Armstrongnak nem jött össze a szakasz

2010.07.20. 19:23

Armstrong mindent megtett a szép búcsúért, de utolsó Tourján nem jött össze neki a szakaszgyőzelem, csak a hatodik lett. A top 10 versenyzői pihenőnapot tartottak, nem támadták egymást. Az etapot Pierrick Fedrigo nyerte, a hegyeken kibíró sprinter Hushovd pedig visszaszerezte a zöld trikót.

Hiába ígért nagy küzdelmet a keddi szakasz négy magas hegye, és a hétfőn furcsa körülmények között második helyre csúszó Andy Schleck bosszúálló fogadkozása, a favoritok csatája ezúttal elmaradt. Igaz, ehhez az is kellett, hogy az utolsó hegycsúcstól még 60 kilométer lejtmenet és sík rész volt a célig, ahol szinte lehetetlen jelentős időkülönbségeket kialakítani.

A szakasz elején még élénk mozgolódás volt a mezőnyben, egymást követték a támadások. Szokatlan szerepben láthattuk Lance Armstrongot is, aki eddigi Tourjain javarészt az ellenfelek üldözésével töltötte az idejét a sárga trikót védve, most jelentős hátránya miatt elengedték az éllovasok. Armstrong idén versenyez utoljára a Touron, szépen szeretne búcsúzni, szakaszgyőzelemmel, ha már az összetett gyászosra sikerült. A hétszeres győztes kifejtette, szeretne egy etapot nyerni, de nem akar ajándékot senkitől: “Nem akarom senkinek azt mondani, hogy - hé, hagyjatok egy szakaszt az öregnek, - ez a sportesemény nem erről szól. Feltételezhetően mindig a legerősebb győz, akár a napokra, akár három hétre vetítjük le” - nyilatkozta a cyclingnews.com -nak.

Armstrong mellett további jó nevű és a hegyet jól bíró versenyzőket is találtunk a szökevények között az 1569 méter magas Col de Peyresourde emelkedőjén. Ott volt Kreuziger, Szmyd, Horner Hesjedal és Wiggins is, akik az összetettben sem álltak rosszul. A csoporthoz később csatlakozott Vinokurov és Sastre is, valamint a hegyi trikót viselő Charteau is felküzdötte magát az élre, és a második csúcsra, a Col d’ Aspin -enre már elsőként ért fel.

Contador és az Astana azonban sosem engedte messzebb a szökevényeket 30-40 másodpercnél, csak akkor engedett nekik szabad utat, amikor a top10-be beférő versenyzők visszamaradtak a bolyhoz. A Tour legmagasabb csúcsának a 2115 méter magas Tourmalet-nak Sandy Casar ugrott neki először. Őt Armstrong követte, de hamarosan Christophe Moreau, Cunego, és Jurgen Van de Walle is megkezdte a felzárkózást. Armstrong utolérte, és szinte állva hagyta Casart az emelkedőn és úgy tűnt, hogy hosszú szökésből próbál meg szakaszt nyerni. Az üldözők azonban keresztűlhúzták számításait, és Tourmalet tetejére már egy tízfős csoporttal együtt érkezett. A hegyi hajrát Moreau nyerte, aki a szakasz elején a harmadik helyen állt a pöttyös trikóért folyó versenyben. Idén ő is pályafutása utolsó Tourján hajt, ezért is szállt be a hegyek királya címért való küzdelembe.

A karaván hátul kényelmesre vette a tempót, és nagy egyetértésben tekert a csúcs felé. A sebességről mindent elárul, hogy még a sprinterek, mint például Hushovd sem szakadtak le.

A következő hegyen a Col d’ Abisque-n a szökevénycsoporton belül felbomlott az egység, Armsrtong és Barredo támadott többször is, de nem tudtak elszakadni a többiektől. A csúcsra ismét összezártak az elől lévők, és Moreau elvitte a dupla pontokat a hegyi trikóért. Így Charteau és közte 15 pontnyira olvadt a különbség. A mezőny mintegy 10 perc hátrányban ért fel a csúcsra.

Már csak 45 kilométer volt a célig, amikor a lejtmenetben Barredo lepte meg az élcsoportot, és lépett el 40 másodperccel. De hiába hajtotta ki teljesen magát, a cél előtt megfogták. A célegyenesbe érkező nyolc versenyző közül a francia Pierrick Fedrigo sprintelt a leggyorsabban, és szerezte meg a szakaszgyőzelmet. Armstrongnak nem jött össze a győzelem, a hatodik helyen finiselt. A következő szakaszokon már nem lesz esélye szökni, így azért kell dolgoznia, hogy a RadioShack élen maradjon a csapatversenyben.

A mezőny 6:45 hátrányban érkezett, és a hegyeket kibíró Hushovd volt közülük a leggyorsabb. Tizedik helyével hét pontot szerzett, szerdától megint ő viselheti a zöld trikót.

Mi várható a következő napokban?

Szerdán pihenőnapot tart a Tour, ám csütörtökön a legkeményebb hegyi szakasz jön. Most a másik irányból másszák majd meg a Tourmalet-t, amely a célt is jelenti egyben. Andy Schlecknek muszáj támadnia, ha meg akarja szerezni a sárga trikót. Ha a Párizsban is viselni szeretné, akkor perceket kellene Contadorra vernie az utolsó Pireneusok-beli etapon. Az előző hegyi szakaszokon mutatott formák alapján ez kizárható. Az utolsó előtti szakaszon az időfutamon Contador a papírforma szerint két-három perccel is gyorsabb lehet. Az is megeshet, hogy Schlecknek immár nem is a sárga trikósra, hanem Samuel Sanchezre és Mencsovra kell figyelnie. A harmadik és negyedik helyezettek szintén jól teljesítenek az egyenkéntin, nem biztos, hogy Schleck közel háromperces előnye elég lesz.

Eredmények

16. szakasz, Bagnères-de-Luchon - Pau 199,5 km

1. Pierrick Fedrigo (Fra) Bbox Bouygues Telecom 5:31:43

2. Sandy Casar (Fra) Française des Jeux

3. Ruben Plaza Molina (Spa) Caisse d'Epargne

4. Damiano Cunego (Ita) Lampre-Farnese Vini

5. Christopher Horner (USA) Team Radioshack

6. Lance Armstrong (USA) Team Radioshack

7. Jurgen Van De Walle (Bel) Quick Step

8. Christophe Moreau (Fra) Caisse d'Epargne

9. Carlos Barredo Llamazales (Spa) Quick Step + 28 mp

10. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team + 6:45

Összetett: (sárga trikó)

1. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 72:50:42

2. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank  + 8 mp

3. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi  + 2:00

4. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank + 2:13

5. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3:39

6. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 5:01

7. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack + 5:25

8. Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha + 5:45

9. Alexander Vinokourov (Kaz) Astana + 7:12

10. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions + 7:51

Pontverseny (zöld trikó)

1. Thor Hushovd (Nor) Cervélo           191 pont        

2. Alessandro Petacchi  (Ita)   Lampre         187 pont

3. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia   162 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Anthony Charteau (Fra) Bbox       143 pont

2. Christophe Moreau (Fra) Caisse d'Epargne     128 pont

3. Damiano Cunego (Ita) Lampre-Farnese Vini   99 pont