi vb-n lenyűgözött, hogy a nézőként megjelent Manny Pacquaióért mennyire odavannak a rajongók és a többi bokszoló is.

Aztán felvetette neki, hogy szabadkártyával ott lehet az olimpián, és akár megnyerheti az első aranyat is a Fülöp-szigetek történetében. Vlagyimir Klicsko is kinyilatkoztatta, örülne, ha egy újabb olimpiai bajnoki címmel zárhatná le karrierjét.

Már szinte minden profi ott van az olimpián

Az olimpiának arról kell szólnia, hogy a legjobbak versenyezzenek egymással, de ezt néhány sportágban még mindig nem valósították meg. A játékok az amatörizmus szellemiségében indultak, és ezt, az egy idő után álságossá váló szemléletet sokáig fenntartották. Míg a szocialista országok kamu állásokban lévő sportolói gond nélkül nyerhettek érmeket, addig az igazi profik el sem indultak.

A tenisz már az első olimpián is benne volt a programban, de 1924-ben az amatörizmus vita miatt kirakták, és csak 1988-ban került újra vissza. A profi kerékpárosoknak is 1996-ig kellett várniuk, hogy versenyezzenek, NBA-s játékosokat pedig az 1992-es barcelonai olimpián láthattunk először.

A hatás? Mindenki megőrült a Larry Bird, Michael Jordan, Magic Johnson-féle csapatért. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a sportági szövetségek felismerték, a profikat muszáj beengedniük, mert csak velük sokszorozhatók a bevételek, arról már nem is beszélve, hogy így tényleg a legjobbak nyernek, és nem mondjuk a B liga egyik képviselője.

A futball a világbajnokság értékét is védve nem akarja, hogy a legjobbak ott legyenek az olimpiákon, csak U23-as csapatok játszhatnak. Ide is befér pár sztár, de már csak az életkori megkötés miatt is sokan kiesnek.

Olimpia »» profizmus, profizmus »» olimpia

A boksz lehet a következő és talán az utolsó olimpiai sportág, amely a profik felé nyit. 2013-ban hoztak egy szabályt, amely alapján az olimpia kvalifikációban részt vehetnek azok a bokszolók, akiknek 15-nél kevesebb profi meccsük volt.

Rióra már félprofi ligákból is lehet kvótát szerezni, de a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA), Vu Csing-kuo (Wu Ching-kuo) elnök vezetésével más lépéseket is tett afelé, hogy az amatőr és a profi bunyó között halványuljanak a különbségek. Félprofi ligákat hoztak létre, újra fejvédő nélkül küzdenek a bunyósok, és a meneteket már a korábban is alkalmazott, de a profiknál bevett tízpontos rendszer szerint pontozzák Rióban.

A profik 12 menetekhez vannak szokva, de az olimpián háromszor három percben kell nyerniük. 

Megpróbálhatnak a nagy ütőerejükkel dominálni, de nem biztos, hogy mindig az a célravezető.

Eddig fordított volt az út, az olimpia profi bokszolók keltetője volt, rengetegen arannyal a nyakukban írták alá első szerződésüket. Sok olimpiai bajnok profiként is sokra vitte, elég csak Muhammad Alit, Vlagyimir Klicskót, Lennox Lewist vagy Kovács Kokó Istvánt említeni. A következő olimpiákon azonban már az amatőr bunyóba bele sem kóstoló profik is verekedhetnek, ha sikerül egy jól működő rendszert kitalálni. 

Ha Rióban nem is lesznek ott a Klicskók, a boksz már akkor is nyert a vitával. „Ez egy marketingfogás, mióta napvilágra került ez a hír, a sportsajtó is ezzel foglalkozik, beszélnek a bokszról. Eladhatóvá és közönségcsalogatóvá válhatna a boksz, de én nem tartom jó ötletnek a profik indítását. Igaz, más sportágakban már ott vannak, de a profi és az amatőr ökölvívás szinte nem is ugyanaz a sportág. Különbözik a szabályrendszere és a felkészülési módszere is" – mondta Kovács László szövetségi kapitány.

Az AIBA június elsején dönt a kongresszusán, hogy beengedi-e a profikat. Kovács szerint már Rióban is ott lehet néhány, de azt még nem látják, hogy honnan kapnának kvótát. Az olimpiára az AIBA félprofi ligáiból (WSB, APB) is lehet kvalifikálni, súlycsoportonként 6-7 bunyós mehet Rióba a világranglistás helye vagy a kvalifikációs tornán szerzett kvótája alapján.

A szövetségi kapitány nem tartaná jó iránynak, hogy ha az amatőrök kárára kapnának riói helyeket az igazi profik. 

Az AIBA-elnök egy interjúban viszont arról beszélt, a tagországok több, mint 90 százaléka támogatja az elképzeléseit. Ha júniusban megszavazzák a profik indulását, az a legvalószínűbb, hogy a WSB és APB kvalifikációs tornán döntik el a riói helyeket. Eredetileg májusra volt kiírva a verseny, de akár júliusig is halaszthatják, hogy minden nemzet kiválaszthassa a maga profijait, akiket indítani akar. 

Kovács jó életpályamodellnek tartja, hogy az AIBA a félprofi ligákkal előrelépést biztosít a bunyósoknak, de szerinte nem szerencsés az olimpiákon a profizmust erőltetni.

Szétvernék a profik az amatőröket?

Egy olimpiai arany mindig jól mutat, van is pár profinak ambíciója a megszerzésére, de erősen megosztó az olimpia kérdése. A Fülöp-szigeteki, Bedák Zsolttal megküzdő Nonito Donaire például kijelentette, őt nem érdekli az olimpia, mert nem az ő szintje, csak akkor menne el rá, ha az ellenfelei is a legjobb profik közül kerülnének ki. „Nem látok olyan srácokat, mint Mayweather vagy Pacquiao, akik ott lesznek, 18 éves fiatalok, aki ugyan tehetségesek, de még nincs elég tapasztalatuk. Ez így igazságtalan. Tehetséges gyerekek lehetnek, de még nem voltak eleget a darálóban, hogy profik legyenek."

A WBC szakmai okokra hivatkozva megtiltotta, hogy a ranglistájuk első 15 helyén szereplő bokszolók próbálkozzanak az olimpiával. Aki mégis megteszi, azt kizárják. Maurico Suleiman WBC-elnök szerint egyszerűen nem fair, hogy sokkal érettebb, képzettebb bokszolók olyanokkal küzdjenek, akiknek még nincs igazi tapasztalatuk. Ezek a meccsek könnyen sérülésekhez is vezethetnek. 

A magyar kapitány is érzi ezeket a veszélyeket, de úgy hiszi, nem feltétlenül lenne egyenlőtlen a küzdelem. „Ne törjünk pálcát se az amatőrök, se a profik felett. A fiatal amatőrök között is sok kimagasló teljesítmény van, aki az olimpiára kerül, valahol már megmutatta, hogy tehetséges versenyző. Egy amatőr is föladhatja a leckét, hiszen máshogy kell mozogni, más taktikával és felfogással kell bokszolni, mint egy profi meccsen. Sok múlik azon, hogy milyen minőségű profik kerülhetnek az olimpiára. Az biztos, hogy például az eddig gladiátorként küzdő Klicsko nagyon nehéz feladatot adna az amatőröknek."