Vuelta: Gilbert elvesztette a piros trikót a brutális emelkedőn

2010.09.04. 20:12

Átrendezte a Vuelta első hegyi szakasza az élmezőnyt, vasárnaptól Igor Anton viseli majd a piros trikót, a versenyben eddig vezető Gilbert nem bírta tartani a cél előtti emelkedőn a tempót. A szakaszt az elmúlt két verseny pöttyös trikósa, Moncoutie nyerte.

A Vuelta nyolcadik szakaszán öt kategorizált hegyet kellett letudnia a haláleset miatt megfogyatkozott mezőnynek, az utolsó emelkedő az 1100 méter magas Xorret de Cati-ra vezetett, helyenként a 20 százalékot meghaladó meredekséggel. A nem kimondott hegyi menő, piros trikós Gilbert így brutális 190 kilométer elé nézett. “Nehéz szakasz, de ma is megpróbáljuk kontrollálni az eseményeket” - nyilatkozta a szakasz előtt.

A legnagyobb riválisai tíz másodperccel álltak mögötte, így számára kedvező volt, hogy az összetettben hátrébb lévőkből álló szökevénycsoport alakult ki. Serafin Martinez (Xacobeo Galicia), David Moncoutie (Cofidis), Johan Tschopp (Bbox), Jose Luis Arrieta (Ag2r-La Mondiale) és Assan Bazayev (Astana) dolgozott össze, előnyük nyolcpercnyi is volt.

Gilbert azonban amiatt nehéz helyzetbe került, hogy az etap elején egy nagyobb bukás következtében Petacchi, Cavendish, Arroyo mellett ő is megsérült.

A szökevénycsoporton belül különverseny is kialakult: a most pöttyös trikót viselő Martinez, a Vueltán a Hegyek királya címet már kétszer is megszerző Moncoutie-vel meccselt a hegyi hajrákban. Az utolsó emelkedőt kivéve mindig Martinez bizonyult jobbnak, így az övé maradt a kékpöttyös trikó.

A cél előtt 40 kilométerrel a Cervélo csapat diktált nagyobb iramot, és kezdte meg a felzárkózást a szökevényekhez, ők Sastre és az összetettben hetedik helyen álló Tondo miatt hajtottak. Az iram végül lecsökkent, mert más csapatok nem vettek részt az üldözésben. A Xorret de Cati-nak így öt percnyi előnnyel ugrohattak neki Martinezék. A szökevények sorát 5 kilométernél Moncoutie bontotta meg, tempóját nem tudták tartani, és előnye végül a célig kitartott.

A bolyban a Rigoberto Uran és Sastre próbálkozott támadással, de komoly előnyöket nem tudtak kialakítani. Később a Liquigas állt élre. A gyorsuló tempót azonban egyre kevesebben tudták tartani a helyenként 20 százalékosnál is meredekebb emelkedőn. A piros trikós Gilbert hat kilométernél adta meg magát, Frank Schleck sem húzta sokkal tovább, Mencsov pedig már korábban beleolvadt a mezőnybe.

A szelekció után csak Sastre, Tondo, Igor Anton, Rodriguez és Nibali maradt. A szökevényekre már nem tudtak felérni, és a hegyen sem sikerült egymástól elszakadniuk, bár Rodriguez többször támadott. A célban az ötödik helyért hajráztak, Joaquin Rodriguez és Igor Anton egyárant tíz másodperccel voltak lemaradva a Gilberttől, így ők a piros trikó sorsáról is döntöttek a sprintben. Joaquin Rodriguez volt a gyorsabb, de a célban mindketten azonos időt kaptak. Igor Antont a negyedik szakaszon elért szakaszgyőzelme miatt azonban már eddig is előbb sorolta be a zsűri, így ő vette át a piros trikót.

A korábbi éllovas Gilbert végül 3:34 hátránnyal érkezett, számára ez nem rossz idő. A verseny esélyeseinek kikiáltott Frank Schleck és Mencsov teljesítménye viszont nem azt mutatja, hogy igazán nagy formában lennének. Előbbi 2:34-et, utóbbi 3:44-et kapott a szakaszgyőztestől. Hátrányuk a hátralévő két hétben nem ledolgozhatatlan, de lesznek még a szombatinál is keményebb hegyi szakaszok. Vasárnap is még a hegyek között teker a mezőny, ugyan nem lesznek magas csúcsok, de hét kategorizált emelkedőt kell megmászniuk.

Eredmények

8. szakasz, Villena - Xorret de Catí, 190 km

1. David Moncoutie (Fra) Cofidis, Le Crédit en ligne 5:14:32

2. Serafin Martinez (Spa) Xacobeo Galicia +54 mp

3. Johann Tschopp (Swi) BBOX Bouygues Telecom

4. Jose-Luis Arrieta (Spa) Ag2R-La Mondiale

5. Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha +1:29

6. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo

7. Igor Anton (Spa) Euskaltel-Euskadi

8. Assan Bazayev (Kaz) Astana +1:32

9. Xavier Tondo (Spa) Cervélo Test Team

10. Carlos Sastre (Spa) Cervélo Test Team +1:35

Összetett:

1. Igor Anton (Spa) Euskaltel-Euskadi 32:28:49

2. Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha

3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo +2 mp

4. Xavier Tondo (Spa) Cervélo Test Team +42 mp

5. Marzio Bruseghin (Ita) Caisse d’Epargne +1:10

6. Ruben Plaza (Spa) Caisse d’Epargne +1:15

7. Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia +1:18

8. Nicolas Roche (Irl) Ag2R-La Mondiale +1:19

9. Peter Velits (Svk) Team HTC-Columbia +1:26

10. Tejay Van Garderen (USA) Team HTC-Columbia

13. Frank Schleck (Lux) Saxo-Bank +1:47

17. Carlos Sastre (Spa) Cervélo Test Team +2:11

20. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +3:16