Armstrong: A szög voltam, nem a kalapács

2010.07.07. 18:10

Együtt ért célba a mezőny, ahol a sprintben Alessandro Petacchi második szakaszgyőzelmét szerezte. Az összetettben nincs változás.

Az első nyugalmas szakaszt tudták le szerdán a Tour versenyzői. A viszonylag rövid, 153,5 km-es sík etap klasszikus sprintbefutóval végződött. Az elmúlt napok kaotikus és nehéz szakaszai után nem diktált túl nagy tempót a mezőny. A rajt után 3 km-rel megszökött egy ötfős csoport, de túl nagy előnyt nem harcoltak ki. A legnagyobb különbség 3 perc 50 mp volt, ekkor az élen hajtó Inaki Isasi sárga trikósnak érezhette magát, de a mezőny néhány kilométer alatt megfelezte hátrányát, és ettől kezdve nem volt kérdés, hogy mezőnyhajrában dől el a szakasz.

A szökevényeket a cél előtt három km-rel csapták hátba, a mezőny élére a Cavendish és Hushovd csapatai álltak, hogy felvezessék a hajrát. Sokáig úgy tűnt, hogy kettejük között dől el a verseny, de Petacchi és McEven kikerülte őket. A célvonalon aztán Petacchi gurult át először, így az első szakasz sikere után újabb győzelmet könyvelhetett el az olasz sprinter.

A kaotikus szakaszok vesztesei

A hétfői és keddi szakasz alaposan megrostálta a mezőnyt, sokan búcsút inthettek álmaiknak. A sprinterek közül Tyler Farrar kétszer is bukott, és csuklótöréssel versenyez. A pontverseny megnyerésében már nem bízhat, de reméli, hogy a második héten már olyan állapotban lesz, hogy győz az egyik szakaszon. Úgy tűnik, lemondhat a zöld trikóról a verseny előtt nagy esélyesnek kikiáltott Mark Cavendish is, a szerdai szakasz előtt csupán egy pontot szerzett, míg a jelenlegi éllovas Hushiovd 63-at.

Cavendish tanácsadója, a korábbi hatszoros zöldtrikós Erik Zabel is borúlátó: “Voltam 20, maximum 25 pont hátrányban. A Tour íratlan szabálya, hogy kihagyhatsz egy szakaszon, és lemaradhatsz 30-35 ponttal, mert a többi sprinternek is lehet rossz napja. De most ez a 62 pont különbség nagyon sok.”

A keddi szakasz legnagyobb vesztese Frenk Schleck, aki kulcscsonttörése miatt feladni kényszerült a versenyt. A luxemburgi kerekpárost a legjobb tíz közé várták, ráadásul nagyon fontos szerepben számítottak rá, a hegyi szakaszokon ő lett volna öccse, Andy első számú segítője.

A legnagyobb drámát a sárga trikós élte át a keddi szakaszon. A hosszú szökéssel megszerzett trikót csupán egy napig viselhette Sylvyan Chavanel, Cancellara ledolgozta háromperces hátrányát, igaz, ehhez az is kellett, hogy Chavanel kétszer is defekteljen,

Ugyan a versenyből nem estek ki, de több versenyzőnek is megviselte az idegeit a kockaköves szakasz. Robert Hunter (Garmin) és Jakob Fulsgang összeverekedett az egyik pavé-n. “Felvezettem az emberemet, amikor egy jobb kanyarral ráfordultunk a kockakőre. Ekkor Mr. Fulsgang úgy döntött, hogy nem kellemes neki mellettünk jönni, és ököllel bordán vágott. Ezért én megfordultam, és a ráütöttem a hátára. Így történt.” - számolt be az incidensről Hunter a velonews. com -nak.

Armstrongot elkalapálták

A favoritok közül Armstrong és Contador húzta a rövidebbet a kedden, mindketten lemaradtak az élcsoportról Schleck bukása miatt, Armstrongot pedig defekt is hátráltatta. A hétszeres Tour győztes minden erejét mozgósította, hogy felzárkózzon, de nem volt eredményes. Némileg elkeseredve karrierje egyik legnehezebb napjának nevezte a kockaköves etapot: “Olykor te vagy a kalapács, míg néhány napon te vagy a szög. Ma én voltam a szög.”

Contador is minden megtett, hogy minél kisebb időkülönbséggel zárjon Andy Schleck-kel szemben, de törött küllővel nem tudott tempót menni. “Azt gondoltam, több időt veszítek, ha kerékpárt cserélek, ezért úgy döntöttem, így megyek végig, még ha kicsit fékeződik is a kerék" - mondta Contador a cylingnews.com -nak.

Eredmények

4. szakasz, Cambrai - Reims, 153,5 km

1. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre-Farnese Vini 3:34:55

2. Julian Dean (NZl) Garmin - Transitions

3. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Professional Cycling Team

4. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha

5. Robert Hunter (RSA) Garmin - Transitions

6. Sébastien Turgot (Fra) Bbox Bouygues Telecom

7. Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Caisse d'Epargne

8. Daniel Oss (Ita) Liquigas-Doimo

9. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team

10. Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank

Összetett: (sárga trikó)

1. Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank 18:28:55

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional Cycling Team + 23 mp

3.. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team +39 mp

4. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions +46 mp

5. Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step + 01:01

6. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank + 1:09

7. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team +1:19

8. Alexander Vinokourov (Kaz) Astana + 1:31

9. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana +1:40

10 .Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 1:42

13. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +1:49

18. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +2:30

49. Carlos Sastre (Spa) Cervélo +3:19

48. Ivan Basso (Ita) Liquigas +3:20

Pontverseny (zöld trikó)

1. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 80 pont

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional 70 pont

3. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha 62 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 13 pont

2. Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 8 pont

3. Rein Taaramae (Est) Cofidis 8 pont