Tour: Contador bevadult, de nem nyert

2011.07.22. 18:55

Az utolsó alpesi szakaszt Pierre Rolland nyerte, Alberto Contador mindent megtett a szakaszgyőzelemért, de ahogy az összetettben, úgy itt sem tudott az élen végezni. A sárga trikót Andy Schleck vette át a már az első hegyen lemaradó Thomas Voecklertől.

Contador a csütörtöki királyetapon gyengén ment, állítólag térdfájdalmai voltak, az utolsó hegyi szakaszra azonban összekapta magát. A 19. szakasz meglehetősen rövid volt a 109 kilométeres távjával, de három brutális emelkedőt kellett közben megmászni. Contador már a legelső csúcs, az 1566 méteres Telegraph emelkedőjén támadást indított. Ahogy elmondta, ezt már a hotelben kitervelte.

Contador, Andy Schleck és Cadel Evans a hegyen

A csütörtöki Schleck-szökésből tanulva többen tapadtak rá, de a favoritok közül csak Andy Schleck bírt vele menni. A sárga trikós Voeckler és Cadel Evans üldözőbe vette őket, de az utóbbi géphiba miatt megállt, és közel egy perc hátrányba került. Voeckler mindent megpróbált, de nem került közelebb az élen állókhoz, és lassan visszacsúszott a bolyba. Evans megint nem kapott kellő segítséget, így - a 18. szakaszhoz hasonlóan - maga vezényelte az üldözést. Mindent egy lapra kellett feltennie, csak akkor lehet esélye a Tour-győzelemre, ha a szombati időfutam előtt egy percen belül tartja a Schleckeket.

A közel kétperces hátrányát a Galibier csúcs utánra sikerült ledolgoznia, Basso kivételével az összes favoritnak sikerült felzárkóznia Contadorékhoz. Voeckler megroppant, dühében még a kulacsát is a földhöz vágta, de a nézőkkel és a csapattársaival is kiabált. Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem képes az élcsoporttal menni, segítője, Pierre Rolland is szabad utat kapott.

Rolland aztán már a záró hegy, az Alp d' Huez előtt támadást indított, Hesjedallal együtt sikerült is meglépniük. Az élen azonban csak rövid ideig maradtak, Contador is akciózott a hegy aljában, iramváltására sem a Schleck-testvérek, sem Evans nem reagált. Jó iramban haladt felfelé, a szökevényeket is könnyen lerázta magáról. A Schleck-féle csoporttól körülbelül egy percre volt, Rolland és Sanchez azonban egyre jobban megközelítette. Az utolsó két kilométerre el is fogyott a spanyol lendülete, Rolland ahogy utolérte, ott is hagyta. Contador még Sanchezzel sem bírta a tempót, és végül csak harmadik lett. Hozott ugyan néhány másodpercet az élen állókon, de akkora hátránya van, hogy már annak is örülhet, ha az időfutammal a dobogót sikerül elérnie.

Az időfutam Andy Schleck és Evans csatájáról fog szólni, a pénteki szakaszon próbálták leszakítani egymást, de 57 másodperccel Rolland mögött, együtt értek be. Evansnek összetettben is pont ennyi a hátránya A. Schleck mögött. Ha jó formában van, képes lehet ledolgozni. Kérdés, mennyit vett ki belőle a két hegyi szakasz, ahol szinte végig egyedül küzdött.

Az összetett még nem dőlt el, de a hegyek királya címet már ma kioszthatnák: legtöbb pontot Samuel Sanchez gyűjtötte a hegyi hajrákban. Szombaton és vasárnap már nem osztanak hegyi pontokat.

Eredmények

19.szakasz, Modane Valfréjus - Alpe-d’Huez 109 km
1. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 3:13:25
2. Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi + 00:14
3. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard + 00:23
4. Peter Velits (Svk) HTC-Highroad + 00:57
5. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
6. Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil
7. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD
8. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek
9. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek
10.Ryder Hesjedal (Can) Team Garmin-Cervelo + 1:15

összetett:
1. Andy Schleck (Lux) Leopard Trek
2. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek + 00:53
3. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 00:57
4. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar + 2:10
5. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD + 3:31
6. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank Sungard + 3:55
7. Samuel Sanchez  (Spa) Euskaltel-Euskadi + 4:22
8. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale + 4:40
9. Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo + 7:11
10. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar + 8:57