Ez nem a bringások éve

2011.07.16. 00:45

A profi kerékpársport talán soha nem látott pech- és balesetsorozatot produkált idén. A szezonnak nincs vége, a Tour de France is még tart, de már most elképesztő a veszteséglista: két profi bringás elhunyt, sokaknak a csontjuk mellett a karrierjük vagy a szezonjuk is kettétört.

A Giro d’ Italia harmadik szakaszán az egész világot sokkoló baleset történt. Wouter Weylandt egy lejtőn közel 70 kilométeres sebességgel bukott, a sziklafalhoz csapodótt, és súlyos koponyasérüléseibe azonnal belehalt . Halála az egész mezőnyt megrázta, a belga csapattársai és barátja, Tyler Farrar kiszálltak a versenyből. A bukás miatt a versenyzők kérésére egy veszélyesnek ítélt útszakaszt töröltek. Így sem úszták meg balesetek nélkül, de a mezőnyön és a kisérőkön is érezhető volt, hogy minden bukás mögött ott érezték a tragédiát.

A Girót egy másik haláleset is beárnyékolta, a Movistar kerekese, Xavier Tondo bizarr körülmények között halt meg. A spanyol a Tourra készült, éppen edzésre indult kocsijával. A garázsból már nem jutott ki, az önműködő ajtó és kocsija között ragadt, az ajtó agyonnyomta.

Súlyos baleset nélkül a svájci körverseny sem múlt el, a hegyimenő Juan Mauricio Soler szenvedett Weylandthoz hasonló balesetet, közel nyolcvannal ment, amikor bukott. Kerítésnek csapódott, koponyatöréseket szenvedett, sokáig mesterséges kómában tartották, az orvosai szerint visszafordíthatatlan nála az agykárosodás.

A Touron szerencsére nem történt haléleset, de egy-egy komolyabb bukás szinte minden szakaszra jutott. Ez nem meglepő, a körversenyek első hetében mindenki feszült, mivel még nincsenek nagy időkülönbségek, a pozícióharc is nagyobb. Általában ekkor szokják meg azt is, hogyan mozognak az egyes bringások a bolyban. Később azért is könnyebb, mert a mezőny 10-20 százaléka feladja a versenyt, és a szűk utakon már számit, mennyien mennek rajta.

A Tour első szakaszán úgy nézett ki, a címvédő Alberto Contador vesztette a legtöbbet. A cél előtt nyolc kilométerrel egy óvatlan néző miatt a fél mezőny a földre került, aki nem sérült meg, az sem tudott időveszteség nélkül továbbhaladni.

A hatodik szakaszon Bradley Wiggins esett ki, kulcscsontját törte egy tömegbukásban. A Radioshack húzóemberei közül ketten is kidőltek: Brajkovic csúnya fejsebet kapott, Horner pedig a hetedik szakaszon bukott, rövid időre öntudatlan is volt. Az aznapi szakaszt még teljesítette, de másnap már nem ült kerékpárra.

A legbrutálisabb sérüléseket azonban kétségkívül az utolsó Tourján tekerő Vinokurov szenvedte. A kilencedik szakaszon egy kanyarban repült le a bringájáról és egy szakadékban kötött ki . Később elmondta, a kisebbik rosszat választotta, ha nem arra kormányoz, betonoszlopnak csapódott volna. A kazah combcsontját törte, nem is tudott lábra állni, műteni kellett.

Ugyanekkor bukott Jurgen Van den Broeck is, még a felülés is alig ment neki, a tavalyi Tour hatodik helyezettje lapockáját törte. Zabriskie csuklóját törte, így nem tudta teljesíteni a fogadalmát, hogy vegetáriánus táplálkozással megy végig.

Ha a mezőnyben bukik valaki, az szinte természetes. Az idei Touron azonban új baleseti források is megjelentek, a versenyt kisérő motorok és autók miatt. A legkomikusabb, ám ugyanakkor fájdalmas jelenet főszereplője kétségkívül Nicki Sörensen volt: alóla egy motoros egyszerűen kivitte a biciklijét, ő pedig hirtelen a levegőben, majd a földön találta magát.

Hoogerland és Flecha még ennél is rosszabbul járt. A francia televízió egyik kisérőautója előzte az élcsoportot, rájuk húzta a kormányt, és elcsapta őket. Flecha oldalra vágódott, ezzel kiütötte a Hoogerlandot, aki óriásit repülve az árokban kötött ki; ott egy drótkerítés fogta meg, és szabdalta fel a testét. Hoogerland befejezte a szakaszt, majd 33 öltéssel foltozták össze.