Hogy nem nyerhet Contador a Touron?

2011.07.02. 00:56

Szombaton Passage du Gois-ból elrajtol a 98. Tour de France. A mezőnyben ott lesz a tavalyi bajnok Alberto Contador is. A spanyol a Giro d’ Italián kirobbanó formában versenyzett, leiskolázta a mezőnyt. Ha sikerült a formaidőzítése, nem nagyon lehet ellenfele, bár kétségtelen, erősebb mezőny lesz, mint az olasz körversenyen.

Hogyhogy indulhat Contador?

A spanyol az első csatát már megnyerte, sikerült megkapnia a rajtengedélyt. Contador szappanopera hosszúságúra nyúlt doppingügye éppen a tavalyi Tour kapcsán pattant ki. Doppingmintájában klenbuterolt mutattak ki, de a spanyol szövetség nem ítélte el, elfogadta érvként, hogy a tiltott anyagot szennyezett marhahússal vitte be a szervezetébe.

Az, hogy Contador ügyében nincs megfellebbezhetelen ítélet, önmagában még nem elég ok, hogy rajthoz állhasson. A Tour közelmúltjában már csak a doppinggyanú is elég volt, hogy valakit nemkívánatossá nyilvánítsanak a versenyen, 2008-ban Contador is így maradt le. Asztanás csapattársai doppingolása miatt az egész csapatot büntették, nem indulhattak el. Korábban a sprinter Tom Boonennek is éppen folyamatban lévő kokainos ügye miatt megüzenték, hogy ne is nevezzen a francia körre.

Alberto Contador
Alberto Contador

A francia közönség mindenesetre következetes volt, a csapatbemutatón kifütyülték a spanyol versenyzőt.

Contador különleges elbánást kapott, már csak élnie kell vele, saját bevallása szerint nem ő a favorit, de ha nem nyer, akkor is róla fog szólni a verseny. Armstrong örökébe lépett, mindenki őt akarja megverni. Ez előnyére is válhat, megfélelmítheti az ellenfeleit.

Az úton akarják legyőzni

Ahogy tavaly, úgy idén is Andy Schleck lehet az első számú kihívója. Schleck nem ítélte el a spanyolt a doppingügy miatt, bár a tavalyi affért - Contador nem várta meg, amikor leesett a lánca - nem feledte: "Örülök, hogy itt van. Az úton akarom őt megverni. Várom már a kihívást, egy az egyben akarom lejátszani vele”.

A luxemburgi egy kicsit változtatott a felkészülésén, egy kilóval növelte a versenysúlyát, és speciális erőfejlesztő gyakorlatokat végzett. Azt reméli, így gyorsabban tud majd pörgetni az emelkedőkön. Mellette szól, hogy a csapata nagyon erős. A Leopard Trekben teker bátyja, Fränk is, aki maga is top10-re esélyes, de ha kell, feláldozza magát testvéréért. Cancellara és Voigt remekül viszi a tempót, nagy tisztelet övezi őket. Cancellara tavaly az egész mezőnyt képes volt visszafogni, amikor Andy bukás miatt lemaradt.

Andy Schleck
Andy Schleck

Szintén bízhat a csapategységben az amerikai Radioshack is. Az Armstronggal vezérét vesztett csapatban kipróbált veteránok tekernek, szinte mindegyik beférhet a legjobb tízbe. Leipheimer pár hete megnyerte a Svájci Körversenyt, Horner a Kaliforniain lett első. Rajtuk kívül a többszörös Tour-dobogós Klöden és a szlovén Brajkovic szólhat bele az összetettbe.

Bár keveset volt idén szem előtt a 2008-as olimpiai bajnok Samuel Sanchez, ő lehet a Tour egyik meglepetésembere. Tavaly a negyedik helyen végzett, a sok hegyet tartalmazó útvonal neki is kedvez, a klasszikusokhoz hasonló vonalvezetésű pályákat is jól bírja, nagyon stabil versenyző. A hegyeken elöl tud maradni, az időfutamon eshet vissza.

Samuel Sanchez
Samuel Sanchez

Cadel Evans kétszer is volt már dobogós a Touron, a sárga trikót is viselte, de valami hiányzik belőle, hogy képes legyen megnyerni a versenyt. Felkészülésében mindent a Tournak rendelt alá, jó formában van, tavasszal a Romadniai Körversenyt és a Tirreno-Adriaticót nyerte, a Tour egyik előversenyén, a Critérium du Dauphiné-en második lett.

Evanst azon Bradley Wiggins verte, a brit is esélyes, hogy fellépjen a Tour-dobogóra. 2009-ben a negyedik volt, azt állítja, azóta jobb bringás lett. Jó időfutammenő, a hegyeken is jól tartja a gyors tempót, őt a folyamatos iramváltásokkal lehet zavarba hozni.

A tavalyi Tour egyik felfedezettje Jürgen Van den Broeck volt, aki az ötödik helyet szerezte meg összetettben. A belga sem csinál semmi különlegeset, csak szívósan tartja magát a hegyeken, ameddig tudja. A top10-hez ezt most is elég lehet, de a dobogóhoz több kell.

Jürgen Van Den Broeck
Jürgen Van Den Broeck

Robert Gesink is hasonló eredményt érhet el, mint Van den Broeck, a még csak 25 éves holland tavaly hatodikként finiselt, a Dauphiné-en két hegyi szakaszon is a dobogón végzett. Ez mutatja, jól sikerült a formaidőzítése, a Pireneusok és az Alpok emelkedőin vele is számolni kell, és időfutamban sem túl rossz.

A nagy nevek közül Ivan Bassóról keveset lehet tudni, a korábbi Giro d’Italia- győztes májusi edzésén bukott az Etnán, hetekre pihenőre kényszerült, pedig idén neki is a Tour lett volna a fő versenye. Abban bízhat, hogy az utolsó hétre formába lendül, ha nincs túl nagy hátránya addig, benne lehet a tízben.

Hogy lehet megverni Contadort?

Contador leggyengébb pontja a csapata, bár a csapatvezető Bjarne Riis az egyik legjobb taktikus, ez most kevés lehet. Már a második szakaszon, a csapatidőfutamon hátrányba kerühetnek. Néhányan azt vallják, Contador úgy fogható meg, ha nem adnak neki lehetőséget a támadásra, ezért már az első hegyi szakaszon meg kell próbálni felőrölni az erejét. A spanyol a Girón gyakran volt kényelmes helyzetben, sokszor ő indította az akciókat, míg a többiek csak vártak. Ha összefognak ellene a csapatok, sorozatos támadásokkal az utolsó héten megrogyaszhatják a címvédőt.

Ha Contadort a versenyen senki sem tudja megverni, még mindig ott lebeg az a lehetőség, hogy a Sportdöntőbíróság bizonyítottnak látja a doppingvádakat, és törli Contador tavaly július óta elért eredményeit.

A Tour számokban

1 - csak Contador mondhatja el magáról a mezőnyben, hogy nyert már Tourt
190 - ennyi országban közvetítik a televíziók a francia körversenyt
800 - a három hét alatt kb. ennyi defekt van
2744 - méter, ilyen magas a Tour legmagasabb a csúcsa, az Agnel
3430,5 - kilométert tekernek a 21 szakasz alatt
42 000 - megközelítőleg ennyi kulacsot használnak a háromhetes versenyen, a legtöbbet eldobják, ezek az ereklyegyűjtőké lesznek
123 000 - ennyi kalóriát éget el egy bringás három hét alatt

Az Alpok szebb

A Tour útvonalának kijelölésekor sokan mondták, nagyon fekszik Contadornak, ez azonban nem feltétlenül igaz. A programba mindössze egy egyéni időfutam került, a 20. szakaszon kell 42,5 kilométert tekerni az óra ellen. Contador nem bízhat abban, hogy ezen az időfutamon fogja megnyerni a Tourt, a hegyekben kell megvívnia a címért, ott pedig Andy Schleck, Wiggins, Evans és a többiek folyamatosan támadni fogják. Alkalmuk pedig lesz rá, a kilenc, ebből hat magashegyi szakaszon. Az első 8. szakaszon még csak belekóstolnak az emelkedőkbe, a 12.-ig várni kell az igazi nagy csatára. A Cugnaux-Luz Ardiden közötti 209 kilométeres szakaszon egy első és két kiemelt kategóriájú hegy vár a mezőnyre, megmásszák a 2115 méter magas Tourmalet-et, míg a befutó 1715 méter magasan lesz. A 14. etap is brutális lesz, végig hullámvasutazzák, közben hat hegyet másznak meg, cél itt 1780 méteren lesz.

A harmadik hét végén az Alpokban teker majd a mezőny, a 18. és 19. szakasz kegyetlenül nehéz. A bringások sajátosan ünneplik azt, hogy a 2556 méteres Galibier-csúcs éppen száz éve került a Tour-programba. A legendás hegyre kétszer is felmennek, a 18. szakaszon a befutó lesz, míg a 19.-en féltávnál buknak át rajta, hogy majd egy másik legendás csúcsra az Alpe d’ Huezre másszanak fel.

"Nem tudom melyik a nehezebb, a Galibier a magasabb, nem? A magasság nagyon fontos tényező, de én jobban szeretem az Alpokat, egyszerűen azért, mert szebbnek találom" - mondta Andy Schleck, amikor arról kérdezték, a Pireneusokban vagy az Alpokban szeret-e jobban versenyezni.

A 98. Tour de France programja:

1. szakasz, július  2.: Passage du Gois-Mont des Alouettes, 191 km
2. szakasz, július  3.: Les Essarts, 23 km, csapat időfutam
3. szakasz, július  4.: Olonne-sur-Mer - Redon, 198 km
4. szakasz, július  5.: Lorient - Mur-de-Bretagne, 172 km
5. szakasz, július  6.: Carhaix-Cap Fréhel, 158 km
6. szakasz, július  7.: Dinan-Lisieux, 226 km
7. szakasz, július  8.: Le Mans-Chateauroux, 215 km
8. szakasz, július  9.: Aigurande-Super Besse Sancy, 190 km
9. szakasz, július 10.: Issoire - Saint-Flour, 208 km
10. szakasz, július 12.: Aurillac-Carmaux, 161 km
11. szakasz, július 13.: Blaye-les-Mines - Lavaur, 168 km
12. szakasz, július 14.: Cugnaux-Luz Ardiden, 209 km, hegyi befutó
13. szakasz, július 15.: Pau-Lourdes, 156 km
14. szakasz, július 16.: Saint-Gaudens - Plateau de Beille, 168 km, hegyi befutó
15. szakasz, július 17.: Limous-Montpellier, 187 km
16. szakasz, július 19.: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Gap, 163 km
17. szakasz, július 20.: Gap-Pinerolo, 179 km
18. szakasz, július 21.: Pinerolo-Galibier/Serre-Chevalier, 189 km, hegyi befutó
19. szakasz, július 22.: Modane-Alpe d,Huez, 109 km, hegyi befutó
20. szakasz, július 23.: Grenoble, 41 km, egyéni időfutam
21. szakasz, július 24.: Créteil-Paris/Champs-Elysées, 160 km

A verseny hegyeken kívül is tartogat izgalmakat, tavaly a macskaköves szakaszok rendezték át a mezőnyt jelentősen, idén a szél fújhatja szét a versenyt az első héten. A tenger felől folyamatosan beverő oldalszél miatt nehezen állhat össze a boly. Ha valaki nem koncentrál, szélárnyékot veszthet, és lemarad. A nyitószakasz pedig nemcsak ezért veszélyes, a bringásoknak át kell tekerniük a keskeny Passage du Gois földnyelven, ami dagály esetén rendszerint víz alá kerül. Ha szétszakad itt a mezőny, nagy hátrányok alakulhatnak ki, mert a csapatautók nem tudnak azonnal a balesetes vagy defekt miatt álló versenyzőkhöz menni, hogy segítsenek.

Ki érdemli meg a zöldet és a pöttyöset?

A sprintereknél egyértelműen a brit Mark Cavendish a pontverseny esélyese. Síkon nincs nála gyorsabb a mezőnyben, és kiváló felvezető emberei is már sokszor bizonyítottak. Tourjain összesen már 15 szakaszt nyert, ez mindenképp mellette szól. Nála csak az a kérdés, hogy egyáltalán ott tud-e maradni a véghajráig. A dombokon könnyen visszaesik.

Cavendishsel ellentétben Thor Hushovd nagyon is bírja azokat, tavaszi klasszikust is tudott már nyerni, a végsebessége kisebb, ő a szívósságában és a hegyek közötti részhajrák megnyerésében bízhat. Mégis meglepetés lenne, ha Párizsban ő viselné a zöld trikót.

Mark Cavendish
Mark Cavendish

Az amerikai Tyler Farrar viszont meglepheti Cavendisht, kisebb versenyeken már bizonyított a szezonban, és általában a tempózást is jól bírja. Úgy tűnik, barátja, Weylandt halálán túltette magát, koncentráltan versenyez. Kiváló sprinter, csapattársai, Dean, Hushvod is őt segíthetik. Nála nagy szerepe van a szerencsefaktornak is, a nagy versenyeken mindig történik vele valami, gyakran kénytelen feladni azokat.

Petacchi tavaly megnyerte a zöld trikót, de ahhoz Cavendish balesetei is kellettek, az olasz mindenesetre jó formát mutatott a Girón, szakaszt is nyert, de ő az idősebb generációhoz tartozik, a gyorsulása már nem olyan jó.

Alessandro Petacchi
Alessandro Petacchi

Bár Tom Bonen sem annyira domináns, mint pár évvel ezelőtt, a zöld trikóért vele is harcolni kell. Az enyhén emelkedő finisek neki is kedveznek.

A sprinttrikóért új szabályok szerint küzdenek majd, az eddig megszokott három részhajrá helyett csak egyet jelöltek ki szakaszonként. Ennek a megnyeréséért viszont 20 pontot adnak, míg a célban 45 jár. A részhajrá eddiginél jobb díjazása miatt érdekes verseny alakul majd ki, szakaszonként kétszer állnak majd össze sprinterek felvezetői és diktálnak örült tempót.

A hétszeres pöttyöstrikós Richard Virenque visszavonulása óta nincs olyan kerékpáros, akire stabilan számítani lehetne, hogy rámegy a hegyi trikóra és a képességei is arra érdemessé tennék. Idén ebbe a számban is változtak a szabályok, így az is könnyen megeshet, hogy a sárga trikós egyben a pöttyöst is megnyeri. Korábban akár az is lehetett a hegyek királya, aki kisebb dombokon szorgalmasan gyűjtögette a pontokat vagy egy hosszú szökésben sikerült néhány hegyet elvinnie. A mostani kiírás tényleg azokat díjazza, akik a legdurvább hegyi befutós etapokon is az élen tudnak maradnak. Ezek a szakaszok dupla pontozásúak, míg a negyedik kategóriás hegyeken már csak az első áthaladó kap pontot.

Két különleges amerikai

Zabriskie különleges elhatározással vág neki a Tournak, a verseny ideje alatt vegetáriánus étrendet követ, húsmentes táplákozással veszi majd magához a bringázáshoz szükséges energiát. Azt nem tudni, hogy Contador marhahúsügye hatott-e rá, bár korábban a spanyol is megfogadta, többé nem eszik húst. Két csapat, a BMC és a Rabobank viszont bejelentette, nagyon szigorú vizsgálatok után kerülhet az étel a kerékpárosaik elé.
George Hincapie termete mellett azzal emelkedik ki a mezőnyből, hogy tizenhatodszor akarja teljesíteni a Tourt. Ha végigmegy, a holland  Joop Zoetmelkkel közösen tartják majd a legtöbb teljesített Tour csúcsát.