Schleck Contadort őrizte a Pireneusokban

2010.07.18. 21:28 Módosítva: 2010.07.18. 21:29

Hosszú szökés után a francia Riblon nyerte az első Pirenusokbeli hegyi szakaszt. Schleck nem vállalt kockázatot, szorosan őrizte Contadort, más nem is érdekelte. Ebből legjobban Mencsov jött ki, 14 másodpercet hozott rajtuk az összetettben.

A vasárnapi szakaszon ismét a hegyek közé ment a karaván, a 184 kilométeres szakasz befejező 40 kilométere két különösen nehéz emelkedő jutott. A hegyibefutó a favoritok csatáját ígérte. Schlecknek a záró időfutam előtt, ahol csak lehet, növelni kellene előnyét Contadorral szemben. A szakaszt azonban mégsem ők, hanem a rajt után 20 kilométerrel egy 9 fős csoportban szökő Riblon nyerte. A szökevények a szakasz könnyebbik felén 10 percre is elmentek,  miközben a mezőnyt az Astana tartotta ellenőrzés alatt. Látszott, hogy Contador nem akar esélyt adni Schlecknek.

A 2001 méter magas Port de Pailheres lábától az Astana növelte a tempót, úgy tűnt, hogy az előző két hegyi szakasz koreográfiáját követve, fokozatosan gyorsulva akarták leszalámizni a mezőnyt. Itt azonban még nem sikerült nekik, sőt, Carlos Sastre segítőjével ellépett a bolytól. A 2008-as győztes szabad utat kapott, mert több mint 7 perces hátrányban volt Contador mögött. A hegytetőig 40 másodperccel úszott meg, és kezdte befogni a szökevényeket. Az első csúcson Riblon, Moinard és Van de Walle bukott át, hozzájuk lassan közelített Sastre, Gustov és Kirijenka. A bolytól még Charteau szakadt el, de ő csak a csúcson kiosztott hegyi pontok miatt hajtott. A főmezőnnyel viszont nem minden nagy nagy név tudta a lépést tartani, a csúcsra már hátrányban ért fel Evans, Wiggins és Armstrong is.

A lejtmenet után Riblon elöl egyedül kezdte meg a 1360 méter magas, átlagban 8,2 százalék meredekségű Ax-3-Domaines-t, a boly 2:46 hátrányban érkezett. A kaptatónak Vinokurov és Navarro vezetésével ugrott neki az Astana. Négy kilométer alatt újabb nagy nevek estek ki az élcsoportból, Basso, Klöden és Hesjedal is visszacsúszott. Elől Sastre még tartotta magát, de előnye lassan olvadni kezdett. Öt kilométernél aztán Contador robbantott, de Schleck gond nélkül vele tartott, és Mencsov is rájuk tette a kerekét. Contador azonban nem vitte végig a támadást, Schleck ellenakciójára várt. A sárga trikós azonban teljesen passzív maradt az egész szakaszon, nem lépett ki Contador szélárnyékából, és visszavettek a tempóból.

Ezt kihasználva sokan újra felkapaszkodtak: Luis Leon Sanchez, Van den Broeck, Rodriguez, Schleck, Contador, Vinokurov, Mencsov, Samuel Sanchez és Leipheimer hajtott ismét egy bolyban, sorra lehagyva az  elején megszökött bringásokat. Eztán Schleck és Contador tánca folytatódott: csak egymásra figyeltek, így többször szinte teljesen lestoppolva, lemaradtak a többiekről. Schlecknek hiába lenne szüksége minden másodperc előnyre, nem vállalkozott támadásra. Igaz, erre még három szakaszon lesz lehetősége.

A két éllovas hezitálását Mencsov és Samuel Sanchez használta ki, az utolsó három kilométert megnyomták, és 14 másodpercet faragtak a hátrányukból. Mindketten egész jó időfutammenők, így Schlecknek még a dobogója is a veszélyben foroghat, ha nem újít a következő hegyi szakaszokon.

A szakaszt a végsőkig kitartó, 160 kilométert szökő Riblon nyerte 54 másodperccel.

Eredmények

14. szakasz, Revel - Ax 3 Domaines  184,5 km

1. Christophe Riblon (Fra) AG2R La Mondiale

2. Denis Menchov (Rus) Rabobank  + 54 mp

3. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi

4.. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank +1:08

5 Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha

6. Robert Gesink (Ned) Rabobank

7. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana

8. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto

9. Damiano Cunego (Ita) Lampre-Farnese Vini + 1:49

10. Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team

Összetett: (sárga trikó)

1. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank  63:08:40

2. Alberto Contador (Spa) Astana + 31 mp

3. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi + 2:31

4. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +2:44

5. Jürgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3:31

6. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 4:27

7. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack + 4:51

8. Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha + 4:58

9. Luis Leon Sanchez (Spa) Caisse d’Epargne  + 5:56

10. Ivan Basso (Ita) Liquigas + 6:52

11. Alexander Vinokurov  + 7:04

15. Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 8:15

19. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 12:39

38. Lance Armstrong (USA) RadioSchack + 39:44

Pontverseny (zöld trikó)

1. Alessandro Petacchi  (Ita)   Lampre       187 pont        

2. Thor Hushovd (Nor) Cervélo             185 pont

3. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia   162 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Anthony Charteau (Fra) Bbox       115 pont

2. Jerome Pineau (Fra) QuickStep         92 pont

3. Mario Aerts (Bel) Omega-Pharma Lotto     76 pont