Contador ünnepelt, de csak második

2011.07.05. 18:49

A Tour de France negyedik szakaszát az ausztál Cadel Evans nyerte. A hegymenettel záródó szakaszon minden esélyes előrejött, Contador is megpróbált faragni a hátrányán, de csak második lett.

A 172,5 kilométeres szakasz sokban hasonlított a tavaszi klasszikusokra, a kisebb hegymenetek mellett a versenyzők esőt is kaptak a nyakukba. A célt egy harmadik kategóriás hegyen jelölték ki, így várható volt,  hogy az egynaposok sztárjai, Gilbert, Hushovd, Cancallara nyerhetik a befutót.

Egy a kilencedik kilométernél elengedett szökés azonban majdnem felülírta ezt a várakozást. Jeremy Roy (FDJ), Blel Kadri (Ag2r), Imanol Erviti (Movistar), Johnny Hoogerland (Vacansoleil) és Gorka Izagirre (Euskatel) szinte a legvégsőkig kitartott, utóbbit 3,5 kilométerre fogták meg a céltól.

000 DV990850

Ekkor Evans csapata, a BMC vitte a tempót, de a többi összetettben esélyes klub is az élen tekert. Már csak másfél kilométerre volt a cél, amikor a két szakaszon is hátrányt összeszedett Contador robbantott. Neki minden másodpercre szüksége van, hogy esélye legyen megvédenie tavalyi címét. Ellépnie azonban nem sikerült, visszazártak mögé. Később a Lotto állt az élre, Van den Broeck Gilbertet hozta helyzetbe, de a hegyi sprintben Evans volt a legerősebb. Contador végig harcban volt az első helyért, amikor a célvonalon átgurultak, úgy is érezte, megverte Evanst, még a kezét is lendítette örömében. A célfotó azonban nem az ő győzelmét igazolta, centiméterekkel Evans győzött. Az etapsiker mellett ezzel a hegyi összetettben is az élre állt.

A sárgatrikós Hushovd az első csoporttal érkezett, így megőrizte a vezető helyét. A zöld trikót szerdán is Rojas viselheti, 11.-ként finiselt, és a részhajrában is szerzett pontot.

Evans ezzel élete második szakaszgyőzelmét ünnepelhette, de csak először állhatott a pódiumra. 2007-ben egy időfutamon úgy lett első, hogy Vinokurovot utólag kizárták, és eredményét törölték.

Contador a keddi szakaszon bizonyította, jó erőben van, és a motivációját sem vesztette el. Ha mindenhol próbálkozik, az felőrölheti az erejét. Az emelkedőn most is magára maradt, csapatából senki nem tudta segíteni a végén. Részsikert azonban így is elért, Wigginsen, Bassón hat, Andy Schlecken, Gesinken és Horneren nyolc másodpercet hozott. Ők nem bírták olyan jól a hegyi hajrát.

Szerdán egy 164,5 kilométeres szakasszal folytatódik a Tour, bár vannak kisebb buckák, klasszikus sprintbefutó várható.

4. szakasz, Lorient Mûr-de-Bretagne 172,5 km

1. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 4:11:39
2. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard
3. Alekszander Vinokourov (Kaz) Pro Team Astana
4. Rigoberto Uran (Col) Sky Procycling
5. Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto
6. Thor Hushovd (Nor) Team Garmin-Cervelo
7. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek
8. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi
9. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto
10. Andreas Klöden (Ger) Team RadioShack

Összetett (sárga trikó)

1. Thor Hushovd (Nor) Garmin-Cervelo       5:06:25    
2. Cadel Evans (Aus) BMC + 1 mp           
3. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek + 4mp
4. David Millar (GBr) Garmin-Cervelo
6. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling + 10 mp
9. Andy Schleck (Lux) Leopoard Trek
14. Christopher Horner (USA) Team RadioShack + 18 mp
17. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 20 mp
20. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega-Lotto +39 mp
23. Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1:03
41. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank + 1:42
57. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel + 2:36

Pontverseny (zöld trikó)

1. Jose Joaquin Rojas  82 pont
2. Cadel Evans  80 pont
3. Philippe Gilbert 77 pont
4. Thor Hushovd 70 pont
5. Tyler Farrar 68 pont