Tour: Schleck feltámadt, Contador elszállt

2011.07.21. 18:59

A Tour de France 18. szakaszát Andy Schleck nyerte. Az idei verseny legnehezebb Alpok-beli etapján 60 kilométert szökött, a többi favorit érthetetlen okokból elengedte. Végül 15 másodpercre megközelítette a sárga trikós Thomas Voecklert. A címvédő Alberto Contador elkészült az erejével, végképp elszálltak győzelmi reményei.

A 200,5 kilométeres királyetapon három nagyon kemény hegyet kellett letudnia a mezőnynek. Sorrendben a Agnelt (2 744 m), az Izoard-t (2 360 m) és a Galibiert (2 360 m) mászták meg.

A favoritok legtöbbje ezt a szakaszt tartotta előzetesen is döntőnek az összetett szempontjából. Contador is úgy vélte, hogy itt érdemes támadni, mert a Galibier emelkedője hosszabbb, mint a pénteken következő Alp d' Huezé, így itt lehet több időt nyerni.

A szakaszra nemcsak Contador készült, az 50 kilométernél megszökő 16 fős csoportban Cadel Evans és a Schleck-testvérek csapatából is két-két versenyző volt. Ők előremenekültek, hogy később az emelkedőkön tudják segíteni csapatkapitányaikat.

000 DV1006574

Az idei Tour legmagasabb csúcsán az Agnelen még együtt haladt át a boly, az Izoard aljában azonban a Leopard meglepőt húzott. Némi gyorsítás után az addig az összetettben 2:36 hátránnyal negyedik Andy Schleck hagyta ott a többi favoritot. Akciójára senki nem reagált. Valószínűleg korainak gondolták, nem hitték, hogy 60 kilométert kibírhat egyedül Schleck elől. Főleg, hogy már több könnyebb etapon is le-lemaradozott a luxemburgi. A sárga trikós Voeckler pedig valószínűleg már nem volt olyan állapotban, hogy bírta volna az üldözést.

Schleck azonban jól beosztotta az erejét könnyedén haladt felfelé, az előreküldött embere Posthuma is besegített neki egy kicsit, így 2:15-ös előnnyel haladt át Voecklerék előt az Izoard tetején. A lejtőn ismét lett segítője, Monfort diktálta neki a tempót.

A favoritok még mindig nem kezdték meg az üldözést, a két hegy között még nőtt is a különbség, a Galibiernek Schleck már több mint négy perc előnnyel vágott neki, hamarosan már egyedül tekert, lerázta magáról az utolért szökevényeket Iglinszkijt és Roche-t.

Úgy tűnt Voecklerék másra akarták bízni a munkát, kevés erőt mozgosítottak, hogy védjék a sárga trikót. Az üldözést az összetett második helyén álló Evans próbálta megszervezni, de érdektelennek mutatkoztak a versenytársai. Contador is előrement olykor, de benne sem volt átütö erő.

A tétlenséget végül Evans unta el, és a céltól 10 kilométerre az élre állt, és próbálta lefaragni a különbséget. Az elfáradó Schleckhez közelebb kerültek, de már túl rövid volt a táv, hogy utolérjék. Evans húzós tempóját nem sokan bírták, előbb Sanchez, majd Contador is megroggyant. Voeckler nagyokat szenvedve még tartotta magát, rajta kívül Basso és Fränk Schleck maradt elől.

Miután öccse megnyerte a szakaszt, már előtte is szabad volt az út, az utolsó kilométéren jól hajrázott, és másodikként futott be. Harmadikként Evans érkezett. Voeckler ötödikként finiselt, és 15 másodpercet meg tudott tartani előnyéből. Contador 15. lett a szakaszon, közel négy percet kapott A. Schlecktől. Az összetettbe már nem sok beleszólása lesz, az a Schleck-testvérek és Evans között dőlhet el.

Pénteken megint hegyi befutó lesz, de előfordulhat, hogy csak a szombati időfutam dönt. Ott Evans meg is szerezheti a sárga trikót, de az Alp d' Huezen biztos betámadják még a Schleckek.

Eredmények:

18. szakasz, Pinerolo - Galibier Serre-Chevalier 200,5 km
1. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek
2. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek + 2:07
3. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 2:15
4. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale + 2:18
5. Thomas Voeckler (Fra) Europcar + 2:21
6. Pierre Rolland (Fra) Europcar + 2:27
7. Damiano Cunego (Ita) Lampre + 2:33
8. Rein Taaramae (Est) Cofidis + 3:22
9. Thomas Danielson (USA) Garmin-Cervelo + 3:25
10. Ryder Hesjedal (Can) 3:31
...
15. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard + 3:50
18. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi + 4:44

Összetett:
1. Thomas Voeckler (Fra) Europcar 79:34:06
2. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek + 00:15
3. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek + 1:08
4. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 1:12
5. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD + 3:46
6. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale
7. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard + 4:44
8. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi + 5:20
9. Thomas Danielson (USA) Garmin-Cervelo + 7:08
10. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale + 9:27