Utoléri-e Tom Boonen Mr. Paris-Roubaix-t?

2010.04.10. 17:06 Módosítva: 2010.04.10. 17:14

Vasárnap az országúti kerékpárhívők figyelme Észak-Franciaországra összpontosul, mert jön a Paris-Roubaix, a világ legkegyetlenebb egynapos bringaversenye. Tom Boonen rekordbeállításra készül, Fabian Cancellara viszont idén harmadszor is kifogna a belga klasszison.
A 108. Paris-Roubaix esélyesei, érdekességei.

Észak Pokla

A Paris-Roubaix a világ egyik legrégebbi bicikliversenye, 1896 óta rendezik meg. Az öt legnagyobb klasszikus verseny egyike, többek közt az "Észak Pokla" nevet viseli hírhedt útvonala miatt. Az 1976-os versenyről dokumentumfilm is született (A Sunday in Hell, Leth, 1977), és bár a korábbi évtizedekkel ellentétben manapság a Tour-győzelemre esélyesek ritkán szoktak részt venni a versenyen, a dráma, a harc és az izgalom garantált.

A Paris-Roubaix kegyetlenségét a 'pavés', vagyis a macskakövek adják, ezért is kap 1977 óta minden győztes egy darabot belőle. A második világháborúig Franciaország útjainak nagy részét macskakő borította, így nem is volt más választása a szervezőknek, mint macskaköves úton bonyolítani a versenyt. Az 1960-as évek végén azonban kezdett megváltozni a helyzet, a macskaköves útak száma fogyni kezdett, ezért a versenyt egyre északabbra, és egyre jelentéktelenebb utakra vitték.

Ezért akkoriban sok város szinte rossz néven vette, ha a szervezők engedélyt akartak kérni arra, hogy részei legyenek a Paris-Roubaix útvonalának, mondván, csak azért esett rájuk a választás, mert annyira lepusztult állapotban vannak az útjaik. Azóta persze a helyzet nagyot változott, és inkább azon megy a verseny, hogy ki tud újabb és újabb elhagyatott, macskaköves útszakaszt találni.

Ezeknek a macskaköves utaknak az állapota nem meglepő módon igen silány, ráadásul a versenyre évente kilátogató több ezer szurkoló előszeretettel visz haza emléknek egy-egy darabot belőle. Ezért létrejött egy szervezet Les Amis de Paris-Roubaix néven, amely évente 10-15 ezer eurót költ ezeknek a szakaszoknak a javítására, fenntartására. Hiszen macskakő nélkül a Paris-Roubaix is csak egy verseny lenne a sok közül.

A macskaköves szakaszok az idei útvonalnak nagyjából az egyötöd részét teszik ki, mindegyiknek külön neve és nehézségi foka van. Vasárnap 27 macskaköves szakasz vár majd a mezőnyre, amelyek közül a legrövidebb 200 méter, míg a leghosszabb 3700 méter. A mezőny idén Compiègne-ból indul, és a verseny egy másik jellegzetessége, hogy az utolsó párszáz métert körpályán, a roubaix-i velodrome-ban teszik meg a versenyzők.

A Paris-Roubaix számokban

4 - rekord számú győzelem, Roger De Vlaeminck (1972,74,75,77)
15
- a 2001-es győztes, Servais Knaven ennyiszer teljesítette a Paris-Roubaix-t
25
- ennyi csapat indul vasárnap
27 -
a macskaköves szakaszok száma 2010-ben
52.9 km -
a macskaköves útszaszakaszok összhossza 2010-ben
180 -
ennyi országban közvetítik vasárnap a versenyt
259 km -
az idei verseny hossza
1977 -
ekkor indult először Compiègne-ből a Paris-Roubaix
3700 méter
- a leghosszabb macskaköves szakasz hossza
30 000 euró - a 2010-es győztes pénzjutalma

(forrás:velonews.com)

Boonen kontra Cancellara

Az idei Paris-Roubaix két legnagyobb esélyese a kokainos botrányai után új lendületet kapott Tom Boonen illetve Fabian Cancellara. Nem csak azért, mert mindketten nyertek már Paris-Roubaix-t, hanem mert kiváló formában is vannak. A címvédő Boonen ráadásul 4. győzelmére készül, amellyel beérné a "Mr. Paris-Roubaix"-nak becézett legendás honfitársát, Roger De Vlaemincket az örökranglista élén.

Boonen az idei tavasz legkiegyensúlyozottabban teljesítő kerekese. Igaz, tőle szokatlan módon a győzelem még nem jött össze neki az idei klasszikusokon, bár háromszor is a második helyen végzett. A Milánó-San Remón Freire volt jobb nála, az E3 Prijs Harelbekén és a Flandriai körversenyen pedig Cancellara vette el a győzelmet Boonentől, akinek igy van miért visszavágnia Cancellárának.

Tom Boonen idén is szeretne egy darabot az útból

"Nem szoktam hozzá, hogy győzelem nélkül álljak a klasszikusokon, bár a győzelmet és a vereséget kevés választja el egymástól ezeken a versenyeken. Az idei az egyik legjobb évem, jó lenne egy Paris-Roubaix-győzelemmel feldobni" - nyilatkozta Boonen.

Ebben Fabian Cancellara mindenképp szeretné megakadályozni, a háromszoros időfutamvilágbajnok hasonló forgatókönyvvel képzeli el a vasárnapi versenyt, mint 2006-os győzelmekor: hogy szökésből hazaérve nyerjen. Múlt vasárnap a Flandriai körversenyen is így győzte le Boonent: az utolsó 40 km-en együtt haladtak az élen, de a Cancellara által diktált hatalmas iramot Boonen az utolsó előtti emelkedőn már nem bírta, és leszakadt a svájcitól. És bár a Paris-Roubaix-n nincsenek olyan meredek emelkedők, mint a Flandriai körversenyen, Boonen és csapata mindent megtesz majd, hogy Cancellara ne szökhessen el.

"A nyomás Boonenen, a csapatán és az egész mezőnyön lesz" - nyilatkozta pénteken Cancellara. -"Ha megnézzük, hogy tavasszal milyen eredményeket értünk el, láthatjuk, hogy a csapat és én is győzelmeket arattunk. Ha így folytatjuk, akkor talán kicsit többet kockáztathatunk, mint a többiek. A mi zsebünk már tele van, igaz, ettől még sikerre éhesen várjuk a vasárnapot".

Armstrong, Contador és a többi Tour de France-esélyes nem lesz ott a mezőnyben. Egy esetleges sprinthajrá Tom Boonen (Quick Step) mellett kedvezhet Tyler Farrarnak (Garmin) vagy Thor Hushovdnak (Cervelo), míg egy szökésben Fabian Cancellarával (Saxo Bank) Juan Antonio Flecha (Team Sky), Filippo Pozzato (Katyusa), vagy George Hincapie (BMC) veheti fel a versenyt a győzelemért. Pozzato csapattársaként ott lesz a mezőnyben a francia színekben induló Bodrogi László is.

A 2010-es Paris-Roubaix útvonala
(Forrás: letour.com)