Sokáig nagy meccs volt a Joshua-Klicsko, aztán lesújtott a hóhér

000 NZ6M8
2017.04.30. 00:34 Módosítva: 2017.04.30. 09:24

A nagy csataként beharangozott bokszmeccsek gyakran okoznak csalódást, ám a 85 000 néző előtt, a Wembley-ben rendezett Anthony Joshua-Vlagyimir Klicsko nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés valóban szenzációs jeleneteket, és emlékezetes küzdelmet hozott, drámai befejezéssel. Az ismerkedős első két menetet követően ebben a súlycsoportban szokatlanul nyílt sisakos ökölvívást láthattunk, ami várakozáson felül látványos mérkőzést eredményezett.

A negyedik menetben szusszantak az öklözők, ami a korkülönbség miatt főleg az ellenfelénél 14 évvel idősebb, már a 41. évét taposó Klicskónak jött jól, gondolhattuk volna, ám erre Joshua alaposan rácáfolt. Ugyanis az ötödik menetben nekiesett az ukránnak, és a földre küldte egy sorozattal. Klicskónak a szemöldöke is felrepedt, ám hiba lett volna temetni, a menet végén ugyanis már ismét ő irányított.

Sőt a következő menetben ő küldte padlóra Joshuát, aki végül csak nyolcnál bírt felállni, azaz Klicsko igencsak közel járt a győzelemhez.

Ha itt a balos is talált volna búcsúzóul, most valószínűleg nem beszélnénk egy korszak végéről:

Vlagyimir Klicsko padlóra küldte Joshuát

Ezt követően nyugalmasabb menetek következtek, ám ez utólag vihar előtti csendnek bizonyult,

A 11. menetben egyszer csak eljött a vég Klicsko számára. Joshua egy brutális felütéssel megrendítette az ukránt, akinek kellett pár másodperc, mire végigszaladt rajta az ütés, de végül a földre került, és látszott rajta, hogy ezt már nem fogja kiheverni. Valahogy felállt még, de pillanatokon belül ismét a padlóra került. Még ebből is talpra kecmergett, a mérkőzésvezetőnek pedig talán nem volt szíve véget vetni a meccsnek, és hagyta tovább menni, noha ekkor már egyértelmű volt, hogy itt csak egyvalaki lehet a győztes.

Végül 40 másodperccel a menet vége előtt a bíró csak befejezettnek nyilvánította a harcot, amikor Klicsko a sarokba szorulva számolatlanul kapta Joshua ütéseit.

A 11. menet, attól a bizonyos felütéstől:

A 11. menet, attól a bizonyos felütéstől

Vlagyimir Klicsko pályafutása ötödik vereségét szenvedte el, míg Joshua 19. mérkőzésén a 19. győzelmét, egyben a 19. kiütését aratta (TKO ezúttal), és minden valószínűség szerint visszavonultatta az ukrán legendát.

Joshua a győzelemmel megőrizte az IBF és az IBO szervezetek világbajnoki övét, és megszerezte melléjük a WBA betöltetlen világbajnoki címét is. A mérkőzés egyértelműen egy új korszak beköszöntét jelzi a nehézsúlyban, a Klicskó-érának ezzel végképp vége. Az új király Joshua, akit sokan egyenesen az új Vlagyimír Klicskónak tartanak, mivel az ukránhoz hasonlóan nyert olimpiai aranyat (2012, London), illetve a testalkatuk is nagyon hasonló.

000 NZ70F
Fotó: Ben Stansall / AFP

„Mit is mondhatnék, 19-0. Három és fél éve vagyok a játékban, s ahogyan korábban is mondtam, nem vagyok tökéletes, de törekszem rá. Ahogyan a bokszban mondjuk, az egódat kint kell hagyni az ajtóban, és tisztelni kell az ellenfeledet. Klicsko rendkívül kemény volt ma" - idézte az MTI a találkozót követően Joshuát, aki még a ringben kihívta az ukrán óriás korábbi legyőzőjét, a jelenleg még versenyzői engedéllyel sem rendelkező Tyson Furyt.

A vereség után Klicsko rendkívül sportszerűen nyilatkozott: "A legjobb nyert ma este, ez egy óriási esemény volt a boksztörténelemben. Két úriember harcolt egymással, Anthony volt a jobb. Szomorú vagyok, hogy nem sikerült győznöm."