Visszavonul a vértranszfúzióval vádolt Ricco

2011.03.12. 13:26

Bejelentette visszavonulását az olasz Riccardo Ricco, akit februárban menesztett a Vacansoleil országúti kerékpároscsapat, miután vélhetően saját vérének transzfúziójától rosszul lett.

A gyanú szerint az olasz bringást saját vérének otthoni transzfúziója miatt kritikus állapotban szállították a modenai kórházba, ahol beismerte, hogy a hűtőszekrényben 25 napja tárolt vérét fecskendezte vissza magának. Az orvosok a vér helytelen tárolása miatt fellépő veseelégtelenséget és tüdőembóliát állapítottak meg. A csapat mellett az olasz rendőrség, valamint az Olasz Olimpiai Bizottság is vizsgálatot indított az ügyben.

"Undorodom a kerékpársporttól és valamennyi résztvevőjétől" - jelentette ki szombaton a 27 éves versenyző. "Már akkor ki akartak csinálni, amikor visszatértem a doppingeltiltásomból. Ez a mostani történet merő kitaláció, rosszul voltam, de biztosan nem mondtam ilyet az orvosnak. Majd a vérelemzés bebizonyítja az igazamat. Keresek valami munkát, mondjuk egy kávézóban."

Ricco szervezetében a 2008-as Tour de France-on az EPO vérdopping továbbfejlesztett változatát, CERA-t találtak, és akkor 20 hónapos eltiltással sújtották.