Engem világítsanak át, én vagyok a motor

2010.07.05. 18:08

A Tour harmadik szakaszán az esélyesek közül sokan buktak. A Schleck-testvérek, Armstrong és Basso is hátul maradt, Cancellara feláldozta a sárga trikót csapattársaiért. Sylvain Chavanel szakaszgyőzelmével mindent vitt.

Kedden még mindig Belgiumban haladt a mezőny, a tavaszi klasszikusokról, a Flèche Wallonne-ról és a Liège-Bastogne-Liège-ről is ismert útvonalon. Így bekerült néhány rövid, de meredek emelkedő is, ahol megindult a küzdelem a hegyi trikóért, a sprinterek pedig kapaszkodtak, hogy a mezőnnyel együtt érjenek a hajrához.

Az első komolyabb szökés 20 km után jött, Jerome Pineau (QuickStep), Matthew Lloyd és Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto), Marcus Burghardt (BMC), Sebasitien Turgot (Bbox), Rein Taaramae (Cofidis), és Francesco Gavazzi (Lampre) hamar 4 perc fölé tornázta előnyét. A mezőny nem adott nekik nagyobb előnyt, de szökevények így is értékes hegyi pontokon osztozkodhattak.

Az elkövetkező három szakaszon nem sok hegyi hajrá lesz, így a mai legjobb hegyimenő napokra bebiztosíthatta magának a pöttyös trikót. Az első négy hegyihajrát és ezzel a pöttyöst Jerome Pineau vitte el, ekkor azonban felbomlott a szökevénycsoport. Chavanel és Burghardt növelte a tempót, így lassan elszakadtak társaiktól. A dráma azonban a főmezőnyben játszódott le.

A mezőny már-már felzárkózott, amikor sorozatos bukások miatt elemeire szakadt. Sok favorit lemaradt, köztük Andy Schleck, Armstrong és Basso is. A pontversenyben vezető Petacchi is nagyot bukott. Az elöl maradó Cancellara ekkor nehéz helyzetbe került: el kellett döntenie, hogy a sárga trikót védve üldözi a szökevényeket, vagy megvárja az összetett győzelemre is esélyes, mintegy háromperces hátrányban lévő csapattársát, Andy Schleck-et. A mezőny láthatólag szolidáris volt a balesetet szenvedőkkel, visszafogottabb tempót diktált, így sikerült a favoritoknak felzárkózniuk. Cancellara feláldozta magát, nem hajtott, az elöl lévőknek ezzel ölükbe hullott a szakaszgyőzelem.

Chavanel jól tartotta magát a dombokon, és sorra lerázta magáról üldözőit, így már hajráznia sem kellett a győzelemért. A bukások ellenére megérdemelt a sikere, hiszen szinte az egész napot szökésben töltötte. Győzelmével a pontversenyben is az élre ugrott.

A főmezőny mintegy négyperces hátránnyal érkezett, látványos demonstrációt tartva senki sem sprintelt közülük. A tüntetést Cancellara szervezte, feltehetőleg a zsűri munkájával és az útvonal kijelölésével voltak elégedetlenek. A cyclingnews. com portál szerint semmisnek szeretnék nyilvánítani a szakasz végeredményét.

Az újonnan bevezetett kerékpárszkennerrel a tegnapi szakasz végén többek között Petacchi és Farrar gépét is átvizsgálták. A prológ után a győztes Cancellara kerékpárja is átment az újmódi doppingellenőrzésen. A korábban többször is elektromotorok használatával gyanúsított versenyző így kommentálta az esetet: “Azt mondtam nekik, jobban tennék, ha engem világítanának át, mert én magam vagyok a motor.”

Eredmények

2. szakasz, Brüsszel-Spa, 201 km

1. Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 4:40:48

2. Maxime Bouet (Fra) AG2R La Mondiale 0:03:56

3. Fabian Wegmann (Ger) Team Milram

4. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha

5. Christian Knees (Ger) Team Milram

6. Jurgen Roelandts (Bel) Omega Pharma-Lotto

7. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team

8. Linus Gerdemann (Ger) Team Milram

9. Matthieu Ladagnous (Fra) Française des Jeux

10. Bernhard Eisel (Aut) Team HTC - Columbia

Összetett: (sárga trikó)

1. Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 10:01:25

2. Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank + 2:57

3. Tony Martin (Ger) Team HTC - Columbia + 3:07 mp

4. David Millar (GBr) Garmin - Transitions + 3:17 mp

5. Lance Armstrong (USA) Team Radioshack + 3:19 mp

6. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional Cycling Team +3:20 mp

7. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana +3:24 mp

8. Tyler Farrar (USA) Garmin - Transitions + 3:25 mp

9. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack + 3:25 mp

10. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Professional Cycling Team + 3:29 mp

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 13 pont

2. Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 8 pont

3. Rein Taaramae (Est) Cofidis 8 pont

Pontverseny (zöld trikó)

1. Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 44 pont

2. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 35 pont

3. Jürgen Roelandts (Bel) Omega Pharma-Lotta 34 pont

4. Mark Renshaw (Aus) Team HTC Columbia 30 pont

5. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 26 pont