Alaptalanul féltek Contadortól a Touron

2011.07.14. 18:29

A Tour de France első magashegyi szakaszát a Pireneusokban Samuel Sanchez nyerte, aki az összetettben is előrébb lépett. Voeckler nagyot küzdve, meglepetésre megvédte a sárga trikót. Contadornak nem ment, újabb másodperceket vesztett.

Andy Schleck már a körverseny rajtja előtt megmondta, hogy a verseny igazán az első Pireneusokbeli szakaszon kezdődik. A 203 kilométeres egy első és két kiemelt kategóriájú szakasz végére valóban csak azok maradtak, akik a végső győzelemre is esélyesek.

Az etap első tíz kilométere után hat versenyző szökött meg, Thomas és Roy szinte végsőkig kitartottak, de a hegyimenők tempójával nem tudtak mit kezdeni. Szakaszgyőzelemmel és szökéssel a szerdán öt percet vesztő Kreuziger is próbálkozott, de a Luz Ardidenre vezető emelkedőn kifulladt, és visszacsúszott.

A Luz-Ardiden alján Gilbert indult meg, az üldözőcsoportban Samuel Sanchez és Vanendert is benne volt, ők ketten egyenletesen tekerve hozták be Thomasékat, majd egy perc közeli előnyt is kiharcoltak. A favoritok együtt maradtak, a csoportot Voecklerék vezették. A többiek látszólag letettek az üldözésről.

A visszafogott tempót először a Leopard elégelte meg, Voigt húzott keményen, majd a Liquigas állt élre. Bassónak Szmyd diktálta az iramot. Az utolsó öt kilométerig együtt haladtak, ekkor azonban Andy Schleck robbantott. Leszakítani azonban csak időlegesen tudta a többieket.

A visszazárkózás után azonban indult az újabb akció, most Fränk Schleck lépett meg. Elmenni ő is csak a második kísérletére tudott. Két és fél kilométernél ismét iramot váltott, és gyorsan közelített Sanchezhez és Vanenderthez. A favoritok is csak az utolsó kilométeren tettek kísérletet utolérni, Evans és Basso vezetett váltva, hogy minimalizálják a különbséget.

Sanchez mikor látta, hogy F. Schleck túl közel került hozzá, megrázta magát és nagyot hajrázva megnyerte a hegyi szakaszt. Ezzel a hegyi pontversenyben is vezet, és az összetettben is feljebb jött.

Vanendert bejött a második helyre, míg F. Schleck a harmadikra. Az üldözözők azonban az utolsó kilométeren megfogyatkoztak.

Meglepetésre Contador sem bírt Bassóékkal menni, újabb 13 másodpercet kapott tőlük. A szakaszt láthatóan megúszni igyekvő, támadni nem merő Contador négy perc hátránnyal áll Voeckler mögött. A Giro d' Italián bemutatott könnyed versenyzésének egyelőre nyoma sincs az emelkedőkön. Két legnagyobb riválisa, Evans és A. Schleck közel két percnyire vannak tőle.

A szakasz végére teljesen elfáradó Voeckler bár ő maga is azt jósolta, hogy képtelen lesz a hegyi szakaszon megvédeni a sárga trikót, kihajtotta magát a sikerért. Így franciák, ha szakaszgyőztest nem is, de sárga trikót ünnepelhettek a nemzeti ünnepükön.

Eredmények:

12. szakasz, Cugnaux - Luz Ardiden 211 km
1. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi      6:01:15      
2. Jelle Vanendert (Bel) Omega Pharma-Lotto     0:00:07 mp    
3. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek     +10 mp    
4. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     +30 mp    
5. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team           
6. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek           
7. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD     +35 mp     
8. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard     +43 mp     
9. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar  + 50 mp    
10. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar     

összetett:
12. szakasz, Cugnaux - Luz Ardiden 211 km
1. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar      51:54:44      
2. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek     +1:49     
3. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team     +2:06     
4. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek     +2:17     
5. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     +3:16     
6. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD     +3:22     
7. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard     +4:00     
8. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi     +4:11     
9. Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo     +4:35     
10. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale     +4:57