Óriási a baj a nemzetközi bokszszövetségnél is

2018.11.22. 09:03

Egyre nagyobb a káosz a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnél. Szerda délután a lausanne-i székhelyű Banque Cantonale Vaudoise (BCV) befagyasztotta az AIBA számláját azzal az indokkal, hogy a szervezetet vezető Gafur Rahimov az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, ő Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike.

Rahimovot korábban ideiglenesen választották az AIBA élére, majd hiába próbált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a moszkvai tisztújító kongresszus előtt nyomást gyakorolni a nemzetközi szövetségre, végül november elején véglegesítették pozíciójában.

Rahimov akkor a 134 szavazatból 86-ot gyűjtött be, nagy fölénnyel verte a másik jelöltet, a kazah Szerik Konakbajevot.

Michel Aubry és Frédéric Gardet, a BCV alelnöke és első alelnöke a következő levelet küldte az AIBA elnökének:

Tisztelt Uraim,

Sajnálattal értesítjük Önt, hogy az Igazgatóságunk úgy döntött, hogy megszünteti az Önökkel fennálló üzleti kapcsolataikat az Általános Feltételek 12. cikkelye szerint.

Azért voltunk kénytelenek ezt a döntést hozni, mivel az elmúlt hónapokban a szövetsége elleni állítások reprezentációs kockázatot jelentenek Bankunknak.

A szigorú verdiktben még az áll, hogy a bank 30 napot biztosít az eszközök átruházására, valamint blokkolja a be-, illetve kimenő fizetéseket, megszünteti a széf használatát is. Az nem tudni, hogy mit lépett az AIBA, de a New York Times szerint Szerbiába menekítette a vagyonát.

Az ökölvívás továbbra is közel áll ahhoz, hogy kikerüljön az olimpia programjából. Várhatón szóba kerül majd ez is a NOB november 30-december 1-én tartandó tokiói konferenciáján.

Korábban arról is írtunk, hogy a magyar bokszszövetségnél sincs minden rendben, a budapesti ifjúsági-világbajnokság után teljesen kiürült a kassza.