Cavendishé a Tour leghosszabb szakasza

2010.07.10. 10:20

Mark Cavendish nyerte a Tour leghosszabb szakaszát, a nyomás alól felszabadulva, a második győzelmét ünnepelheti ezzel. A pontversenyben is újra számolni kell vele, ahol Petacchi egyre közelebb kerül az éllovas Hushovdhoz. Cancellara pályafutása során a 21. napon húzhatta magára a sárga trikót.

A Tour leghosszabb, 227,5 km-es szakaszát rendezték pénteken, bár kisebb-nagyobb buckák nehezítették a terepet, mégis a sprintereké volt a főszerep. Nem hagytak esélyt a szökevényeknek, már csak azért sem, mert a következő négy szakasz a hegyek között megy. Így jó pár napra elfelejtkezhetnek a győzelmekről, elsősorban a versenyben maradásért fognak küzdeni.

Az elmúlt napok szokásos koreográfiáját követve már 7 km-nél kialakult a nap szökése. Mathieu Perget (Caisse d’Epargne), Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto) és Ruben Perez Moreno (Euskaltel-Euskadi) szakadt el a mezőnytől. Az üldözésből a csütörtöki szakaszkgyőzelemtől vérszemet kapott HTC-Columbia vette ki leginkább a részét. A Saxo-Bank-nak láthatólag nem akart mindent megtenni a sárga trikó megőrzéséért. A cél előtt 10 km-rel eggyé fort a boly, és megkezdődött a helyezkedés. Az erős oldalszélben kiszorítósdít játszott egymással a Lampre és a Columbia. A célegyenesbe fordulva azonban a Garmin összeállt vonata vágott eléjük, taktikájukat Tyler Farrar-ra hegyezték ki. A hajrában aztán kiderült, hogy óriási hibát elkövetve, pont ő nem állt be a sorba. Felvezető emberei értetlenkedve figyelték, hogy Cavendish mögül kibújva próbál nyerni. A brit sprintert azonban ma is lehetetlenség volt megverni, így behúzta második etap győzelmét is, ezzel bejelentkezett a zöld trikóra.

A pontversenyben egyre élesebb a verseny, Petacchi most a harmadik helyen jött be, míg Hushovd csupán a tizedik helyet csípte el. Előnye négy pontra olvadt. Szombaton már a hegyek között hajt a peloton, így a szakasz elején található köztes sprinteknek is kiemelt szerepük lesz, mert kevés az esély, hogy a véghajráig ott tudnának maradni a gyorslábúak.

Huszonegy nap sárgában

Fabian Cancellara eddig Tour-jain összesen 21 napig viselte a sárga trikót, az idein a harmadik szakaszt és a prológot kivéve mindig rajta volt. A szombattól kezdődő hegyi szakaszokon azonban biztosan elveszíti azt, nemcsak azért, mert nem bírja jól a kaptatókat, hanem azért is, mert a Saxo-Bank innentől kezdve Andy Schleck összetettbeli sikeréért fog dolgozni. Cancellara tudatában van, hogy mi a szerepe. Nem véletlen, hogy a második szakaszon sárga trikójáról lemondva a teljes mezőnyt visszafogta, hogy felérjenek a bukásba keveredett versenyzők, köztük a Schleck testvérek

<>“A hegyek következnek, nekem végem lesz. Élvezzük most ezeket a napokat, tesszük, amit tennünk kell a sík szakaszon. De Andy céljai tartjuk szem előtt. Fel kell készülnünk a hegyekre, és olyan taktikát kell kidolgoznunk, hogy Andy a legjobb pozicíóba kerülhessen” - nyilatkozta a velonews.com -nak Cancellara. Mindamellett nagyon büszke arra, hogy viselheti a sárga trikót: “Talán sohasem leszek képes Tour-t nyerni, de legalább elmondhatom, hogy 20, 21 vagy 22 napig én voltam az élen. Nem tudom mi lesz, de minden nappal boldog vagyok, amikor a sárga trikót viselhetem.” Cancellaranak meglehet még a 22-ik nap is, a szombati Jura-hegység-beli szakasz végén egy második kategóriás, 14 km hosszú, átlagban öt százalékos emelkedőn kell lépést tartani a hegyimenőkkel. Cadel Evans rá a legveszélyesebb a 39 mp-es hátrányával, őt kell fognia, ha nem dönt úgy a mezőny, hogy elenged egy szökevénycsoportot.

Eredmények

6. szakasz, Montargis - Guegnon 227,5 km

1. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia 5:37:42

2. Tyler Farrar (USA) Garmin - Transitions

3. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre-Farnese Vini

4. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha

5. Gerald Ciolek (Ger) Team Milram

6. Sébastien Turgot (Fra) Bbox Bouygues Telecom

7. Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Caisse d'Epargne

8. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Professional Cycling Team

9. Robert Hunter (RSA) Garmin - Transitions

10. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team

Összetett: (sárga trikó)

1. Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank 28:37:30

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional Cycling Team + 23 mp

3. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 39 mp

4. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions + 46 mp

5. Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step + 01:01

6. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank + 1:09

7. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team +1:19

8. Alexander Vinokourov (Kaz) Astana + 1:31

9. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana +1:40

10 .Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 1:42

13. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +1:49

18. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +2:30

46. Carlos Sastre (Spa) Cervélo +3:19

47. Ivan Basso (Ita) Liquigas +3:20

Pontverseny (zöld trikó)

1. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 118 pont

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional 114 pont

3. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha 105 pont

5. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia 85 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 13 pont

2. Perget Mathieu (Fra) Caisse d’ Epargne 12 pont

3 Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 8 pont